Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YURTİÇİ PİYASALAR ABD İLE İLİŞKİLERE, YURTDIŞI PİYASALAR İSE TİCARET GELİŞMELERİNE ODAKLANDI..

Birkaç gündü gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli olmayan 13 Kasım'daki Erdoğan-Trump görüşmesi ile ilgili belirsizlik geçen hafta sona ermişti. Konuyla ilgili olarak geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları telefon görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Güzel bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Trump, 13 Kasım'ı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti. Trump mesajında "Erdoğan ayrıca Suriye ile olan sınırlarından, terörizmin ortadan kaldırılmasından ve birçok konudan bahsetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 13 Kasım Çarşamba günü Beyaz Saray'a gelecek." İfadelerini kullandı. Gelen haberlerin ardından DolarTL'de kısmen de olsa TL değer kazanımıyla birlikte aşağı yönde hareketler oluştuğu gözlendi. Temsilciler meclisinden geçen yaptırım tasarısı, F-35 meselesi, Suriye'de güvenli bölge konusundaki mutabakat ve sonrasında bölgede yaşananlar ile Halkbank davasıyla ile ilgili sürecin devam ettiği bugünlerde bu görüşmenin kesinlik kazanması belirsizliklerin giderilebilmesine sağlayabileceği imkan açısından önemli olacak. Ayrıca Suriye topraklarından terör unsurlarının tam olarak çekilmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamaları sonrası bu görüşme ardından yeniden bir harekatın başlayıp başlamayacağı da görüşmenin detayları arasında olacak mı piyasalarca yakından takip edilecek. Gelen son bilgiler arasında Trump yönetiminin Temsilciler Meclisi'nin Türkiye'ye yönelik aldığı kararlara karşı olunduğu, bunun önemli bir NATO müttefiki ile ilişkileri daha da germe riski bulunduğunu savunduğunun söylenmesi 13 Kasım görüşmesi öncesinde görünümün olumlu olmasını sağlayabilir.

Geçen haftanın gündemini oluşturan bir başka önemli olay ise ABD ile Çin arasında imzalanması beklenen ticaret anlaşması ile ilgili haber akışlarıydı. Hafta sonuna doğru Çin'den gelen haberlerde imzanın atılması sonrası ABD ile Çin'in gümrük vergilerini karşılıklı kaldırma konusunda anlaştıklarını açıklaması ilk aşamada güvenli varlıklarda sert düşüşler yaratırken endekslerde de yükselişlere olanak vermişti. Fakat bu konuda Trump'tan gelen son mesajlar ise durumun böyle olmadığını gösteriyor gibi. ABD Başkanı Donald Trump konuyla ilgili olarak ABD'nin iki ülke arasındaki tarifelerin geri çekilmesi konusunda fikir birliğine varmadığını söyledi. Açıklamasında Çin'in ticaret savaşında uygulamaya alınmış olan tarifelerin kısmi olarak geri alınmasını istediğini ve tamamen kaldırmayacağı söyledi. Ayrıca Çin Devlet Başkanı ile olası bir ticaret anlaşmasını ABD'de imzalamayı planladığını belirten ABD Başkanı, anlaşmanın Iowa'da imzalanabileceğini ifade etti. Trump'ın açıklamalarının beklenen anlaşma için iyimserliği azaltması sonrasında ABD tahvilleri yükselirken hisse senetleri düştü.

Bir başka gündem ise İngiltere'de Brexit ile birlikte 12 Aralık'ta seçim öncesi yaşanan belirsizlikler ve bu konuda Moody's in kararı oldu. Moody's, İngiltere'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirdi. Moody's'in açıklamasında İngiltere'nin kredi notunun ileride düşürülebileceği de belirtilirken, kamu borcunun yüksek seviyede bulunduğu hatırlatıldı.

Bugün yurtiçi ve yurtdışı veri gündemi sakin. Piyasalar ABD-Çin arasındaki gelişmeleri izlemeyi sürdürecek.

