Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BREXIT İÇİN ANLAŞMA UMUDU ARTTI, YURTİÇİNDE İSE GÜNDEM ABD YETKİLİLERİNİN ZİYARETİ OLACAK..

Haftanın ikinci işlem gününde yurtiçi piyasaların gündemi Suriye'nin kuzeyinde devam eden askeri harekat ile ilgili gelişmeler olmaya devam etti. ABD'de bu konuyla ilgili bir süredir konuşulan yaptırımların neler olabileceğine dair bilgi akışları takip edildi. Yapılan açıklamalara göre yaptırımlar arasında iki bakanlık ve üç bakana yaptırım uygulanması, Mayıs'ta iptal edilen çelik ürünlerine %50 gümrük vergisinin geri getirilmesi ve 100 milyar Dolar'lık ticaret hacmi hedefinin rafa kaldırılması bulunuyor. İlk aşamada bakıldığında 100 milyar Dolar'lık ticaret hacmi hedefi dışındakilerin daha önce de uygulanmış maddeler olduğunu görüyoruz. Diğer maddede ise halihazırda daha önce böyle bir niyet beyanı olmadığı için ve bir anlaşma da sağlanmadığı için bunun da çok etkili bir karar olmadığı gözleniyor. Piyasaların da bu kararları bu şekilde değerlendirmesi sonrasında dün Borsa İstanbul'da toparlanmaların Türk Lirası'nda ise alımların yaşandığı gözlendi.
Bugün Suriye konusunu görüşmek üzere ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Suriye harekatı konusunu görüşmek üzere Türkiye'ye gelecek. Bu gelişmeyle birlikte ABD'de Manhattan'daki federal savcılar "İran'a yönelik yaptırımların delinmesi, kara para aklama ve dolandırıcılık" iddiasıyla Halkbank hakkında iddianame hazırladı. Bu sabah gelen habere göre ise Borsa İstanbul Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank, TSKB, ve Yapı ve Kredi Bankası'na bugünden itibaren geçici süreyle açığa satış yasağı getirdi.
Günün öne çıkan bir diğer gelişmesi ise Volkswagen'in Türkiye'de yapmayı planladığını duyurduğu fabrika yatırımını erteleme kararı oldu. Bir Alman gazetesinin haberine göre daha düşük maliyet, daha fazla ciro imkanı gibi nedenlerden dolayı iki kurulda da Türkiye seçeneğinin öne çıktığı, ancak Suriye'nin kuzeydoğusunda başlatılan askeri harekatın durumu tamamen değiştirdiği ve "Bu koşullar altında Türkiye için oylama yapılamayacağı" görüşünün ağır bastığı kaydedildi.
Piyasaların yakından izlediği diğer gündem maddesi Brexit ile ilgili de ilginç gelişmeler yaşandı. Gelen haberlere göre Brexit için Avrupa Birliği ve İngiltere'nin anlaşmaya yakın olduğu bildirildi. Bu haber akışı sonrasında Sterlin'in Dolar karşısında %1'e varan yükselişler kaydettiği izlendi. Bu gelişmenin de etkisiyle Avrupa borsalarının da günü yükselişlerle tamamladığı gözlendi. Brexit ile ilgili olarak 17-18 Ekim'de gerçekleşecek Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nden bir sonuç çıkıp çıkmayacağına dair beklentilerin yükselmesi mümkün görünüyor.
ABD'de ise başlayan üçüncü çeyrek bilanço sezonu dahilinde gelen olumlu şirket finansallarının etkisiyle ABD endekslerinin yükselişler yaşadığı gözlendi. Wells Fargo, CitiGroup ve JP Morgan'ın hisse başı karı beklentileri aştı.
IMF dün açıkladığı raporuna göre küresel büyüme tahminini de ticaret savaşlarını gerekçe göstererek düşürdü. Kurum, 2019 yılı büyüme beklentisini % 3.2'den % 3'e, 2020 yılı için büyüme beklentisini % 3.5'ten % 3.4'e düşürdü. Gelişmiş ekonomiler için 2019 yılı büyüme beklentisi % 1.9'dan % 1.7'ye, 2019 yılı gelişen ekonomiler için büyüme beklentisi % 4.1'den % 3.9'a düşürüldü. ABD'nin 2019 yılı büyüme tahmini %2.6'dan % 2.4'e, Euro Bölgesi tahmini % 1.3'ten % 1.2'ye indirildi.

