2020 3. Çeyrek Strateji Raporu (Bizim Menkul)

? Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ikinci çeyrekte de piyasalar üzerindeki en önemli gündem maddesi olmayı sürdürdü. Bunun yanı sıra ABD’de George Floyd’un öldürülmesiyle başlayan protestolar, ABD-Çin arasında tekrar başlayan gerginlik, devletlerden ve merkez bankalarından ekonomiyi desteklemeye yönelik açıklanan programlar takip edildi.
? Türkiye özelinde de pandemi ana başlık olmaya devam ederken TCMB tarafından alınan kararlar, swap anlaşmaları ve jeopolitik riskler yerel varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olan diğer unsurlaroldu.
? İlk çeyrekte koronavirüsün hızla ülkelere yayılması sonrası ülkelerin sınırlarını kapatması, sokağa çıkma yasakları ilan edilmesi sonucu fabrikalarda üretime ara verilmesi ve tedavinin bulunamıyor olması endişeleri artırmış ve küresel piyasalarda sert satışlara neden olmuştu.
? İkinci çeyrekte ise salgınla ilgili ilk şokun atlatılmasıyla ve vaka sayılarının kısmen azalmasıyla ülkelerin normalleşme adımları atması ve sınırlarını açmaya başlamaları, devletlerin ekonomiyi desteklemek amacıyla açıkladıkları teşvikler ve genişleyici para politikaları piyasalardaki risk iştahını artırdı.
? ABD-Çin arasında ABD Başkanı Trump’ın salgın nedeniyle Çin’i suçlaması, Çin’in Hong Kong'a yönelik yeni bir güvenlik yasası getirmeyi planlamasının ardından Trump’tan Çin’e yaptırım uygulamayı düşündüklerine yönelik açıklamalar ve son olarak ABD'nin Çin'in Houston konsolosluğunu kapatması ve çalışanlarına ülkeyi terk etmek için 72 saat vermesi gerilimi tırmandırdı.
? Amerika Merkez Bankası (Fed), ilk çeyrekte 150 baz puanlık indirime giderek fonlama faizini sürpriz bir şekilde %0-0,25 aralığına çekmiş bir çok ülke merkez bankasıyla swap hattı açmış ve sınırsız varlık alımı gibi tedbirler açıklamıştı. Fed, ikinci çeyrekte politika faizinde değişikliğe gitmeyerek %0-0,25 aralığında sabit bırakırken varlık alımlarına devam edeceğini ve faizlerin en azından 2022 yılına kadarsıfıra yakın kalacağını açıkladı.
? İngiltere Merkez Bankası (BoE), ilk çeyrekte 65 baz puan indirim yaparak politika faizini %0,10 seviyesine çekmişti. İkinci çeyrekte faizlerde değişikliğe gitmeyen Banka, Haziran ayı toplantısında koronavirüsle mücadele kapsamında varlık alım hedefini 645 milyar sterlinden 745 milyar sterline çıkardı.
? Avrupa Merkez Bankası (AMB), yılın ikinci çeyreğinde de faizlerde değişikliğe gitmezken piyasalara likidite sağlayacak adımlar atmaya devam etti. AMB politika faizini %0'da, marjinal faiz oranını %0,25'te, mevduat faizini de eksi %0,5'te tuttu. İlk çeyrekte Covid-19 krizi için açıkladığı 750 milyar Euro büyüklüğündeki Pandemi Acil Alım Programı’nı (PEPP) ikinci çeyrekte 600 milyar Euro genişleterek 1,35 triyon Euro’ya yükseltti ve varlık alımlarının en erken Haziran 2021’de bitecek şekilde uzatıldığını açıkladı


 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI NABIULLINA: KORONAVİRÜS SALGININ İKİNCİ DALGA RİSKİNİ DAİMA DİKKATE ALIYORUZ
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI NABIULLINA: EKONOMİK AKTİVİTEDEKİ TROPARLANMA REEL GELİRLERDEKİ ARTIŞ İÇİN ANA TETİKLEYİCİ OLMALI
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI NABIULLINA:ÇEŞİTLENDİRİLMİŞ YETERLİ ALTIN REZERVİMİZ VAR
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI NABIULLINA: ALTIN REZERVİMİZ YETERLİ
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI NABIULLINA: HER ZAMAN RUSYA'YA KARŞI YAPTIRIM RİSKİNİ DİKKATE ALIRIZ
PUTİN: AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN SINIRI RUSYA İÇİN YÜKSEK DERECEDE HASSAS
Facebookta Paylaş