2Ç2021 Kar Tahminleri (Ziraat Yatırım)

Tahminlerimizde Etkili Olan Faktörler

BDDK'nın açıklamış olduğu aylık verilere göre Bankacılık sektörü karı 2021 yılının Nisan-Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %30,3, bir önceki çeyreğin ilk iki ayına göre de %9,4 oranında düşüş kaydetmiş ve 8,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Merkez Bankası'nın Mart ayında yapmış olduğu son faiz artışı ardından mevduat maliyetleri ikinci çeyrekte de artmaya devam etmiş, ancak kredi fiyatlamalarının olumlu etkileri daha belirgin hale gelmiştir. Buna bağlı olarak kredi mevduat makasında ilk çeyreğe göre genel olarak iyileşme kaydedilmiştir. Ayrıca, enflasyonun yüksek seyrine bağlı olarak TÜFE endekslilerin getirilerinin hesaplamasında enflasyon tahmini kullanan bankalar kullandıkları enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncellemiş ve bu durum TÜFE endekslilerin sektör karlılığına olumlu katkı yapmasını sağlamıştır. İkinci çeyrekte kapanmalar olmasına karşın ekonomik aktivitelerin artması ve Haziran ayından itibaren normalleşme adımları ile birlikte ekonomik aktivitelerdeki hareketlilik bankaların ücret ve komisyon gelirlerine olumlu yansımıştır. Diğer taraftan, swap maliyetlerindeki yükseliş ve alım-satım gelirlerinin görece düşük kalmasının ticari kar/zarar kalemi üzerinden bankacılık sektörü karlılığını baskılaması beklenmektedir.

Sektörde ikinci çeyrekte (26 Mart 2021-25 Haziran 2021 haftalık BDDK verileri) bir önceki çeyreğe göre, TL cinsi kredilerde %2,25, YP kredilerde ise kurlardaki artışın da katkısıyla %9,84 oranında artış kaydedilmiştir. Böylece toplam krediler %4,94 oranında artış kaydetmiştir. Kamu mevduat bankaları, özellikle 2020 yılının ilk yarısındaki yüksek kredi büyümesinin de etkisiyle, özel bankalara göre 2021 yılının ilk çeyreğinin ardından 2021 yılının ikinci çeyreğinde de TL kredilerde görece daha düşük kredi büyümesi gerçekleştirmiştir. Sektörde TL kredi büyümelerinde ilk çeyreğe nazaran artış kaydedilmiş ve kurlardaki artışın da katkısıyla toplam kredi büyümesi ilk çeyreğin üzerinde gerçekleşmiştir. Sektörde aynı dönemde kamu mevduat bankaları hariç toplam kredi büyümesi %5,52 iken, kamu mevduat bankalarındaki toplam kredi büyümesi %4 olmuştur. Özellikle tüketici kredilerinde bu çeyrekte de kamu bankaları ile diğer bankalar arasında ayrışma devam etmiştir. Kamu mevduat bankalarında TL tüketici kredileri %0,96 oranında azalırken, kamu mevduat bankaları hariç sektörde TL tüketici kredileri %4,76 oranında artmıştır.

TÜFE endeksli tahvillerin getirileri hesaplamasında enflasyon tahminini kullanan bankalar (Halkbank hariç) kullandıkları enflasyon tahminlerini yükseltmiş ve TÜFE endekslilerin bu çeyrekte banka karlarına olumlu katkısı olmuştur. Halkbank enflasyon tahminini ilk çeyrekle aynı tutması nedeniyle TÜFE endesklilerin önemli bir ek katkısı olmamıştır. TÜFE endesklilerin hesaplamasında TCMB enflasyon beklenti anketini kullanan İş Bankası'nda da enflasyon beklentilerinin artmasına bağlı olarak TÜFE endeksliler ikinci çeyrek kar rakamına olumlu katkı sağlamışlardır.

Net faiz gelirlerinde tüm bankalarda genel olarak çeyreksel artış kaydedilmesi öngörülmüştür. Bu artışta, TÜFE endekslilerin ek katkısına ilaveten kredi mevduat makasındaki hafif iyileşme de etkili olmuştur.

