1Ç22 GSYH değerlendirmes (Oyak Yatırım)

Sayın MATRİKS HABER,
GSYH Büyüme Raporumuz için tıklayınız.
Güçlü büyüme devam ediyor
GSYH büyümesi 7.3% oldu... GSYH büyümesi 1. çeyrekte kurum beklentimizin bir miktar üzerinde %7,3 olurken, %7,2 olan piyasa beklentisi dahilinde geldi. Büyüme bir önceki çeyrek %9,1 idi. Takvim etkisinden arındırılmış çeyreklik büyüme %1,2 olurken, bir önceki çeyrekteki %1,5’lik büyümenin bir miktar altında kaldı. İç büyümedeki trend ilk çeyrekte de güçlü kalmaya devam ederken, dış talepteki güçlü devam eden seyir büyümenin en önemli unsurları oldular. Kamu harcamaları ve yatırım tarafındaki zayıflık devam ederken, güçlü büyümeye rağmen yatırımların istikrarlı olarak büyüme performansının altında kalması büyümenin geleceğe taşınamayacağına dair endişeleri artırıyor. İlk çeyrekte GSYH büyüklüğü 179,8 milyar dolar olurken, yerel para birimi bazında 2,496,328 milyon TL’ye ulaşılmış oldu. Yıllık bazda GSYH 793 milyar dolar oldu.
Güçlü talep ortamı devam ediyor… Hanehalkı tüketimi 1Ç22 döneminde %19,5 büyürken, kamu harcamalarındaki büyüme oranı %0,9’da kaldı. Bu iki kalemin GSYH’e toplam katkısı 10,6 puan oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracat hacmi %16,8 büyürken, ithalattaki büyümenin %2,3 oranında kalması dış ticaretin büyümeye 5 puanlık katkı yapmasını sağladı. Yatırımlar %1,1 oranında büyürken zayıf seyreden rakamlarda %9,8 oranında daralan inşaat yatırımları dikkat çekiyor. Buna karşın makine ve teçhizat yatırımlarının %10,5 oranında büyümesi imalat sektörünün güçlü seyrini işaret ediyor. Devam eden küresel güçlü dış ve iç talebin makine ve teçhizat kalemindeki yatırımları yukarıya çektiğini gözlemliyoruz. Diğer taraftan diğer aktifler kalemi altında yer alan yazılım geliştirme, veri tabanları, ARGE harcamalarının toplamında %5,5 oranında artış gerçekleşti.
İmalat sektöründeki güçlü seyir büyümenin ana unsuru olmayı sürdürüyor… Geride bıraktığımız altı çeyrektir baz etkisinin de rol olmasıyla %15,0 oranında büyüyen imalat sektöründeki güçlü seyir ilk çeyrekte de %7,6 büyüyerek devam etti. Yüksek devam eden enflasyonist ortam tasarruf alışkanlıklarını değiştirirken, talebin de öne çekiliyor olması iç talebin güçlü seyretmesini sağlıyor. Diğer taraftan gelişmiş merkez bankalarının 2022 yılı ilk çeyreğine kadar ultra genişlemeci politikaları takip etmesi küresel talebin güçlü olmasını, dolayısıyla ihracat rakamlarının güçlü seyretmesini sağlıyor. İlk çeyrekte Kovid-19’un geçtiğimiz iki seneye göre ekonomi üzerinde daha hafif etki etmesi servis sektöründeki güçlü büyümenin temel nedenini oluşturdu. Hizmetler sektöründe yıllık büyüme %14,9 olurken, bilgi-iletişim ve finans-sigorta sektörlerinde sırasıyla %16,8 ve %24,2 oranında büyümeler kaydedildi. Tarım, ormancılık ve balıkçılık tarafındaki büyüme %0,9 ile bir kez daha zayıf kaldı. İnşaat sektöründeki daralma (1ç22: -%7,6) üç çeyrektir devam ederken inşaat yatırımlarının zayıf kalmasının en büyük nedeni oldu. Diğer taraftan gelir yöntemiyle GSYH bileşenlerine bakıldığında işgücü ödemelerinin oranı 4 puan düşerek %31,5’e geriledi. Reel ücretlerin küçülüyor olması ekonomide büyük paya sahip olan hanehalkı tüketiminin geleceği hakkında endişeler doğuruyor.
2022 yılının kalanı için daha muhafazakâr büyüme beklentisi… Kovid-19 periodu sonrası küresel büyüme rakamı 2021 yılında %6,1’e çıkarken, konsensüs büyüme rakamları 2022 yılında %3,5 büyümeye işaret ediyor. Diğer taraftan devam eden Rusya-Ukrayna gerginliğinin ne zaman biteceğine ilişkin net bir öngörünün olmaması ve buna mukabil enerji emtialarındaki yükselişin imalat sektörüne olumsuz yansıyacağını ve enflasyonun da yüksek kalmasında önemli bir unsur olacağını düşünüyoruz. Yüksek enflasyonist ortamın reel ücretlerde yaratacağı bozulma önümüzdeki dönemde iç talebin hız kesmesine neden olabilir. Bununla beraber gelişmiş ülke merkez bankalarının atmaya başladığı sıkılaşma adımları dış talepteki büyüme rakamlarının momentum kaybetmesine neden olacaktır. Diğer taraftan kamu harcamalarındaki büyüme ikinci yarıdan itibaren büyümeyi bir miktar destekleyebilir.


Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.



Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
M1 PARA ARZI NİSAN AYINDA YILLIK +85.8% (ÖNCEKİ AY: +81.7%)
M3 PARA ARZI NİSAN AYINDA YILLIK +63.1 % (ÖNCEKİ AY: +60.1%)
TCMB'NİN 2 HAFTA VADELİ 1.35 MİLYAR DOLAR TUTARINDA DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİNDE TEKLİF 612 MİLYON DOLAR
ECB7de Cos: ECB'nin yetkisini yerine getirmek için atılan adımlar yeterli olacak
ECB/de Cos: ECB'nin yapabileceği teşvikleri kademeli olarak kaldırmak
ECB/de Cos: ECB'nin görevi %2 orta vadeli enflasyon hedefine bağlı kalmak
Japonya Ekonomi Bakanı Yamagıwa: Mali konsolidasyon politikasında değişiklik yok, politikadan vazgeçmedik
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ %0.64 DÜŞÜŞLE 55566,41 PUANDAN KAPANDI
Facebookta Paylaş