2018 Yılının Üçüncü Çeyreği İçerisinde Gerçekleşen Kur Hareketlerinin Olası Etkileri (Gedik Yatırım)

2018 Yılının Üçüncü Çeyreği İçerisinde Gerçekleşen Kur Hareketlerinin Olası Etkileri
2018 yılının üçüncü çeyreğinde (Temmuz - Ağustos - Eylül) gerçekleşen kur hareketlerinin BIST-100 şirketlerinin 2018/3Ç finansal sonuçlarına etkisi değerlendirilmiştir. Değerlendirme şirketlerin 2018/06 dönemi finansal sonuçlarındaki döviz pozisyonlarının korunduğu varsayımı altında yapılmıştır. Bu nedenle 2018 yılının Temmuz - Ağustos - Eylül dönemi içerisinde döviz pozisyonlarındaki olası değişimler bu hesaplamada yer almamaktadır.
Bir hissenin ya da sektörün cazip olup olmadığı konusunda döviz varlık/yükümlülük pozisyonlarına bakarak bir tercih yapılması tek başına yeterli olmamaktadır. Şirketlerin finansal sonuçlarında yer alan kur etkisi tablosu şirketin yabancı para varlık ve yükümlülüklerine göre hazırlanmaktadır. Hesaplanan olası kur etkisinde esas faaliyet dışı kur gelir/giderleri dikkate alınmaktadır. Şirketin esas faaliyetleri sonucunda oluşabilecek kur gelir/giderleri hesaplamanın içinde yer almamaktadır. Örneğin şirketin Euro üzerinden yükümlülüklerinin bulunması durumunda Euro’daki değer kazançları şirketin finansallarını olumsuz etkileyebilecek ve bu etki finansman gelir/gider dengesi kaleminde görülecektir. Ancak aynı zamanda şirketin satış gelirlerinin Euro ağırlıklı olması bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırabilecek ve hatta kur etkisi projeksiyonunda sunulanın aksine şirket kârlılık rakamlarını olumlu etkileyebilecektir. Bu sebeple yalnızca olası kur etkisine göre bir şirkete yatırım kararı verilmemelidir.
Kur Tarafındaki Değişimler
• 2018 yılının üçüncü çeyreğinde Dolar Türk Lirası karşısında %31,93; Euro Türk Lirası karşısında %31,10; İngiliz Sterlini Türk Lirası karşısında %30,36 ve Japon Yeni ise Türk Lirası karşısında %28,56 oranında değer kazanmıştır.
• TL’nin Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesinden Euro ve Dolar yükümlülüğü olan şirketler olumsuz etkilenirken, Euro ve Dolar varlığı olan şirketler olumlu etkilenmektedir.
• Türk Lirası’nın diğer para biriimleri karşısında değişiminin yanında Euro/Dolar, Dolar/Japon Yeni gibi önemli paritelere de bakmak gerekmektedir. 2018 yılının Temmuz - Ağustos - Eylül döneminde Dolar; Euro karşısında %0,68, Japon Yeni karşısında %2,70 oranında değer kazanmıştır.


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TÜRKİYE BAŞKONSOLOSLUKTA ARAMA İZNİ TALEP ETTİ-NTV
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 96.18 (TEMMUZ: 97.45)
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ DEĞİŞİMİ AĞUSTOS AYINDA AYLIK -1.30%
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ DEĞİŞİMİ AĞUSTOS AYINDA YILLIK -6.79%
OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 99.58 (TEMMUZ: 99.68)
EURO BÖLGESİ'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 99.63 (TEMMUZ: 99.78)
ABD'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 99.95 (TEMMUZ: 99.94)
JAPONYA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 99.68 (TEMMUZ: 99.75)
FRANSA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 99.41 (TEMMUZ: 99.60)
ALMANYA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 99.92 (TEMMUZ: 99.99)
İNGİLTERE'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 99.05 (TEMMUZ: 99.17)
ÇİN'İN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 99.16 (TEMMUZ: 99.07)
Facebookta Paylaş