USDTRY

Haftanın son işlem gününde yurtiçinde zayıf veri akışı devam ederken, siyasi ve jeopolitik risklerin Türk varlıkları üzerindeki baskıları izlenmeye devam edildi. ABD'de açıklanan Michigan Güven Endeksi verisinin 95.5 seviyesinden Kasım ayında 95.7 seviyesine yükseldiği izlenirken, ABD ve Çin tarafından yapılan açıklamaya göre her iki tarafından kısmi ticaret anlaşmasında birbirlerinin ürünlerine uygulanan tarifeleri geri çekmek konusunda uzlaşmaya vardığı haberlerinin ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'nin Çin ile tarifelerin geri alınması konusunda uygulamaya alınmış olan tarifelerin kısmi olarak geri alınmasını istediğini ve tamamen kaldırmayacağı söylemesinin baskıları izlenirken, piyasaların 13 Kasım'da Washington'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın yapacakları görüşmeye odaklandığı gözlendi. Gün sonunda 5,77-5,74 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısında sınırlı değer kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,76 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,78, 5,82 ve 5,85 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,73, 5,70 ve 5,66 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın son işlem gününde Avrupa Birliği'nde sakin veri akışı devam ederken, ABD Ticaret Bakanı Roos'un geçtiğimiz hafta Trump'ın Avrupa Birliği otomobillerine ek vergi uygulamayabileceğini ve Avrupa Birliği ile iyi bir iletişim halinde olduklarını söylemesinin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in, ABD'nin gelecek hafta Avrupa Birliği otomobil ürünlerine daha önce tehdit ettiği gibi ek gümrük vergileri uygulamayacağı yönündeki açıklamalarının etkileri izlendi. Yurtiçinde ise siyasi ve jeopolitik risklerin Türk varlıkları üzerindeki baskıları izlenmeye devam edilirken, piyasalar 13 Kasım'da Washington'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın yapacakları görüşmeye odaklandı gözlendi. Gün sonunda, Euro'nun Türk Lirası karşısındaki sınırlı kayıplarını haftanın ilk işlem güne hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,35 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,38 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,31, 6,28 ve 6,24 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,38, 6,41 ve 6,44 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde, EUR/USD paritesinin 1,1054-1,1015 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1020 seviyesinde tamamladığı izlendi. Gün içerisinde sakin veri akışı devam ederken, Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker'in, ABD'nin gelecek hafta Avrupa Birliği otomobil ürünlerine daha önce tehdit ettiği gibi ek gümrük vergileri uygulamayacağı yönündeki açıklamalarının piyasalar üzerindeki sınırlı etkileri izlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Michigan Güven Endeksi verisinin Kasım ayında 95.7 seviyesine yükseldiği görülürken, ABD ve Çin tarafından yapılan açıklamaya göre her iki tarafından kısmi ticaret anlaşmasında birbirlerinin ürünlerine uygulanan tarifeleri geri çekmek konusunda uzlaşmaya vardığı haberlerinin ardından ABD Başkanı Trump'ın ABD'nin Çin ile tarifelerin geri alınması konusunda uygulamaya alınmış olan tarifelerin kısmi olarak geri alınmasını istediğini ve tamamen kaldırmayacağı söylemesinin baskıları izlendi. Gün sonunda, Dolar'ın Euro karşısındaki kayıplarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1020 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1035 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1005, 1,0985 ve 1,0965 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1035, 1,1050 ve 1,1070 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın son işlem gününde, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde ilerleme olduğuna ilişkin işaretlerin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi azaltmasının ardından ABD Başkanı Donald ABD'nin Çin ile tarifelerin geri alınması konusunda uygulamaya alınmış olan tarifelerin kısmi olarak geri alınmasını istediğini ve tamamen kaldırmayacağı söylemesinin baskıları sınırlandığı izlendi. Gün sonunda, ABD on yıllıklarındaki artış ile birlikte Ons Altın'ın kayıplarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1458 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1452, 1445 ve 1439 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1464, 1470 ve 1477 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem günüde Brexit yönündeki belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam ederken, Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın politika toplantısında faiz değişikliğine kararının Sterlin üzerindeki baskıları izlenmeye devam edildi. Gün içerisinde ABD'de açıklanan Michigan Güven Endeksi verisinin 95.5 seviyesinden Kasım ayında 95.7 seviyesine yükseldiği izlenirken, ABD ve Çin tarafından yapılan açıklamaya göre kısmi ticaret anlaşmasında her iki tarafında uyguladıkları tarifeleri geri çekmek konusunda uzlaşmaya vardığı haberlerinin ardından ABD Başkanı Trump'ın Çin ile tarifelerin geri alınması konusunda uygulamaya alınmış olan tarifelerin kısmi olarak geri alınmasını istediğini ve tamamen kaldırmayacağı söylemesinin parite üzerindeki etkileri izlenmeye devam edecek. Gün sonunda, Sterlin'ın Dolar karşısındaki kayıplarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2782 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2815 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2745, 1,2750 ve 1,2675 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2815, 1,2850 ve 1,2890 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın son işlem gününde ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde ilerleme olduğuna ilişkin işaretlerin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi azaltmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'nin Çin ile tarifelerin geri alınması konusunda uygulamaya alınmış olan tarifelerin kısmi olarak geri alınmasını istediğini ve tamamen kaldırmayacağı söylemesinin baskıları sınırlandığı izlendi. Japonya'da Hane Halkı Harcamalarının Eylül ayında yüzde 2,4 seviyesinden yüzde 5,5 seviyesine yükseldiği görülürken, gün sonunda Dolar'ın Japon Yeni karşısındaki sınırlı kayıplarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,40 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,95, 109,70 ve 109,45 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile çaprazdaki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda 109,40, 109,70 ve 109,95 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın son işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 57,45-55,75 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Perşembe günü ABD'nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 7,9 milyon varil artarak 446,8 milyon varile yükseldiğini açıklamasının etkileri gözlenirken, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde ilerleme olduğuna ilişkin olumlu işaretlerin ardından gün içerisinde ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'nin Çin ile tarifelerin geri alınması konusunda uygulamaya alınmış olan tarifelerin kısmi olarak geri alınmasını istediğini ve tamamen kaldırmayacağı söylemesinin etkileri izlendi. Gün sonunda, ekonomik büyüme ve ticaret savaşlarındaki belirsizlik ile Ham Petrol'ün kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 57,35 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 56,35 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 57,90, 85,45 ve 59,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 56,80, 56,25 ve 55,70 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın son işlem gününde, Gümüş'ün 17,11-16,67 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, Çin'in ABD ile ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedildikçe tarifelerin kademeli olarak kaldırılması üzerine anlaştıkları yönündeki haberlerin ardından ABD Başkanı Donald ABD'nin Çin ile tarifelerin geri alınması konusunda uygulamaya alınmış olan tarifelerin kısmi olarak geri alınmasını istediğini ve tamamen kaldırmayacağı söylemesi ile Gümüş fiyatlarının geri çekilerek 16,67 Dolar seviyesini test ettiği gözlendi. Gün sonunda, Gümüş'ün kayıplarını haftanın ilk işlem gününe taşıdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 16,80 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 16,95 direnç seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 16,60, 16,45 ve 16,30 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 16,95, 17,15 ve 17,30 direnç seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.