Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

SURİYE HAREKATI 7.GÜNÜNDE, GÖZLER GELECEK YENİ AÇIKLAMALARDA…

Yeni haftaya "Barış Pınarı" harekatına ilişkin haber akışlarının etkilemeye devam ettiği yurtiçi TL varlıklardaki hareketleri izleyerek başladık. Önceki gün Suriye harekatı ile ilgili ABD'den gelen haber akışları yine ön plandaydı. Harekatın altıncı gününe girilen dün ABD'de Trump'ın twitter mesajlarında "Türkiye'ye büyük yaptırımlar geliyor" ifadelerini kullandı. Mesajlarında ayrıca "Birbirleriyle 200 yıldır savaşan insanların savaşına dahil olmayacağız. Avrupa'nın IŞİD'li tutukluları alma şansı vardı ama maliyeti üstlenmek istemediler. 'ABD ödesin' dediler", "İnsanlar gerçekten NATO üyesi Türkiye'yle savaşa girmemiz gerektiğini mi düşünüyor? Asla bitmeyen savaşlar bitecek" şeklinde ifadelere yer verdi. Yurtiçi piyasalarda DolarTL haftaya 5.90'lı seviyelerden başlamışken Trump'dan gelen yaptırım açıklamaları sonrası 5.94 seviyesi yakınlarına doğru yükselişler yaşandı. En sert tepkinin ise borsada gerçekleştiği gözlendi.

Hafta sonu gelen haber akışlarıyla güne satıcılı başlangıç yapan endeks, Trump ifadeleri akabinde satış baskısını artırarak ardı ardına gün içi izlediğimiz önemli destek seviyelerini aşağı yönde kırarak 93.500 gün içi son destek takip noktamızdan tepki aldı. Yaptırım açıklamalarını Trump'ın arkasından ABD hazine bakanı Mnuchin'in de sürdürdüğü gözlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Azerbaycan'da 7'nci Türk Konseyi Zirvesi'ndeki konuşmasında ise harekatı sonuna kadar götürmeye kararlı olduğumuzu ve başladığımız işi muhakkak bitireceğimizi söyledi. Konuşmasında ayrıca Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'yla en az 1974 Kıbrıs Barış Harekatı kadar hayati önemde bir adım atmış olduğunu da ifade etti. Yeni günde harekat ile ilgili haber akışlarının TL varlıklar üzerinde etkili olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Yurtdışında ise ABD ile Çin arasında varılan bazı konulardaki uzlaşma açıklamalarının olumlu etkisi uzun sürmedi. ABD'nin Çin'e 15 Ekim'deki ek vergi uygulamasını ertelemesi ve Çin'in 40-50 milyar Dolar'lık tarım ürünü alma taahhüdü vermesi gibi önceki görüşmelerden çıkan benzer bu tür sonuçlar akabinde piyasaların yorumu konu hakkında alınmış önemli yol olmadığını göstermesi sonucu endeksler yeniden satışlara yöneldi. Avrupa hisselerinde bu satış baskısı etkili olurken ABD'de de endekslerin satışlarla karşılaştığı günü negatif bölgede tamamladığı gözlendi.

USDTRY

Haftanın ilk işlem gününde Türkiye'de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Sanayi Üretim Endeksi'nin Ağustos ayında aylık yüzde 2,8, yıllık bazda ise yüzde 3,6 düştüğü gözlendi. Gün içerisinde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nın altıncı gününde Türk varlıkları üzerindeki baskının devam ettiği görülürken, ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede Türkiye'ye 'büyük' yaptırımlar geleceğini açıklamasının ardından Dolar'ın 5,9377 seviyesini test ettiği görüldü. Gün sonunda Jeo-politik belirsizlik ve yaptırım açıklamalarından sonra Türk Lirasında değer kayıpları gözlendi. Gün sonunda, 5,93-5,89 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısındaki kazançlarını haftanın ikinci işlem gününe hızlandırdığı görüldü.

Bugün, Türkiye Perakende Satışları verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,92 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,95, 5,98 ve 6,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,89, 5,86 ve 5,82 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ilk işlem gününde, Euro Bölgesi'nde Sanayi Üretimi verisinin Ağustos ayında aylık yüzde 0,4 artarken, yıllık bazda yüzde 2,8 düştüğü görüldü. Brexit sürecindeki belirsizliklerin devam ettiği gözlendi. Gün Türkiye'de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Sanayi Üretim Endeksi'nin Ağustos ayında aylık yüzde 2,8, yıllık bazda ise yüzde 3,6 düştüğü gözlendi. Gün içerisinde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nın altıncı gününde Türk varlıkları üzerindeki baskının devam ettiği görülürken, Türk Lirası'nda görülen dalgalanmalar ile Euro'nun 6,5507-6,4942 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Euro'nun kazançlarını haftanın ikinci işlem güne hızlandırdığı görülüyor.

