2018 Yılında Yatırım Kuruluşlarının Kârı 1,3 Milyar TL, Portföy Yönetim Şirketlerinin Kârı ise 232 Milyon TL Oldu - TSPB

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından yatırım kuruluşlarının ve portföy yönetim şirketlerinin 2018 yıl sonu verileri açıklandı. Verilere göre 2018 yılında yatırım kuruluşlarının kârı %68 artarak 1,3 milyar TL oldu.

İşlem hacimleri arttı
TSPB 2018 yılında, faaliyette olan 62 aracı kurumun yanı sıra, Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem yapmaya başlayan bir yatırım bankasının verilerini de derledi.
2018 yılında kurumların pay senedi işlem hacmi bir önceki yıla göre %46 artarak 4 trilyon TL’ye yaklaştı. Vadeli işlem hacminde ise aynı dönemde %54’lük artış görüldü, işlemler 2,5 trilyon TL’yi aştı.
2018 yılı boyunca verileri derlenen kurumlarca yapılan pay senedi işlem hacminin %62’si yurt içi bireyler tarafından gerçekleşti. Bununla beraber yurt dışı yatırımcıların pay senedi işlem hacmi %57 oranında artarak, toplam işlemlerin %29’unu oluşturdu. Yabancı yatırımcıların vadeli işlemlerdeki payı ise %33 oldu.
Kurumların Borsa İstanbul’da doğrudan piyasa erişimi yoluyla aracılık ettiği işlemler ilk defa 2018 yılı için TSPB tarafından derlenmeye başlanmıştı. 2018 yılında doğrudan piyasa erişimi yolu ile işlem gerçekleştiren kurum sayısı 13 oldu. 2018 yılı boyunca pay senetlerindeki işlem hacminin %11’ini doğrudan piyasa erişimi yolu ile gerçekleşen işlemler oluştururken, aynı oran vadeli işlemlerde %20 oldu.
Doğrudan piyasa erişimi ve internet yoluyla yapılan işlemler, pay piyasasında toplam işlemlerin yarısını aşarken, vadeli işlemlerde ise bu kanalların payı %40’ı buldu.
Kredi hacmi gerilemeye devam ederken, çalışan sayısı arttı
Kurumların müşterilerine kullandırdığı kredi bakiyesi, Mart ayında şimdiye dek kaydedilen en yüksek değer olan 2,7 milyar TL’ye kadar yükselmişken, borsa endeksinin düşüşü ile paralel olarak ilerleyen dönemde düşme trendi gösterdi. Yıl sonunda müşterilerin kullandığı kredi bakiyesi 1,8 milyar TL’ye geriledi.
2017 yılında foreks düzenlemesinin ardından sektörde toplam çalışan sayısı azalarak sene sonunda 4.751 kişiye inmişti. 20118 yılında ise bir kurumun 100 kişi üzeri personel alımı gerçekleştirmesi ve bir yatırım bankasının verilerinin 2018 yılında ilk kez derlenmeye başlamasının etkisiyle sektörde 2018 sonunda çalışan sayısı 4.916 kişiye ulaştı.
Toplam gelirler arttı
Kurumların toplam varlıkları azalan nakit ve nakit benzerleri ile finansal yatırımlarla birlikte 2018’de 2017 sonuna göre %5 düşerek 22 milyar TL oldu. Likit bir aktif yapısına sahip kurumların varlıklarının 20 milyar TL’sini dönen varlıklar oluşturdu.
Verisi derlenen kurumların sayısı 2017 sonuna göre 65’ten 63’e gerilese de toplam özkaynakları %30 artarak 6,2 milyar TL oldu.
2018’de kurumların gelirleri önceki yılın aynı dönemine kıyasla %42 oranında artarak 3,6 milyar TL’ye ulaştı. Artışta işlem hacimlerindeki yükselişle artan aracılık gelirleri ile artan faiz seviyeleri ile yükselen kredili işlem faiz gelirleri etkili oldu.
Toplam gelirlerin %54’ünü aracılık gelirleri oluşturdu. Kurumların kurumsal finansman faaliyetlerinden elde ettiği ggelirler ise %34 artarak 323 milyon TL’ye ulaştı.
Son çeyrekte döviz kuru kaynaklı finansal yatırımlardaki düşüşe rağmen, yıl içindeki toplam gelirlerin artışı doğrultusunda, 2018 sonu itibarıyla verisi derlenen kurumların kârı bir önceki yıla göre %68 artarak 1,3 milyar TL olarak gerçekleşti.
TSPB tarafından portföy yönetim şirketlerinin 2018 yıl sonu verileri de açıklandı. Verilere göre 2018 yılında, portföy yönetim şirketlerinin kârı %41 artışla 232 milyon TL’ye ulaştı.

