2020 yılında yarı iletken yonga satışları küresel çapta %6.5 oranında arttı

Amerika’da yarı iletken malzeme üreten sanayicilerin büyük çoğunluğunun yanı sıra, küresel boyutta bir çok önemli firmayı da temsil eden kuruluş statüsünde olan Yarı İletken Üreticileri Birliği ( SIA ) tarafından paylaşılan verilere göre, 2020 yılında yarı iletken yonga satışları küresel çapta %6.5 oranında arttı.

Paylaşılan verilere göre, geçtiğimiz sene Mart ve Nisan aylarında virüs salgının başlaması ile birlikte sert bir düşüşe geçen yarı iletken satışlarının, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında tekrar patlayan talep ile birlikte toparlanarak yılı artışla kapattığı açıklandı.

2020 yılında küresel çaptaki satışların toplamı 439 milyar dolara ulaşırken, Amerikan firmalarının 208 milyar dolar ile bu satışlardan %47 oranında pay aldığı öğrenildi. Amerika içerisinde satılan yongaların ise %19.8 oranında bir artışla 94.15 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği bildirildi.

Birliğin istatistik ve ekonomi politikalarından sorumlu yöneticisi Falan Yinug tarafından yapılan açıklamada, Amerika’da satılan yongaların büyük çoğunluğunun veri ve bulut bilişim merkezlerinde kullanılan yüksek performanslı bellek yongaları olduğu belirtildi.

2020 yılında başlayan karantina tedbirlerinin ardından, çalışma ortamlarının büyük ölçüde ev ofis şekline dönüştüğü ve Amazon, Microsoft ve Alphabet gibi teknoloji firmalarının verdiği bulut bilişm hizmetlerine olan talebin astronomik bir şekilde arttığı belirtildi.

Amerikan merkezli yonga üreticisi firmaların küresel satışlardan aldığı payın %50’ye yakın olmasına rağmen, üretim kapasitesi açısından küresel çapta %12’lik bir paya sahip oldukları açıklandı.

Birlik Başkanı John Neuffer ise, geçtiğimiz sene ABD’de yürlüğe giren bir sektörel teşvik yasası sayesinde bu yıl yonga üretimi alanında daha fazla yatırım beklendiğini ve ülke olarak üretim kapasitesini daha yukarılara çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

Önümüzdeki on yıl boyunca yarı iletken üretim sektörünün %56 büyüyeceğini tahmin ettiklerini belirten Neuffer, ülke olarak küresel üretim pastasından daha fazla pay almaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni