Günlük Rapor (Odeabank)

Günlük Özet:
Küresel piyasalarda risk iştahı dünya ticaretine ve ulus aşırı teknoloji yatırımlarına olası kısıtlama kaygılarıyla dün zayıf bir seyir izledi. Az sayıdaki makroekonomik veri akışı bazı ülkelerdeki ılımlı ivme kaybına rağmen küresel ekonomik temellerdeki iyileşmeyi teyit ettiler. Bu ortamda güvenli limanlara olan talep bir miktar güçlenirken riskli varlıklar satış baskısı altında kaldı. Bu sabah ise küresel piyasalarda dünkü eğilim genel olarak devam ederken gün içinde ABD’de Haziran ayı tüketici güven endeksi yakından takip edilecek.
Yurtiçinde ise, dün sabaha seçimlerin ilk turda sonuçlanması sonrası pozitif bir başlangıç yapan Türk finansal varlıklar gün sonunda küresel riskten kaçış nedeniyle zayıf bir kapanış gerçekleştirdiler. TL Dolar ve Euro eşit ağırlıklı sepet karşısında dün %0,3 değer kaybederken Borsa İstanbul 100 ve 30 gösterge endekslerinde günlük bazda sırasıyla %1,9 ve %2,0 düşüş yaşandı. Ülke risk primindeki artışla birlikte tahvil faizleri yükseldiler. Türk finansal varlıklar bu sabaha karışık başlangıç yaparlarken sakin yurtiçi gündemde bugünün temasını küresel risk iştahının seyri belirleyebilecek.
Son makroekonomik veri akışı ve politik-jeopolitik gelişmeler ise şu şekilde:
• ABD’de yeni konut satışları Mayıs’ta bir önceki aya göre %0,7 olan tahminlerin üzerinde %6,7 arttı. Beklentilerden sapma kısmen Nisan verilerindeki aşağı yönlü revizyondan kaynaklanırken ülkede güçlü istihdam ve ücret artışlarına karşın faizlerdeki yükseliş nedeniyle ABD konut sektörü üzerindeki riskler genel olarak dengeli görülüyor.
• Almanya’da imalat sanayi güven endeksi (IFO) beklendiği gibi Mayıs’taki 102,2’den Haziran’da 101,8’e geriledi. Beklentiler alt endeksi Haziran’da sabit kalsa da mevcut duruma yönelik alt endeksteki düşüş genel endeksin gerilemesine neden oldu. Haziran’daki bu zayıflık büyük ölçüde finansal piyasalardaki oynaklık ve küresel ticarete yönelik kaygıları yansıtırken detaylar büyüme görünümü üzerindeki aşağı yönlü riskllerin önemini koruduğuna işaret ediyorlar.
• Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, Türkiye’de reel sektör güven endeksi Mayıs’taki 106,7’den Haziran’da 102,5’e geriledi. Mamul mal stok miktarına yönelik alt endeks dışında genele yayılan düşüşler Haziran’da devam ederken anket verileri politik belirsizlikler, finansal koşullarındaki sıkılaşma ve maliyetler faktörlerindeki artışların reel sektör güveninde aşağı yönde baskı yaptığını teyit ediyorlar. Bununla birlikte, imalat sanayi kapasite kullanım oranı Mayıs’taki %78,2’den Haziran’da %78,1’e geriledi. Dayanıklı tüketim malları sektöründeki zayıflığa karşın bu dönemde dayanıksız tüketim malları sektöründeki güçlenme genel kapasite kullanımındaki yavaşlamayı kısmen sınırladı.



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.