26 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip RCEP anlaşmasına ikinci imzayı Tayland attı

Çin Ticaret Bakanlığı'nın Uluslararası Departmanı Direktörü Yu Benlin, Çin'in Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (RCEP) onay işlemlerini tamamladığını söyledi.
 
Çin’in ardından anlaşmayı imzalayan ikinci ülke Tayland oldu. Tüm RCEP üye devletleri, anlaşmayı bu yılın sonundan önce onaylayacaklarını ve anlaşmanın 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girmesini teşvik edeceklerini açıkladı.
 
RCEP üye devletleri imzayı tamamladıktan sonra, kararın yerel yasama organı tarafından onaylanması gerekiyor. RCEP, 2012 yılında ASEAN tarafından başlatıldı. 15 Kasım 2020'de, 15 üye ülkenin ekonomi ve ticaret bakanları anlaşmayı resmen imzaladı. RCEP dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesidir. 15 üye devletin toplam nüfusu 2,27 milyar, GSYİH'si 26 trilyon ve toplam ihracat değeri 5,2 trilyon dolar.
 
2020'de Çin’in RCEP üye ülkelerine ihracatı 698,4 milyar dolara ulaştı ve Çin’in toplam ihracatının yaklaşık yüzde 27'sini oluşturdu. İthalat 775,4 milyar dolara ulaşarak toplam ithalatın yaklaşık yüzde 38'ine denk geldi.
 
RCEP'nin yürürlüğe girmesinin Doğu Asya'da tedarik zincirini ve endüstriyel zinciri daha yüksek bir entegrasyon seviyesine getirebileceği, üye ülkeler arasındaki ticaret ve yatırım maliyetini daha da azaltabileceği ve gereksiz engelleri ortadan kaldırabileceği belirtiliyor.
 
Öte yandan Çin Ticaret Bakanlığı, ülkenin tüm şehirlerinde ve özerk bölgelerinde ticaret, gümrük, ticareti teşvik sistemleri ve iş derneklerinden yaklaşık 6 bin kişiyi kapsayan RCEP ulusal çevrimiçi eğitim kursları düzenliyor.
 
Çin Uluslararası Radyosu