Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YURTİÇİNDE HAREKAT VE TCMB FAİZ KARARI, YURTDIŞINDA İSE BREXIT GELİŞMELERİ YAKINDAN İZLENECEK

Barış Pınarı harekatı için geçen Perşembe günü varılan mutabakat sonrası başlayan 5 günlük ateşkesin 4.gününe bugün itibariyle gelindi. Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşma çerçevesinde PKK/YPG'lilerin kuzeydoğu Suriye'de "güvenli bölge" olarak planlanan bölgeden çıkması için verilen 120 saatlik sürenin 3. gününde bir açıklama yayınlayarak, sürecin ABD ile koordineli şekilde takip edildiğini, 17 Ekim saat 22.00'den bu yana 22 taciz/ihlal gerçekleştiğini belirtti. MSB'nin açıklamasında operasyonun durdurulmasından bu yana "55 araçlık konvoyun Rasulayn'a giriş yaptığı, 86 araçlık konvoyun Tel Tamir istikametinde çıkış yaptığı" belirtildi. Bugün konuyla ilgili haber akışları TL varlıkların yönü açısından yakından izlenmeye devam edilecek.

Yurtdışında yakından takip edilen bir başka gelişme olan Brexit'te ise önemli gelişmeler yaşandı. Geçen haftanın sonuna doğru AB ile varılan son anlaşma ile güncellenen Brexit anlaşması Cumartesi günü parlamentoda görüşülecekti. Fakat Johnson'ın AB'den çıkış anlaşmasını oylamak üzere toplanan parlamento bir son dakika hamlesi yaparak, verilen bir önergeyle oylamayı engelleyip AB'den yeni bir uzatma talep etti. İktidardaki muhafazakar partiden ihraç edilen bir milletvekilinin anlaşmanın daha detaylı incelenmesi için oylamanın yapılmamasını öneren değişiklik teklifi 306'ya karşı 322 oyla kabul edildi. Parlamentodaki oylamayı erteleyen önergenin kabulünden birkaç saat sonra, Başbakan Johnson diplomatlarından AB'ye erteleme mektubunu göndermelerini istedi ancak mektubun altına imzasını atmadı.

Geçen Cuma günü İngiliz hükümeti ile Avrupa Birliği arasında Brexit konusunda varılan yeni anlaşmanın İngiltere ve AB üyesi ülke parlamentolarından geçip geçmeyeceği konusunda sinyaller beklerken, Avrupa Borsaları, haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,17 düşüşle 12.633,60 seviyesinde kapandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 0,44'lük düşüşle 7.150,57 seviyesinde tamamladı. Ayrıca geçen Cuma günü Çin'den gelen büyüme verisinin son 27 yılın en düşüğüne işaret etmesinin de global ekonomik yavaşlamanın ticaret savaşının verdiği etkileri daha belirgin şekilde yansıtmasının da riskli varlıklar açısından yakından takip edildiğini söyleyebiliriz.

Haftanın ilk işlem gününde veri akışı bakımından zayıf bir gün olacak. Yurtiçi piyasalarda gözler bir yandan bu hafta TCMB'nin vereceği faiz kararında olacak. Yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası faiz oranı kararı ve dünya genelinde açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.

