2020 4.Çeyrek Büyüme Raporu (Şeker Yatırım)

TUİK tarafından açıklanan büyüme verisine göre Türkiye ekonomisi 2020 yılı son çeyreğinde %5,9 büyüme kaydetti (Piyasa Beklentisi %7 ve Şeker Yatırım beklentisi %6,2). Bu verilerle birlikte Türkiye, 2020 yılında bir önceki yıla göre ortalama %1,8 büyüme oranına ulaştı ( 2020 büyüme beklentisi / Piyasa : %2,3 ve Şeker Yatırım %1,87). Cari fiyatlarla hesaplanan Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla Düzeyi %16,8 artışla 5,48 trilyon Türk Lirası düzeyine ulaşırken, kişi başı milli gelir 60.537 Lira oldu (~8.600 USD)
GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; yıllık değişim oranları şu şekilde gerçekleşmiştir. Finans ve sigorta faaliyetleri toplam katma değeri %21,4, bilgi ve iletişim faaliyetleri %13,7, tarım sektörü %4,8, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %2,8, gayrimenkul faaliyetleri %2,6, diğer hizmet faaliyetleri %2,5 ve sanayi %2,0 arttı. Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %5,2, hizmetler %4,3, inşaat sektörü ise %3,5 azaldı.
2020 yılı ikinci çeyreğinde salgın etkisi nedeniyle küresel ekonomilere paralel sert daralma yaşayan Türkiye’de, Haziran ayından itibaren alınan tedbirler üçüncü çeyrek büyüme verisinde etkisini göstermişti. Teşvikler ve küresel toparlanmaya paralel olarak üçüncü çeyrekte %6,7 büyüme kaydeden ekonomi, dördüncü çeyreğe de pozitif bir ivmeyle başlamıştı. Öncü göstergeler ışığında, son çeyrek reel ve finansal ekonomik göstergeleri pozitif seyreden Türkiye, beklentilerin hafif altında %1,8 büyüme ile 2020 yılını tamamlamış oldu. Tahminlerin gelen her veriyle güncellendiğini ve Ekim ayındaki beklentilerin %0,2-0,8 bandında olduğunu düşünürsek, son çeyrek büyümesi piyasa beklentilerini karşıladı diyebiliriz. Küresel ekonominin yaşayacağı daralma da hesaba katıldığında, Türkiye 2020 yılını pozitif ve güçlü büyüme oranıyla tamamlayan ender ülkelerden biri olacak gibi görünüyor.

Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.sekeryatirim.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MEKSİKA'DA İŞ DÜNYASI GÜVEN ENDEKSİ ŞUBAT'TA 43.9 (ÖNCEKİ: 43.2)
GOLDMAN SACHS, TÜRKİYE İÇİN 2021 YILI BÜYÜME TAHMİNİNİ, 2020 VERİSİ SONRASI % 6.0'DAN % 5.5'A İNDİRDİ
ŞİLİ MERKEZ BANKASI: EKONOMİK AKTİVİTE ENDEKS OCAK'TA YILLIK %-3.1
TCMB'NİN 3 AY VADELİ DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİNDE TEKLİF 2 MİLYAR 764 MİLYON DOLAR
İSPANYA'DA YENİ ARAÇ SATIŞLARI ŞUBAT'TA YILLIK %-38.4 - ANFAC
HİNDİSTAN BANKALARININ 12 ŞUBATLA BİTEN SON 2 HAFTADA MEVDUATLARI YILLIK %11.8, KREDİLERİ %6.6 ARTTI
FİNLANDİYA HÜKÜMETİ KORONAVİRÜS VAKALARININ ARTMASIYLA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETTİ
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ, GELECEK BAKANLIK BAZINDAKİ KONFERANSINI CENEVRE'DE 2021 SONUNDA DÜZENLEME KONUSUNDA ANLAŞTI -DELEGELER
Facebookta Paylaş