Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YURTİÇİ PİYASALAR ABD İLE İLİŞKİLERE, YURTDIŞI PİYASALAR İSE TİCARET GELİŞMELERİNE ODAKLANIYOR..

Birkaç gündü gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli olmayan 13 Kasım'daki Erdoğan-Trump görüşmesi ile ilgili belirsizlik dün akşam sona erdi. ABD Başkanı Donald Trump twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları telefon görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Güzel bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Trump, 13 Kasım'ı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti. Trump mesajında "Erdoğan ayrıca Suriye ile olan sınırlarından, terörizmin ortadan kaldırılmasından ve birçok konudan bahsetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 13 Kasım Çarşamba günü Beyaz Saray'a gelecek." İfadelerini kullandı. Gelen haberlerin ardından DolarTL'de kısmen de olsa TL değer kazanımıyla birlikte aşağı yönde hareketler oluştuğu gözlendi. Temsilciler meclisinden geçen yaptırım tasarısı, F-35 meselesi, Suriye'de güvenli bölge konusundaki mutabakat ve sonrasında bölgede yaşananlar ile Halkbank davasıyla ile ilgili sürecin devam ettiği bugünlerde bu görüşmenin kesinlik kazanması belirsizliklerin giderilebilmesine sağlayabileceği imkan açısından önemli olacak. Nitekim dün gelen haberler arasında Trump yönetiminin Temsilciler Meclisi'nin Türkiye'ye yönelik aldığı kararlara karşı olunduğu, bunun önemli bir NATO müttefiki ile ilişkileri daha da germe riski bulunduğunu savunduğunun söylenmesi 13 Kasım görüşmesi öncesinde görünümün olumlu olmasını sağlayabilir.

Yılın sonuna yaklaşılırken Türkiye ekonomisinde gözlenen dengelenme süreci ile birlikte TCMB faiz indirimlerinin arka arkaya gelmesi sonrası bazı kurumların yıl sonu büyüme tahminlerini yukarı yönde revize etmeye devam ettikleri gözleniyor. Fitch'den sonra EBRD'de yıl sonu GSYH tahminini yukarı yönde revize etti. EBRD, Türkiye'nin bu yıla ilişkin büyüme tahminini 0,8 puan artırarak -0,2%'ye revize etti. EBRD, Türkiye'nin, bu yıl kredi büyümesi desteği, mali teşvik ve artan Tüketici Güveninin etkisiyle daha önce tahmin edilenden daha küçük bir daralma kaydetmesinin ardından 2020'de yeniden ekonomik büyümeye dönmesini beklediğini duyurdu. Raporda ayrıca 2020 yılına ilişkin büyüme tahmininin ise yüzde 2,5 seviyesinde sabit tutulduğu bildirildi.

Bir GSYH tahmin güncellemesi de IMF'den geldi. IMF, Euro Bölgesi için bu yıla ilişkin büyüme beklentisini yüzde 1,3'ten yüzde 1,2'ye, 2020'ye ilişkin de yüzde 1,5'ten yüzde 1,4'e düşürdü. IMF, revizeye sebep olarak da "Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'da görülen güçsüz büyüme ve bölgenin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya'daki durgunluğu" gösterdi. Büyüme tahmini Almanya için bu yıl yüzde 0,8'den yüzde 0,5'e, Fransa için de yüzde 1,3'ten yüzde 1,2'ye indirildi. ABD ve Asya endeksleri ise ticaret anlaşmasının Aralık ayına ertelenebileceği haberleriyle dün karışık seyretti.

Ayrıca Ekim ayında Almanya'da hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi- PMI Eylül ayındaki 51.4 seviyesinden 51.6'ya yükseldi. Endeks bir önceki senenin aynı ayında 54.7 seviyesinde gerçekleşmişti. Ayrıca fabrika siparişleri verisi de beklentilerin üzerinde arttı. Bu gelişmelerle birlikte iyimser ticaret gelişmeleri ile Avrupa borsaları günü pozitif tamamladı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,12 artarak 7.396,65, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,24 değer kazanarak 13.180 puandan günü tamamladı. Bugün İngiltere merkez bankası faiz kararı dışında önemli bir veri bulunmuyor.

USDTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde yurtiçinde ve ABD'de zayıf veri akışı devam ederken Salı günü, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından önümüzdeki haftalarda imzalanması beklenen ateşkesin maddeleri üzerinde çalışması ve Çin'in ek gümrük vergilerinin kaldırılma talebinin ardından artan ticaret iyimserliği ile birlikte Dolar'ın majör ve minör para birimleri karşısında değer kazandığı izlenmişti. Dün ise Dolar'ın etkisinin sınırlı kalması ile Türk varlıklarının olumlu ayrışmalar içinde olduğu gözlendi. Gün sonunda ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılması beklenen ziyaretin 13 Kasım Çarşamba günü Washington'da gerçekleşeceğinin teyit edilmesinden sonra 5,77-5,74 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısındaki sınırlı kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,74 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,71, 5,68 ve 5,65 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,76, 5,79 ve 5,82 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde Avrupa Birliği'nde Ekim ayında Markit Bileşik PMI Endeksi'nin beklentileri aşarak 50,6 seviyesine, Hizmet PMI Endeksi'nin ise 52,2 seviyesine yükseldiği izlendi. Ardından Avrupa Birliği Perakende Satışlarının Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 artarken, Almanya ekonomisi üçüncü çeyreğin sonunda, Fabrika Siparişlerinin üçüncü sonunda yükselmesiyle toparlanma belirtisi gösterdiği gözlendi. Yurtiçinde sakin veri akışı devam ederken gün sonunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında yapılması beklenen ziyaretin 13 Kasım Çarşamba günü Washington'da gerçekleşeceğinin teyit edilmesinden sonra Euro'nun Türk Lirası karşısındaki kayıplarını haftanın dördüncü işlem güne hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,36 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,40 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,33, 6,30 ve 6,27 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,40, 6,43 ve 6,46 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, EUR/USD paritesinin 1,1092-1,1064 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1068 seviyesinde tamamladığı görülürken, Salı günü ABD ile Çin arasında önümüzdeki haftalarda imzalanması beklenen ticaret anlaşmasının maddeleri üzerinde çalışmaların hızlanmasının ve Çin'in ek gümrük vergilerinin kaldırılma talebinin ardından artan ticaret iyimserliği ile birlikte Dolar'ın da majör para birimleri karşısında değer kazandığı izlenmişti. Bugün ise Avrupa Birliği'nde beklentilerin üzerinde açıklanan Perakende Satışlar, Markit Bileşik PMI ve Hizmet PMI Endeksleri sonrası bir toparlanma hareketi izlendi. Gün sonunda, Dolar'ın Euro karşısındaki sınırlı kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1068 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1085 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1055, 1,1035 ve 1,1010 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1085, 1,1095 ve 1,1115 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Salı günü beklentilerin üzerinde açıklanan ISM Hizmet PMI Endeksi sonrası ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik Çin Başkan Xi Jinping'in masaya oturmadan önce ABD'nin 360 milyar dolar değerindeki ek gümrük vergilerini geri çekmesini istemesinin ardından ABD'li yetkililerin giyim kuşamı kapsayan 112 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan gümrük tarifesini kaldırmayı değerlendirdiği yönündeki haberler ve artan iyimserlik ile güvenli varlık taleplerinde azalmalar izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise zayıf veri akışı ile baskıların azalması sonucu Ons Altın fiyatları üzerinde düzeltme hareketleri gözlendi. Gün sonunda, ABD on yıllıklarındaki sınırlı geri çekilme ile birlikte Ons Altın'ın kazancını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1491 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1499, 1507 ve 1516 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1483, 1474 ve 1463 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın üçüncü işlem günüde Brexit yönündeki artan belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam ederken, Salı günü İngiltere'de açıklanan Hizmet PMI Endeksi'nin 50 eşik seviyesine yükselmesinin Sterlin üzerindeki olumlu etkileri izlenmişti. Dün ise zayıf veri akışı ile birlikte devam eden ABD ile Çin arasındaki ticaret iyimserliğinin artmaya devam etmesinin Dolar üzerindeki baskıları azalttığı gözlenirken gün sonunda, Sterlin'ın Dolar karşısındaki kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2855 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2900 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2815, 1,2775 ve 1,2725 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2900, 1,2940 ve 1,2980 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ikinci işlem gününde ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik Çin Başkan Xi Jinping'in masaya oturmadan önce ABD'nin 360 milyar dolar değerindeki ek gümrük vergilerini geri çekmesini istemesinin ardından ABD'li yetkililerin 112 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan gümrük tarifesini kaldırmayı değerlendirdiği yönündeki haberler ile çaprazın 109,24 seviyesini test ettiğini izlenmişti. Dün ise zayıf veri akışı ve ABD on yıllıkları üzerindeki geri çekilme ile birlikte gözlenen düzeltme hareketi ile gün sonunda Dolar'ın Japon Yeni karşısındaki kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,93 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,15 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,65, 108,40 ve 108,15 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile çaprazdaki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda 109,15, 109,45 ve 109,70 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın üçüncü işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 57,45-56,25 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Salı günü ABD ile Çin arasındaki ticaret iyimserliği yönündeki haber akışı ve OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo'nun 2020 yılı için olumlu beklentileri ile yükseldiği izlenmişti. Gün içerisinde sakin haber akışı ile yatay seyreden Ham Petrol, akşam saatlerinde ABD Ham Petrol Stoklarının beklentilerin üzerinde sürpriz bir şekilde 7,929M olarak açıklanması ile birlikte son altı haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdiği gözlendi. Gün sonunda, Ham Petrol'ün kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Haftanın üçüncü işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 57,45-56,25 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Salı günü ABD ile Çin arasındaki ticaret iyimserliği yönündeki haber akışı ve OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo'nun 2020 yılı için olumlu beklentileri ile yükseldiği izlenmişti. Gün içerisinde sakin haber akışı ile yatay seyreden Ham Petrol, akşam saatlerinde ABD Ham Petrol Stoklarının beklentilerin üzerinde sürpriz bir şekilde 7,929M olarak açıklanması ile birlikte son altı haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdiği gözlendi. Gün sonunda, Ham Petrol'ün kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı görüldü.

XAGUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde, Gümüş'ün fiyatlamalarda 18,07-17,51 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Salı günü ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik iyimserliğin artması ile geri çekilmeler gözlenmişti. Bugün ise zayıf veri akışı Gümüş fiyatlamaları üzerinde sınırlı düzeltme hareketleri gözlendi. Gün sonunda, Gümüş'ün kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,62 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,80, 17,95 ve 18,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,40, 17,20 ve 17,00 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.