USDTRY

Haftanın ikinci işlem gününde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan İşsizlik Oranı Temmuz ayında yüzde 13,9'a yükselirken, açıklanan Perakende Satış Hacmi ise bir önceki aya göre Ağustos ayında yüzde 0,3 artış gösterdi. Gün içerisinde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı harekat yedinci gününde de devam ederken, IMF Türkiye ekonomisi için 2019 yılı büyüme tahminini Nisan tahmini olan eksi yüzde 0,25 den 0.2'ye revize etiği izlendi. ABD Başkanı D. Trump'ın yaptırım acıkmalarından sonra yükselişe geçen Dolar'ın yaptırımların düşük tonda olması etkilerinin sınırlı kaldığı gözlendi. Gün sonunda, 5,93-5,86 seviyeleri arasında hareket eden Türk Lirası'nın Dolar karşısındaki kazançlarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı görüldü.

Bugün, ABD Perakende Satışları verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,91 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,88, 5,85 ve 5,82 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,94, 5,96 ve 5,99 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ikinci işlem gününde, Almanya ve Euro Bölgesi'nde açıklanan ZEW Endekslerinde daralmaların devam etmesinin Euro üzerinde baskılar oluşturduğu gözlendi. Brexit sürecindeki belirsizliklerin devam ederken Avrupa Birliği Brexit Müzakerecisi Barnier, "İngiltere ile AB arasında anlaşmaya varmak her ne kadar zorlaşmış olsa da hala mümkün." açıklamalarının piyasa beklentileri üzerindeki etkileri gözlendi. Gün içerisinde, TUİK tarafından açıklanan İşsizlik Oranı Temmuz ayında yüzde 13,9'a yükselirken, açıklanan Perakende Satış Hacmi ise bir önceki aya göre Ağustos ayında yüzde 0,3 artış gösterdi. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna jeo politik riskler devam ederken IMF Türkiye ekonomisi için 2019 yılı büyüme tahminini yükselterek yüzde 0,2'ye revize etti. Gün sonunda, Euro'nun Türk Lirası karşısında kayıplarını haftanın üçüncü işlem güne hızlandırdığı görülüyor.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,52 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,55 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,49, 6,46 ve 6,43 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,55, 6,58 ve 6,61 direnç seviyeleri takip edilebilir.


EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, EUR/USD paritesinin 1,1045-1,0990 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1031 seviyesinde tamamladığı görüldü. Almanya ve Euro Bölgesi'nde açıklanan ZEW Endekslerinde daralmaların devam etmesinin Euro üzerinde baskılar oluşturduğu gözlendi. Brexit sürecindeki belirsizliklerin devam ederken Avrupa Birliği Brexit Müzakerecisi Barnier, "İngiltere ile AB arasında anlaşmaya varmak her ne kadar zorlaşmış olsa da hala mümkün." Açıklamalarının piyasa beklentileri üzerindeki sınırlı etkileri gözlendi. ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, Çin'in, ABD ürünlerine uyguladığı tarifeleri kaldırmadığı sürece ABD'den 50 milyar dolarlık tarım ürünü almakta zorluk çekebileceğini bildirmesinin ardından gözler yine ABD-Çin ilişkilerine çevrildi. Gün sonunda, paritenin kazançlarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1030 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1010 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1050, 1,1070 ve 1,1090 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1010, 1,0990 ve 1,0970 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, Ons Altın'ın fiyatlamalarda 1498-1477 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. Çin tarafının ABD ile Ticaret Anlaşmasını kabul etmesine karşın mevcut gümrük vergileri ile yüksek miktarda tarımsal ürün alamayacağı yönündeki haber akışları ve Brexit tarafından gelen anlaşmanın hala mümkün olabileceği yönündeki olumlu açıklamaların Ons Altın üzerinde sınırlı etkileri gözlendi. Gün içerisinde, Altın talebinde yaşanan dalgalı seyir ve ABD on yıllıklarında gözlenen artış ile birlikte Ons Altın'ın kayıplarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1480 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1473, 1465 ve 1457 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1488, 1496 ve 1504 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.


