2022 yılı 1. çeyrek bilanço Beklentileri (Oyak Yatırım)

1Ç22 kar sezonu yarın Türk Traktör ve Kalekim ile başlayacak
Araştırma kapsamımızdaki şirketler arasında Türk Traktör ve Kalekim sonuçlarını 21 Nisan’da açıklayacak. Kar sezonu 22 Nisan’da Arçelik, 26 Nisan’da da Aselsan ve TAV ile devam edecek. Finans dışı şirketlerin konsolide olmayan finansal sonuçlarını göndermeleri için son tarih 5 Mayıs, konsolide finansal sonuçları için ise 10 Mayıs’tır. Finans kuruluşları da konsolide olmayan sonuçlarını yine 10 Mayıs’a kadar açıklayacaklar. Araştırma kapsamımızdaki şirketlerin toplam net karında ilk çeyrekte yıllık bazda %153 artış tahmin ediyoruz. 1Ç22 için bankacılık sektörü yıllık kar artışı tahminimiz %270, finans dışı şirketler içinse yıllık %97’dir.
Karşılık giderlerindeki normalleşme banka karlarını destekleyecek
Bankaların kar sezonu 27 Nisan’da Akbank ile başlayarak sırasıyla Garanti Bankası ve Yapı Kredi ile devam edecek. 1Ç'de takip ettiğimiz bankaların karlarının geçen çeyreğe göre %59, yıldan yıla ise %297 artmasını bekliyoruz. Çekirdek gelirler (net faiz+komisyon), daha yüksek menkul kıymet getirileri ve güçlü komisyon artışına rağmen, daralan kredi/mevduat makası nedeniyle geçen çeyreğe göre biraz azalabilir. Çoğu banka sene başındaki Ekim ayı TÜFE tahminlerini yukarı çekerken TÜFE’ye endeksli menkul kıymet gelirleri yükselerek karlılığı destekleyecektir. Kredi-mevduat makasının, 4Ç’deki yüksek seviyelerinden yılsonu mevduat rekabeti neticesinde daralacağını öngörüyoruz. Takip ettiğimiz bankalarda TL kredi-mevduat makası geçen çeyreğe göre yatay kalırken çekirdek makas 66 baz puan daralabilir. 1Ç boyunca swap kullanımı ve swap maliyetlerinin azaldığını gözlemliyoruz. Takibimizdeki bankalar için geçen çeyreğe göre 75 baz puan marj daralması öngörüyoruz. Yasal düzenlemelerin etkisinin azalması ve kredi büyümesi sayesinde komisyon geliri geçen yılın en düşük seviyelerinden önemli ölçüde toparlanacaktır. Ticari karlar ise hedge edilen pozisyonlardaki kazançların geçen çeyreğe göre neredeyse yarı yarıya azalmasına rağmen karlılığı destekleyecektir. Faaliyet giderlerinin ise enflasyonun üzerinde artmasını bekliyoruz. Bağlı ortaklık gelirleri ve kredi tahsilatları, 1Ç'de diğer bankacılık gelirlerini destekleyecektir. Yeni takipteki kredi girişlerinin sınırlı olması ve kur etkisinin azalmasıyla net kredi risk maliyetinde ve karşılık giderlerinde düşüş bekliyoruz. Karlılıkta özel bankaların 1Ç'de kamu bankalarından daha iyi performans göstermesini bekliyoruz. Geçen çeyreğe göre en yüksek kar büyümesini özel bankalar arasında Garanti ve Yapı Kredi’den beklerken kamu tarafında Halkbank ve sonrasında Vakıfbank ön planda olacaktır. Orta ölçekli bankalar içerisinde ise Albaraka ön plana çıkmaktadır.
Finans dışı şirketlerin net karının yıllık bazda neredeyse ikiye katlanmasını öngörüyoruz
Finans dışı şirketlerin konsolide net karının, yıllık bazda %97 artmasını tahmin ediyoruz. Sabancı Holding (Philsa ve PMSA’nın satışı, Aksigorta ve Agesa’nın tam konsolidasyonu), Koç Holding (zayıf baz), Tüpraş (zayıf baz), Enka İnşaat (zayıf baz, enerji işinin yeniden açılması) ve Şişecam’ın (zayıf baz) net karlarındaki olumlu yıllık gelişmeler artışa ana katkı sağlayanlardandır. Önceki çeyreğe göre ise özellikle THY, Tüpraş ve Aselsan’ın azalan katkısıyla toplam FAVÖK’de %4, net karda ise %6 daralma bekliyoruz. Yıllık net kar artışında (net karı negatiften pozitife dönen şirketler hariç) en güçlü performansı Alarko Holding, Cemtas, Sabancı Holding, Aksa Akrilik ve Kordsa’nın göstereceğini öngörüyoruz. Bunların aksine, Türk Telekom, Ülker, Anadolu Efes, Enerjisa, Pegasus, Turkcell, Cimsa ve Zorlu Enerji’nin net karlarında zayıflama bekliyoruz.
Finans dışı şirketlerin FAVÖK’ünde yıllık %93 artış bekliyoruz


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI MİCHEL: (KİEV ZİYARETİNDE) AB, UKRAYNA'YA 1.5 MYR EURO DAHA ASKERİ YARDIM SAĞLAYACAK
FED/EVANS : FED, YIL SONUNDA DENGEDE OLACAK
BAKAN NEBATİ: BAHAR TOPLANTILARI KAPSAMINDA DEĞERLİ MEVKİDAŞIM İTALYA EKONOMİ VE MALİYE BAKANI SAYIN DANİELE FRANCO İLE BİR ARAYA GELDİK
BAKAN NEBATİ: ÜLKELERİMİZ ARASINDAKİ GÜÇLÜ İLİŞKİLERİMİZ İLE FİNANS VE YATIRIM KONULARINDA İŞ BİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRMEYE YÖNELİK GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDUK
ABD'DE İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARI MART'TA:%-2.7 (ÖNCEKİ:%-7.2)
ABD'DE MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ OLARAK YENİ KONUTLARIN SATIŞTA KALMA SÜRESİ MART AYI İTİBARİYLE 2 AY
PUTİN: YENİ SARMAT FÜZESİ, RUSYA'YI TEHDİT ETMEYE ÇALIŞANLARI DÜŞÜNDÜRECEK
FED/EVANS: GELECEK YIL ENFLASYONUN %2 OLMASI DURUMU YOK
RUSYA, KITALARARASI BALİSTİK FÜZE SARMAT'IN TESTLERİNE BAŞLADI- SAVUNMA BAKANLIĞI/IFX
Facebookta Paylaş