Günlük Forex Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Euro bölgesinde piyasalar gün içerisinde gelecek olan önemli veri akışlarını takip edecek. TSİ 12:00'da bölgeden gelecek olan enflasyon verisi Euro varlıkları üzerinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. Bilindiği gibi Avrupa Merkez Bankası'nın hedeflediği enflasyon oranı %2 ve bölgenin bu orana ne kadar yaklaştığı yakından takip edilecek. Hedeften uzaklaşmak Euro üzerinde baskının oluşmasına neden olabilir. Bununla birlikte dün Almanya'dan gelen yatırımcı güveni verisi takip edildi. Gelen veriye göre Almanya'da Ekim ayında ZEW beklentiler endeksi -22.5'ten -22.8 seviyesine doğru gerileme yaşadı. Piyasalardaki beklentiler ise daha fazla gerileme olacağı yönündeydi ve beklenen oran -26.4 idi. Ekim ayı ile birlikte kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi dün doların küresel bazda güçlü duruşu ile birlikte aşağı yönlü sert hareketlenmeler yaşadı. Ayrıca paritede TSİ 15:30'da Amerika'dan gelecek olan Perakende Satışlar verisi takip edilecek. Veri ile birlikte dolarda küresel bazda volatilite artacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.10533 - 1.11100 - 1.11580 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10160 - 1.09946 - 1.09676 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY
USDTRY kanadında piyasalar yoğun bir gündem takip ediyor. İlk olarak devam eden Barış Pınarı Harekatı takip ediliyor. Bu harekat sebebiyle Amerika kanadından gelen 'yaptırım' açıklamaları ise paritede volatilitenin artmasına neden oluyor. Dün Beyaz Saray'dan 3 Bakan ve 2 Bakanlığın yaptırım listesine alındığı belirtildi. Bununla birlikte Amerika'nın '2. Adamı' olan Mike Pence'in Suriye'de yaşanan son gelişmeleri görüşmek üzere Türkiye'ye geleceği belirtildi. Amerika Başkan Yardımcısı Pence; Trump'ın kendisine ve Ulusal Güvenlik Danışmanı'na Suriye'deki durumu görüşmek üzere Türkiye'ye gitme talimatı verdiğini belirtti. Bu yoğun siyasi gündemle birlikte piyasalar ekonomik verileri de takip etmeye çalışıyor. Dün yurtiçinden gelen işsizlik oranı Temmuz ayında %13.9 seviyesine yükselerek dikkat çekti. Genç işsizlik oranı ise %27.1'e yükseldi. Diğer yandan IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye ekonomisi için yıl içerisindeki büyüme tahminini -%2.5'ten %0.2 seviyesine yükseltti. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde sırasıyla 5.94022 - 5.98946 - 6.04349 seviyeleri direnç noktaları olarak; 5.90420 - 5.85010 - 5.79870 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Altın
Piyasalar dün IMF'nin yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu takip etti. Raporda IMF küresel büyüme tahminini ticaret savaşları sebebiyle düşürdü. Buna göre 2019 yılı büyüme tahmini %3.2 seviyesinden %3 seviyesine; 2020 yılı büyüme tahminini ise %3.5 seviyesinden %3.4 seviyesine çekti. Bununla birlikte ticaret savaşları altın fiyatlarının 'ana' konularından biri olmaya devam ediyor. Kısmi anlaşmanın verdiği ılımlı hava şuan için fiyatlarda aşağı yönlü hareketlenmelerin yaşanmasına neden oluyor. Ayrıca doların küresel bazdaki güçlü performansı yatırımcıların zaman zaman altından çıkıp riskli varlıklara yönelim yapmasına neden oluyor. Buda altından çıkışların yaşanmasına ve zaman zaman sert düşüşlerin yaşanmasına neden oluyor. Ek olarak Fed'in son toplantı tutanaklarında gevşeme politikasının ne zaman durdurulacağı yönünde tartıştıkları görülmüş ve buda 'yakın zamanda faiz indirimleri son bulur mu?' sorularının oluşmasına neden olmuştu. Tüm bunlar ışığında XAUUSD'de 1487.89 - 1495.92 - 1502.96 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1475.18 - 1460.92 - 1450.79 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol
Petrol fiyatlarında gün içerisinde Amerika'dan gelecek olan ham petrol stokları takip edilecek. Piyasalardaki beklentiler Amerika'da ham petrol stoklarında artış olabileceği yönünde ve bununda küresel arzdaki fazlalığa işaret edebileceği yönündeki beklentiler ile fiyatlarda baskılar oluşuyor. Bu baskılar ise aşağı yönlü hareketlenmelere sebep oluyor. Ayrıca zayıf ekonomik küresel görünüm petrol taleplerinde zayıflamanın yaşanmasına neden olurken buda fiyatlara baskı yapan bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Diğer yandan Suudi Arabistan'da Aramco'ya yapılan saldırı sonrası beklentilerden kısa sürede üretim açığı kapandı. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 59.22 - 59.66 - 60.74 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 58.63 - 58.12 - 57.32 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

NATGAS
Geçtiğimiz günlerde Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelere bağlı olarak artan gerilimler doğal gazda arz konusunda endişeleri yaşatmıştı. Bununla birlikte natgas tabii ki petrol fiyatlarındaki gelişmelerden de yüksek oranda etkileniyor. Bu sebeple önemli emtiaların başında gelen petrolde doğal gaz fiyatları için takip ediliyor. Bu sebeple gün içerisinde Amerika'dan gelecek ham petrol stokları natgasda hareketlenme yaşanmasına neden olabilir. Diğer yandan Perşembe günü TSİ yine Ameirka'dan doğal gaz stokları gelecek. Beklentilerden farklı gelebilecek olan bir veri fiyatlarda sert hareketlenmelerin yaşanmasına vesile olabilir. Natgası teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 2.353 - 2.401 - 2.461 seviyeleri direnç noktaları olarak; 2.312 - 2.270 - 2.228 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.



 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com

 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.