USDTRY

Haftanın son işlem gününde yurtiçinde zayıf veri akışı devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan yardımcısı Mike Pence ile görüşmesi sonrası alınan Barış Pınarı Harekatına 120 saatliğine ateşkes verilmesi kararının Türk varlıkları üzerindeki olumlu etkileri izlenirken gün içerisinde gündemde ABD ile varılan anlaşma ve akşam saatlerinde yapılan ABD başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon görüşmesi vardı. Gün içerisinde Dolar'ın Çin'den gelen zayıf büyüme verisinin risk iştahını azaltamamasıyla birlikte majör para birimleri karşısındaki kayıpları izlenirken, Fed faiz indirimi beklentileri, Brexit belirsizliği ve ABD - Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesi güvenli varlık talebi üzerinde baskı oluşturduğu gözlendi. Gün sonunda, 5,82-5,75 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısındaki kayıplarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,77 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,74, 5,71 ve 5,67 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,80, 5,84 ve 5,87 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın son işlem gününde, Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı devam ederken, Avrupa Birliği ve İngiltere'nin Brexit konusunda anlaşmaya vardığını açıklamasının ardından dikkatler yarın yapılacak olan İngiltere Parlamento oylamasının belirsizliğinin Euro üzerinde baskıları gözlendi. Yurtiçinde zayıf veri akışı devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan yardımcısı Mike Pence ile görüşmesi sonrası alınan Barış Pınarı Harekatına 120 saatliğine ateşkes verilmesi kararının Türk varlıkları üzerindeki olumlu etkileri izlendi. Gün sonunda, Jeo-politik riskin azalmaya başlaması ile Türk Lirası'nın Euro karşısındaki kazançlarını haftanın ilk işlem güne hızlandırdığı görülüyor.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,45 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,48 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,42, 6,39 ve 6,35 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,49, 6,52 ve 6,55 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde, EURUSD paritesinin 1,1170-1,1114 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1124 seviyesinde tamamladığı görüldü. Avrupa Birliği ve İngiltere'nin Brexit konusunda anlaşmaya vardığını açıklamasının ardından dikkatler yarın yapılacak olan İngiltere Parlamento oylamasının belirsizliğinin Euro üzerinde baskıları izlendi. ABD'nin Airbus'a sağlanan yasa dışı desteklemelerden dolayı bugün uygulamaya başladığı ilave gümrük vergileri kararına karşı Avrupa Birliğinin karşı misilleme yapılacağını bildirmesinin sınırlı etkileri gözlendi. Gün içerisinde Brexit belirsizliği ve ABD - Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesinin Dolar üzerinde baskı oluşturduğu gözlenirken, gün sonunda paritenin kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1170 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1140 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1195, 1,1220 ve 1,1245 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1140, 1,1110 ve 1,1080 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın son işlem gününde, Ons Altın'ın fiyatlamalarda 1493-1484 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. Çin'de üçüncü çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla verisinin yıllık yüzde altı ile beklentilerin altında açıklanması ile günün ilk saatlerinde güvenli varlık taleplerindeki artış ile yükselişe geçen Ons Altın, ABD'nin Airbus'a sağlanan yasa dışı desteklemelerden dolayı bugün uygulamaya başladığı ilave gümrük vergileri kararına karşı Avrupa Birliği'nin karşı misilleme yapılacağını bildirmesinin ardından küresel risk alma iştahındaki toparlanma sonucu satışlı bir seyir izlediği gözlendi. Gün içerisinde, Avrupa Birliği ve İngiltere'nin Brexit konusunda dün kabul edilen yeni anlaşma sonrasında yarın İngiltere Parlamento'sunda yapılacak olan oylamalar öncesindeki belirsizliğin Altın fiyatları sınırlandırdığı izlendi. Gün sonunda, Ons Altın'ın kayıplarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1489 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1481, 1473 ve 1466 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1496, 1504 ve 1512 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem günüde Sterlin/Dolar paritesi, dün İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ve Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker'in bir anlaşmaya varıldığını doğrulamasının ardından dikkatler yarın İngiltere Parlamentosu'ndaki oylamaya odaklandı. AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, ABD'nin Airbus'a sağlanan yasa dışı desteklemelerden ötürü Avrupa Birliği ürünlerine 7,5 milyar dolar ilave gümrük vergileri uygulamaya başlamasının ardından karşı Avrupa Birliğinin karşı misilleme yapacaklarını bildirmesinin parite üzerinde etkileri izlendi. Gün içerisinde Brexit belirsizliği ve ABD - Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesinin Dolar üzerinde baskı oluşturduğu gözlenirken, gün sonunda, Sterlin 'in Dolar karşısındaki kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2970 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2910 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı eğilimin devam etmesi durumunda 1,3025, 1,3080 ve 1,3115 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2910, 1,2845 ve 1,2780 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın son işlem gününde ABD'de zayıf veri akışı devam ederken, ABD - Çin arasındaki ticaret geriliminin Dolar üzerindeki baskıları izlenirken, gün içerisinde Japonya'da Eylül ayı Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi'nin beklentilere paralel yüzde 0,3 olarak açıklandı. Ticaret gerilimleri ve düşük gelen veriler sonrasındaki küresel yavaşlama beklentilerinin güvenli varlık talebini artırmasıyla paritenin kayıplarını haftanın ilk işlem hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,37 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,65 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,10, 107,80 ve 107,55 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 108,65, 108,95 ve 109,25 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın son işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 54,70-53,41 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasındaki ticaret ateşkesine ilişkin iyimserliğin azalmasının Dolar üzerindeki baskıları izlenmeye devam ettiği görüldü. ABD'nin ticari Ham Petrol stoklarının geçen hafta bir önceki haftaya göre 9,3 milyon varil artarak piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmesinin ardından gün sonunda, Petrol'ün kayıplarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 53,70 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 54,35 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petroldeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 53,05, 52,45 ve 51,75 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 54,35, 55,00 ve 55,70 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın son işlem gününde, Gümüş'ün fiyatlamalarda 17,58-17,38 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. ABD'de sakin veri akışı devam ederken, Gün içerisinde, ABD - Çin arasındaki ticaret geriliminin Dolar üzerindeki baskıları izlenmeye devam edilirken, ABD'nin Airbus'a sağlanan yasa dışı desteklemelerden dolayı bugün uygulamaya başladığı ilave gümrük vergileri kararına karşı Avrupa Birliği'nin karşı misilleme yapılacağını bildirmesinin sınırlı etkileri izlendi. Gün sonunda, Gümüş'ün kayıplarını haftanın ilk işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,53 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,32 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,75, 17,95 ve 18,16 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,32, 17,10 ve 16,89 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.