Çin, ABD'nin '301. madde soruşturması'na tepki gösterdi

ABD'nin "301. maddesi"nin taşıdığı tek taraflılık niteliğinin, belirli kurallar temelinde kurulan çok taraflı ticaret sistemine yönelik bir tehdit olduğu açıklandı.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması'nın olağan toplantısı dün yapıldı. Toplantıya katılan ülkeler, mevcut anlaşmazlıklar konusundaki fikirlerini ifade etti.

Çin toplantıda, ABD'nin Çin'e yönelik yürüttüğü "301. madde soruşturması"nın, Çin'in piyasalaşma reformu ile dışa açılmayı genişletme ve fikri mülkiyet haklarını koruma alanlarında kaydettiği ilerlemeleri göz ardı ettiğini ve Çin'e yönelik suçlamaların asılsız olduğunu belirtti.

ABD'nin tek taraflılık girişimlerinin, DTÖ'nün temeline ciddi zarar getirdiğini ifade eden Çinli heyet, bu girişimlerin DTÖ'nün tarihindeki en tehlikeli durumla karşılaşmasına neden olduğunu vurguladı.

Çin, DTÖ üyelerine, ABD'nin ticari korumacılığına karşılık, beraber çaba harcama çağrısında bulundu.

Toplantıda Pakistan ve Rusya da, ABD'nin eylemlerinin küresel ticaret sistemine getirebileceği etkilerden ciddi kaygı duyduklarını ifade etti.

ABD Ticaret Temsilciliği, 1974 Ticaret Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca yürütülen soruşturma sonucuna göre, Çin'den gelen yaklaşık 50 milyar dolar değerindeki ürünlere yüzde 25 oranında ek gümrük vergisi uygulanması kararı almıştı. Bu ürünler esas olarak, bilişim ve haberleşme teknolojisi, havacılık, uzay, robot teknolojileri ve mekanik gibi sektörler ile ilaç sanayisini kapsıyor.

Çin bu nedenle, 4 Nisan'da DTÖ'nün Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması çerçevesinde ABD'ye müzakere talebinde bulunmuştu.

- CRI-