Yönetilen portföy büyüklüğü 2018 sonunda 173 milyar TL
2018 sonunda faaliyette olan 54 portföy yönetim şirketinin verisi derlendi.
Yönetilen toplam portföy büyüklüğü 173 milyar TL. Bu tutarın yarısından fazlasını emeklilik yatırım fonları oluştururken, yatırım fonları %33, bireysel portföyler ise %13 paya sahip.
Yatırım fonu portföy büyüklüğü geriledi, emeklik fonları büyümeye devam etti
Yatırım fonu portföy büyüklüğü geçen sene sonuna göre 2,4 milyar TL azalarak 57 milyar TL’ye indi. Azalışta para piyasası ve borrçlanma araçlarında görülen düşüş etkili oldu. Diğer taraftan alternatif yatırım fonları büyümeye devam etti.
Emeklilik yatırım fonu portföy büyüklüğü 2018 sonunda 93 milyar TL’ye ulaştı. 2017 yılında devreye giren Otomatik Katılım Sistemindeki fon büyüklüğü 2018 sonunda toplam emeklilik yatırım fon büyüklüğünün 4,6 milyar TL’sini oluşturdu.
Portföy yönetim şirketlerinde 2018 sonu itibarıyla 777 çalışan bulunuyor. Sektörde kurum başına ortalama çalışan sayısı 14.
 
Portföy yönetim şirketlerinin kârı %41 arttı
2018 sonu itibarıyla portföy yönetim şirketlerinin toplam varlıkları 918 milyon TL. Likit bir yapıya sahip sektör varlıklarının %94’ü dönen varlıklarda. Sektörün öz kaynağı 807 milyon TL.
2018 sonunda portföy yönetim şirketleri 494 milyon TL gelir elde etti. Portföy yönetim şirketleri kolektif portföy yönetimi hizmeti dışında, bireysel portföy yönetimi ve yatırım danışmanlığı hizmeti verse de, gelirlerin %93’ü kolektif portföy yönetiminden elde edildi.
Sektör, yatırım fonu yöneetiminden 358 milyon TL gelir yarattı.
Emeklilik yatırım fonlarının büyüklüğü yükselse de, bu fonlardan elde edilen gelirler, %18 azalarak 100 milyon TL oldu. Azalışta, bir portföy yönetim şirketinin, bir emeklilik şirketi fonlarının azami %40’ını yönetmesine izin veren ve 2018’de uygulamaya konulan düzenlemenin etkili olduğu düşünülüyor.
Sektördeki net dönem kârı, artan faaliyet ve finansal gelirlerin de katkısıyla %41 artarak 232 milyon TL’ye ulaştı.
   



Diğer Haberler
ERDOĞAN: TERÖRLE MÜCADELEMİZ AYNI KARARLILIKLA DEVAM EDECEK
ERDOĞAN: HEP BERABER DURURSAK EKONOMİZE YAPILAN HİÇ BİR SALDIRI SONUÇ VEREMEZ
ERDOĞAN: TÜM GÖSTERGELER EKONOMİDE UMUT VERİCİ BİR KIPIRDANMANIN YAŞANDIĞINI ORTAYA KOYUYOR
ERDOĞAN: EKONOMİMİZE YÖNELİK SABOTAJLAR ARTIYOR
ERDOĞAN: ÖNÜMÜZDE DURAN MANZARA TAM OLARAK EKONOMİK SABOTAJ HADİSESİDİR
ERDOĞAN: SINIRLARIMIZA DAYANAN TERÖRİSTLERE NE YAPTIYSAK ONU YAPACAĞIZ
ERDOĞAN: PERDE ARKASINDAN SİNSİCE OPERASYON YÜRÜTENLERİN DE SAHADA KENDİLERİNE YER AÇMAYA ÇALIŞANLARIN DA KİMLİĞİNİ BİLİYORUZ
ERDOĞAN: BAZI İŞADAMI GRUPLARI GARİP GARİP AÇIKLAMALAR YAPIYOR
ERDOĞAN: İSTANBUL SEÇİMLERİNDE ORGANİZE YOLSUZLUK TAM KANUNSUZLUK OLDUĞUNA İNANIYORUZ
ERDOĞAN: ARADAKİ FARK YARI YARIYA AZALMAMIŞ OLSAYDI MESELE BURAYA GELMEZDİ
ERDOĞAN: CİDDİ USULSÜZLÜKLER, KANUNA AYKIRI DURUMLAR OLDUĞUNU GÖRDÜK
ERDOĞAN: BİZ BU YAPILANLARIN HESABINI MİLLİ İRADE HIRSIZLARINDAN SORMAZSAK MİLLETİMİZ BİZDEN HESAP SORAR
Facebookta Paylaş