Bugün Euro Bölgesi ZEW Ekonomik Hissiyat verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,53 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,56, 6,59 ve 6,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,50, 6,47 ve 6,42 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde, EURUSD paritesinin 1,1042-1,1011 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1026 seviyesinde tamamladığı görüldü Euro Bölgesi'nde Sanayi Üretimi verisinin Ağustos ayında aylık yüzde 0,4 artarken, yıllık bazda yüzde 2,8 düştüğü görüldü. Brexit sürecindeki belirsizliklerin devam ettiği gözlendi. ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, ABD ile Çin arasında bugün yürürlüğe girmesi beklenen 250 milyar dolar değerindeki Çin ürününe uygulanacak yüzde 30'luk tarifenin ertelenmesi konusunda uzlaşmaya vardığı gözlenirken Eylül ayında devreye giren tarifelerin geri çekilmediği görüldü. Gün sonunda, paritenin kayıplarını haftanın ikinci işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1026 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1046 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1000, 1,0970 ve 1,0955 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1046, 1,1065 ve 1,1090 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ilk işlem gününde, Ons Altın'ın fiyatlamalarda 1496-1482 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. , ABD ile Çin arasında bugün yürürlüğe girmesi beklenen 250 milyar dolar değerindeki Çin ürününe uygulanacak yüzde 30'luk tarifenin ertelenmesi konusunda uzlaşmaya vardığı görülürken Eylül ayında devreye giren tarifelerin geri çekilmemesinin Ons Altın üzerinde sınırlı etkileri gözlendi. Ticaret anlaşmalarının Altın yatırımcıları tarafından tatmin edici bulunmaması ile güvenli liman alımlarında artış izlendi. Gün içerisinde, Altın talebinde yaşanan artış ve ABD on yıllıklarında gözlenen düşüş ile birlikte Ons Altın'ın kazançlarını haftanın ikinci işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1493 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1500, 1509 ve 1517 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1484, 1476 ve 1468 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ilk işlem günüde ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, ABD ile Çin arasında bugün yürürlüğe girmesi beklenen 250 milyar dolar değerindeki Çin ürününe uygulanacak yüzde 30'luk tarifenin ertelenmesi konusunda uzlaşmaya vardığı görülürken Eylül ayında devreye giren tarifelerin geri çekilmediği izlendi. İngiliz Sterlini, Avrupa Birliği Baş Brexit Müzakerecisi Michel Barnier ve Avrupa Birliği hükümet temsilcilerini İngiltere'nin önerilerinin gerekeni karşılamadığı yönünde bilgilendirmesinin ardından birçok majör para birimleri karşısında değer kaybettiği gözlendi. Gün sonunda, Sterlin 'in Dolar karşısındaki kayıplarını haftanın ikinci işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Bugün İngiltere İşsizlik Oranı verisi takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2600 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2650 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki yukarı aşağı eğilimin devam etmesi durumunda 1,2544, 1,2475 ve 1,2405 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2650, 1,2705 ve 1,2760 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ilk işlem gününde ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, ABD ile Çin arasında bugün yürürlüğe girmesi beklenen 250 milyar dolar değerindeki Çin ürününe uygulanacak yüzde 30'luk tarifenin ertelenmesi konusunda uzlaşmaya vardığı görülürken Eylül ayında devreye giren tarifelerin geri çekilmediği gözlendi. Gün içerisinde Japon Yeni'nin, ABD - Çin ticaret görüşmelerindeki iyimserlikten kaynaklı azalan güvenli varlık talebinin etkisiyle Dolar karşısında kayıplarının devam ettiği gözlendi. Gün sonunda, Paritenin kazançlarını haftanın ikinci işlem hızlandırdığı izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,05 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,75, 109,15 ve 109,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 108,05, 107,70 ve 107,35 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın ilk işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 54,81-52,76 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, Ham Petrol ABD-Çin arasındaki ticaret anlaşmasının ilk aşaması hakkında az ayrıntı nedeniyle, küresel ham petrol talebin baskı altında kalacağı endişesinin artması ile petrol fiyatlarında düşüş gözlendi. Gün sonunda ise Petrol'ün kayıplarını haftanın ikinci işlem güne hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 53,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 54,05 direnç seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petroldeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 52,75, 52,05 ve 51,35 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 54,05, 54,70 ve 55,30 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın ilk işlem gününde, gümüşün fiyatlamalarda 17,73-17,32 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, ABD ile Çin arasında bugün yürürlüğe girmesi beklenen 250 milyar dolar değerindeki Çin ürününe uygulanacak yüzde 30'luk tarifenin ertelenmesi konusunda uzlaşmaya vardı ama Eylül ayında devreye giren tarifeler geri çekilmediğinin görülmesinin dolar ve güvenli varlıklar üzerinde sınırlı etkileri gözlendi. Gün sonunda, Gümüş'ün kazançlarını haftanın ikinci işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,64 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,42 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,89, 18,15 ve 18,40 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,42, 17,18 ve 16,90 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.