2023, Avrupa ve ABD’de resesyon yılı olacak - Dünya

Dünya gazetesi internet sitesinde yayınlanan habere göre;Enerji krizinin giderek derinleştiği ve Brüksel’in elektrik piyasasına müdahaleye hazırlandığı Avrupa’da 2023 yılının resesyon yılı olması bekleniyor. ABD için de resesyon öngörüleri artıyor ve ABD’li ekonomist Steve Hanke’ye göre resesyonun suçlusu Fed’in benzeri görülmemiş parasal genişlemesi.

Avrupa’nın enerji krizinin sadece 2022 kışı değil, 2023 ve ötesinde de devam etmesi beklenirken, uzmanlar 9 Eylül’de enerji bakanları acil toplanan Avrupa Birliği’nin 2023 yılında doğalgaz kaynaklı bir resesyon yaşayacağını öngörüyor. Alman yatırım bankası Berenberg 2023’te Euro Bölgesi GSYH’sinin yüzde 1,5 daralacağını öngörüyor ve enflasyon beklentisini yüzde 5’ten yüzde 6,1’e yükseltti. Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding Financial Times’daki habere göre “Doğalgaz fiyatlarındaki artışlar Avrupa ekonomilerine yeni ağır bir darbe vuruyor. Tüketiciler ve şirketler için yükselen fiyatlar resesyonu derinleştirecek ve enflasyon görünümü daha da kötüleştirecek” değerlendirmesini yaptı.

“Pandemi öncesine dönmesi zor olacak”
Capital Economics Avrupa Başekonomisti Andrew Kenningham da 2020 yılına göre 14 katına çıkan doğalgaz fiyatlarının büyüme üzerindeki etkisinin ‘uzun vadeli’ olacağı konusunda uyardı. Kenninghem “özellikle metal ve kimyasal gibi sektörlerde Avrupa’nın rekabetçi gücünü kalıcı olarak kaybedebileceğini ve pandemi öncesi büyüme trendine dönmesinin zor olacağını” söylüyor.

“Enerji krizi birkaç kış devam edebilir”
Avrupa’nın en büyük enerji şirketlerinden Shell Plc’nin CEO’su da Avrupa’nın enerji krizinin “sadece bu kış değil gelecek kışlarda da” devam edebileceğini öngörüyor. CEO Ben Van Beurden, Norveç’te gerçekleştirdiği basın toplantısında “Birden fazla kış devam edebilecek bir kriz ve alternatif kanalların altyapı inşası sürerken, verimle tasarruf yapmamız, sanayiden kesip hanehalklarına yönlendirmemiz gerekebilir” diye konuştu. Bunun kolay bir iş olacağını söylemenin ‘fantezi’ olduğunu belirten Van Beurden “Gerçekle yüzleşmek zorundayız” ifadelerini kullandı. CEO Van Beurden geçen ay yaptığı açıklamalarda da enerji pyiasasının muhtemelen sıkı kalmaya devam edeceğini, arz tarafında kısıtlar olacağını ve fiyatların sadece bu yıl değil gelecek yıl da volatil seyrini sürdüreceğini söylemişti. Tesla CEO’su Elon Musk da aynı konferansta yeşil dönüşüm için kısa vadede petrol ve doğalgaz kullanılması gerektiği görüşünü paylaşmış “Aksi takdirde medeniyet çökecektir” demişti.

 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.dunya.com/kuresel-ekonomi/2023-avrupa-ve-abdde-resesyon-yili-olacak-haberi-667594