2022 yılında küresel ekonominin en az %4 büyümesi bekleniyor - yine de riskler mevcut (Yatirimim.com)

2022 yılında küresel ekonominin en az %4 büyümesi bekleniyor - yine de riskler mevcut

Küresel ekonomi Covid salgınından toparlanmaya devam ederken ekonomist ve piyasa analistleri 2022 yılını bir dönüm yılı olarak tanımlıyorlar.
Merkez bankaları oldukça uzlaşmacı para politikalarını sıkılaştırma yollarını ararken 2021 yılı başında tarihi yükseklikten geriledikten sonra ekonomik büyümenin yine de trendin üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Para politikasındaki genel sıkılaştırmanın piyasalarda likiditeyi biraz azaltması bekleniyor. Bununlar birlikte bu sıkılaştırmanın ekonomik etkinliklere çok belirgin bir etki yapmayacağını tahmin ediyorlar. Birçok ekonomist önümüzdeki yıl küresel ekonominin en az %4 oranında büyüyeceğini beklerken, bu büyümenin salgın sırasında tüketicilerin kenarda tuttukları paranın harcanmasından kaynaklanacağını öngörüyorlar.
Analistler ekonomik büyümenin 2022 yılında %4 seviyesinde gerçekleşmesini beklerken yine bir sonraki yıl olan 2023 yılında %4 olacağını bekliyorlar. Bu büyüme oranları hakkında bir fikir edinebilmek için geçmişte ortalama bir yılda dünya ekonomisinin %3’ün biraz üzerinde büyüdüğünü belirtmek gerekebilir.
Genel görüş ekonomik etkinliklerin normale doğru dönmeye başlayacağı. Tam bir normalleşme olmasa bile normalleşmeye başlamanın 2022 yılı sonunda olabileceği belirtiliyor. 2022 yılı süresince dünya ekonomisinde bir dengelenme fazı başlatılacak. Tam bir dengenin bulunması bir yıldan fazla zaman alabilecekse de 2022 yılında en azından bu konuda bir ilerleme sağlanması bekleniyor. Tüm bunlara rağmen yine de salgın henüz bitmedi ve olası salgın dalgaları hala en büyük risklerden biri.
Federal Rezerv’in önümüzdeki yıl faiz oranlarını artıracağı biliniyor. Ekonomistler 2021 yılında görülmemiş seviyede parasal ve mali teşviklerin görülmesinden sonra küresel ekonominin yükselen faiz oranlarına dayanacak yeterli güce sahip olacağını tahmin ediyorlar. Tüm faiz artırımları beklentisine karşın piyasalarda tüketici fiyat baskılarının artmaya devam edeceği ve de özellikle ABD Merkez Bankasının enflasyon eğrisinin önüne geçemeyeceği tahmin ediliyor.
Bunlarla birlikte ekonomik büyümeye etki edebilecek birçok belirsizlik var.
Federal Rezerv’in ilk faiz artırımını önümüzdeki yılın ilk yarısında yapması bekleniyor. Ama yine de önümüzdeki yılın Mayıs - Haziran aylarına daha epey bir süre var.
Salgın devam ederken özellikle Avrupa Birliği bölgesinde ülkelerin yeni kapanma uygulamalarına başlamaları endişe yaratıyor. Omicron varyantı küresel ölçekte çok hızlı yayılıyor. Salgın konusunda bazı ekonomistler kısa kapanmaların ekonomiye zarar vermeyeceğini düşünüyor. Bu durumun oluşması sonucunda bazı hükümet ve merkez bankalarının finansal piyasalara ek para akıtacağını görebiliriz.
2022 yılı için enflasyon ekonomik büyüme önündeki en büyük risklerden birini oluşturuyor.
Birçok ekonomist Batı’da tüketicilerin salgın döneminde hükümetlerince verilen yardım paralarını harcayamadıklarını 2022 yılındaki ekonomik büyümenin bu paranın harcanmaya başlamasının tetikleyeceğini belirtiyorlar. Bu noktada tüketiciler için en büyük sorun enflasyon ve ellerindeki paranın satın alma gücünün düşmüş olması. Eğer enflasyonun yükselmesi önümüzdeki yıl durdurulamazsa bu merkez bankalarının daha agresif para politikaları uygulamalarına sebep olabilir ve çok hızlı ve yüksek artırılan faiz oranları iş dünyası döngüsünde bir kısa devre yaptırabilir.
ABD ekonomisinde yaşanan bir ikilem de Federal Rezerv para politikasını sıkılaştırmaya çalışırken ABD hükümetinin yeni harcama paketlerini Senato’dan geçirmeye çabalaması.
Analistler genel olarak önümüzdeki yıl ekonomin stagflasyon yaşamayacağını belirtiyorlar. Her ne kadar bazı ekonomistle yükselen bir enflasyonun ekonomide stagflasyona sebep olabileceğini belirtmiş olsa da birçok başkası bunun düşük bir risk olduğunu çünkü ABD’nin güçlü bir iş piyasasına sahip olduğunu belirtiyorlar.


www.yatirimim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
VAKIFBANK, ÇİN KALKINMA BANKASI İLE 3 YIL VADELİ 3,5 MİLYAR YUAN TUTARINDA KREDİ ANLAŞMASI İMZALADI
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ %0.8 DÜŞÜŞLE 23086,54 PUANDAN KAPANDI
TCMB'NİN 2 HAFTA VADELİ 800 MİLYON DOLAR TUTARINDA DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİNDE TEKLİF 1 MİLYAR 585 MİLYON DOLAR
TCMB, 05.01.2022 vadeli 113.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
Facebookta Paylaş