2. Çeyrek Kar Tahminleri Raporu (Oyak Yatırım)

2Ç19 Kar Tahmin Raporu
Finansal olmayan şirketler zorlu ortamla iyi başa çıktı
Hem iç hem de uluslararası politik arenadaki belirsizlikler nedeniyle iç piyasadaki zayıf talep ortamına rağmen, nispeten istikrarlı TL sayesinde banka dışı şirketlerin toplam net karının yıllık bazda %4, çeyreksel bazda da %50 artış göstermesini bekliyoruz. TL'deki değer kaybı 2. çeyrekte ABD Doları ve Avro karşısında sırasıyla %2 ve %4 olurken, borçlanma maliyetleri de hafif yükseliş gösterdiğinden dolayı kısa döviz pozisyonu ve borçluluğu fazla olan şirketler üzerindeki olumsuz etki sınırlı kaldı. Otokar, Türk Telekom, Enka İnşaat, Pegasus, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Arçelik ve Brisa'nın 2. çeyrekte yıllık bazda en iyi net kar büyüme kaydeden şirketler olmalarını bekliyoruz. Aksine, Doğuş Otomotiv, Çimsa, Bolu Çimento, Zorlu Enerji, Türk Traktör ve Türk Hava Yolları'nın ise en yüksek net kar daralması yaşayacak şirketler olacağını tahmin ediyoruz. Kar sezonu 23 Temmuz’da TAV Havalimanları ile başlayıp, ardından 25 Temmuz’da Akbank ve 26 Temmuz’da Türk Telekom’la devam edecek. Bankaların solo ve konsolide sonuçları için son tarih 19 Ağustos iken, banka dışı şirketlerin solo sonuçları için son tarih 9 Ağustos, konsolide sonuçlar içinse 19 Ağustos’tur.
Yüksek ticari zararların bankalarda çeyreklik %24 net kar düşüşü getirmesi bekleniyor
Takibimizde 6 bankanın toplam net kar performasında %24’lük çeyreksel düşüş beklemekteyiz. Kredi mevduat faiz makasındaki yatay-pozitif seyre rağmen i) yılın ilk çeyreğinde YP mevduatlardaki artış ve swap maliyetlerindeki yükselişler sebebiyle gerçekleşen yüksek ticari zararlar ve TÜFE’ye endeksli tahvil getirilerinde çeyreksel düşüş, net karlılıkları baskılayan faktörler olarak öne çıkıyor. Buna göre swap dahil net faiz marjında çeyreksel bazda 30 baz puan düşüş bekliyoruz. 2Ç19’da tahsili gecikmiş alacaklardaki görece kısıtlı artışın karşılık giderlerinde ise çeyreksel %15 düşüş getirmesini beklemekteyiz. Ücret ve komisyonlardaki güçlü seyir ise net kar üzerinde diğer bir destekleyici faktör iken ticari zarar kalemin olumsuz etkisinin yalnızca sınırlı bir kısmını telafi edebilmektedir. Halkbank’ın kredi mevduat faiz makasındaki iyileşme ve menkul kıymet porföyündeki artışın etkisiyle çeyreksel bazda %40 net faiz geliri artışı kaydetmesini beklerken, Garanti Bankası’nın özel bankalar arasında %4 ile sınırlı net kar düşüşü ile öne çıkmasını bekliyoruz. Çeyreksel bazda güçlü net faiz geliri performanslarına rağmen İş Bankası ve Vakıfbank’ın net karlılıklarında yüksek ticari zarar kaleminin olumsuz etkisinin görünür olması beklenmektedir.
Zayıf TL ve artan enflasyon gelir büyümesini destekliyor
Kapsamımızdaki banka dışı şirketler için yıllık bazda %20 gelir büyümesi bekliyoruz. 1) Zayıf TL ve bilet fiyat artışları sayesinde Pegasus ve THY gibi havacılık şirketlerinin, 2) yabancı para bazlı gelir üreten ve emtia bazlı gelir yapısı olan Kordsa, Petkim, Şişecam, Soda ve Tekfen Holding’in, 3) İnorganik büyüme, yeni yatırımlar ve bazısında artan yurtdışı operasyonlar katkısıyla Anadolu Efes, Arçelik, Hektaş, Ülker ve Trakya Cam’ın ve 4) güçlü faaliyet performansı olan Aselsan, BİM ve Otokar’ın gelir büyümesinde öne çıkmasını bekliyoruz. Öte yandan, Bolu Çimento, Doğuş Otomotiv ve Ulusoy Elektrik’te zayıf satışlar nedeniyle gelir daralması olacağını tahmin ediyoruz.
Karlılık baskı altında kaldı
Takibimizdeki banka dışı şirketler için yaptığımız tahminlerde toplam FAVÖK büyümesinin yıllık bazda %5 seviyesinde gerçekleşmesini ve ciro artış beklentimizin gerisinde kalmasını öngörüyoruz. Yıllık FAVÖK artış performansı açısından ön planda olmasını beklediğimiz hisseler Arçelik (güçlü Türkiye operasyonları karlılığı, faaliyet giderlerindeki toparlanma, düşük baz), Aselsan (zayıf baz, güçlü ciro performansı), BIM, Medical Park ve Migros (UFRS 16 etkisi), Odaş (Çan santralinin katkısı), Otokar (zırhlı araç satışı ve otobüs ihracatının etkisi), Tekfen (taahhüt segmentinin güçlü performansı), Hektaş (hacim büyümesi, fiyat artışı), Türk Telekom (zayıf baz, fiyat artışı, kullanıcı sayısı büyümesi), Ülker (yurtdışı operasyonların artan katkısı), Zorlu Enerji (kapasite artışı, zayıf TL, USD bazlı satışlarda artış). UFRS16’nın operasyonel karlılığa olumlu etkisi ve nispeten daha anlamlı yıllık karşılaştırma açısından havayolları için FAVKÖK olarak gösterdiğimiz tahminlerde Pegasus’ta yıllık olarak artış, THY tarafında ise taşınma giderlerini de içerecek çeyrekte daralma öngörüyoruz. Atatürk Havalimanı’nın Nisan başı kapanmasıyla TAV Havalimanları finansallarında daralma beklenmektedir. Öte yandan Bolu Çimento, Akçansa, Türk Traktör, Kardemir ve Torunlar GYO’nun FAVÖK’lerinde ise yıllık bazda daralma olmasını tahmin ediyoruz.

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.