GBPUSD

Haftanın ikinci işlem günüde İngiltere'de Haziran ve Ağustos kapsayan üç aylık dönemde işsizlik oranı yüzde 3,9 olarak açıklandı. Brexit sürecindeki belirsizliklerin devam ederken Avrupa Birliği Brexit Müzakerecisi M. Barnier, "İngiltere ile AB arasında anlaşmaya varmak her ne kadar zorlaşmış olsa da hala mümkün." Açıklamalarının piyasa beklentileri üzerindeki etkileri gözlenirken, İngiltere Merkez Bankası Başkanı M. Carney İngiltere bankalarının anlaşmasız Brexit'i ve ABD-Çin ticaret savaşının yoğunlaşmasını idare etmek için yeterli sermayesi olduğu yönündeki açıklarının parite üzerinde sınırlı etkileri görüldü. ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, Çin'in, ABD ürünlerine uyguladığı tarifeleri kaldırmadığı sürece ABD'den 50 milyar dolarlık tarım ürünü almakta zorluk çekebileceğini bildirmesinin ardından gözler yine ABD-Çin ilişkilerine çevrildi. Gün sonunda, Sterlin 'in Dolar karşısındaki kazançlarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2780 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2650 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı eğilimin devam etmesi durumunda 1,2840, 1,2895 ve 1,2950 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2720, 1,2660 ve 1,2600 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ikinci işlem gününde, Japonya'da Ağustos ayı Sanayi Üretimi verisi beklentilere paralel olarak yüzde -1,2 olarak açıklandı. Gün içinde, ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, Çin'in, ABD ürünlerine uyguladığı tarifeleri kaldırmadığı sürece ABD'den 50 milyar dolarlık tarım ürünü almakta zorluk çekebileceğini bildirmesinin ardından Brexit belirsizliği yönündeki Avrupa Birliği Brexit Müzakerecisi Barnier'in olumlu açıklamalarının sınırlı etkileri gözlendi. Japon Yeni'nin, Gün sonunda, Paritenin kazançlarını haftanın üçüncü işlem hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,85 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,45 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,20, 109,60 ve 110,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 108,45, 108,10 ve 107,75 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın ikinci işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 53,76-52,35 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, küresel ekonominin yavaşlamaya devam etmesine ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda yatırımcı güveni zayıf kalmaya devam ederken, ABD ile Çin arasında kısmi bir anlaşmaya varılmasının, ticaret savaşının büyümeyi olumsuz etkileyeceği yolundaki endişelerin devam etmesine neden olduğu gözlendi. Jeo politik riskler ve küresel belirsizlikler ile Petrol'ün gün sonunda, kayıplarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 52,84 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 53,50 direnç seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petroldeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 52,25, 51,50 ve 50,80 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 53,50, 54,15 ve 54,80 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, Gümüş'ün fiyatlamalarda 17,72-17,34 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde Çin'in, ABD ürünlerine uyguladığı tarifeleri kaldırmadığı sürece ABD'den 50 milyar dolarlık tarım ürünü almakta zorluk çekebileceğini bildirmesinin ticaret savaşının büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişelerinin devam etmesi neden olurken, dolar ve güvenli varlıklar üzerinde sınırlı etkileri gözlendi. Gün sonunda, Gümüş'ün kayıplarını haftanın üçüncü işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,65 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,17, 16,90 ve 16,65 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,65, 17,90 ve 18,15 direnç seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.