Ücret ve komisyon gelirlerinde ikinci çeyrekte Akbank ve Yapı Kredi Bankası hariç bir önceki çeyreğe göre, artan ekonomik aktivite ve tüketici kredilerindeki güçlü seyirin de etkisiyle artış kaydedileceği öngörülmüştür. Akbank'taki gerilemede Levent Yapılandırma Yönetimi (LYY-Türk Telekom) kaynaklı ilk çeyrekte kaydedilen 110mn TL'lik gelirin olmayışı etken olmuştur. Kamu bankalarında ikinci çeyrekte ücret ve komisyon gelirlerindeki artış diğer bankalara nazaran düşük bazın da etkisiyle daha yüksek olması beklenmektedir.

Ticari zararda, swap maliyetlerinin artması, Akbank, Garanti BBVA ve Yapı Kredi'de döviz cinsinden takip edilen karşılıkların korunmasına bağlı kurlardaki görece düşük artış sebebiyle düşük gelir oluşması ve alım satım gelirlerinin ilk çeyreğe nazaran zayıf seyretmesinin de etkisiyle bir önceki çeyreğe göre tüm bankalarda artışlar kaydedildiği öngörülmüştür.

2020 yılında bankaların genel olarak ihtiyatlılık kapsamında yüksek karşılık ayırmalarının ardından, 2021 yılının ikinci çeyreğinde de karşılıklardaki normalleşmenin devam edeceği öngörülmüştür. İkinci çeyrekte sorunlu kredi oluşumundaki azalma ve kurlardaki artışın görece düşük olması, karşılık giderlerinin bir önceki çeyreğe göre azalamasına katkı sağlamıştır. Buna bağlı olarak bankalarda kredi risk maliyetlerinde iyileşme kaydedilmiştir.

Diğer faaliyet gelirleri, güçlü tahsilatlarla karlılığı desteklerken, Halkbank'ta karşılık iptalleri de diğer gelirleri desteklemiştir. Ek olarak ikinci çeyrekte Halkbank ve Vakıfbank temettü geliri kaydetmiştir.

Takibimizdeki bankalardan bir önceki çeyreğe göre en yüksek kar artışını Yapı Kredi Bankası'nin kaydedeceğini öngörürken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise Garanti BBVA'nın en yüksek kar artışını kaydedeceği öngörülmüştür. Kamu bankalarında Halk Bankası'nda bir önceki çeyreğe benzer düşük kar kaydedileceği tahmin edilirken, Vakıfbank'ın karının da çeyreksel olarak %15,3 oranında geriyeleceği beklenmektedir.

Tüm bu gelişmelere bağlı olarak, 2021 yılının ikinci çeyreğinde takibimizdeki bankaların toplam karlarının bir önceki çeyreğe göre %2,8, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %4,7 oranında artacağını tahmin ediyoruz.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. AY ORTASI BEKLENTİ ENDEKSİ TEMMUZ'DA: 78.4 (BEKLENTİ:85.0 ÖNCEKİ:83.5)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. AY ORTASI GÜVEN ENDEKSİ TEMMUZ'DA:80.8 (BEKLENTİ:86.5 ÖNCEKİ:85.5)
ABD'DE İSLETME STOKLARI MAYIS'TA: %+0.5 (BEKLENTİ: %+0.5 ÖNCEKİ: %-0.2)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. AY ORTASI CARİ DURUM ENDEKSİ TEMMUZ'DA: 84.5 (BEKLENTİ:90.2 ÖNCEKİ:88.6)
ABD'DE OTO HARİÇ PERAKENDE STOKLARI MAYIS'TA: %+0.9 (ÖNCEKİ: % +0.9)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. 12 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ TEMMUZ'DA:%+4.8 (ÖNCEKİ:%+4.2)
ABD'DE MİCHİGAN ÜNV. 5 YILLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ TEMMUZ'DA:%+2.9 (ÖNCEKİ:%+2.8)
ABD'DE İSLETME STOK SATIŞLARI MAYIS'TA: % -0.3 (ÖNCEKİ: %+0.6)
GÜNEY AFRİKALI BAKANI:HÜKÜMET, ÜLKEDEKİ DURUMUN TAMAMEN İSTİKRARA KAVUŞTUĞUNA İNANIYOR
Facebookta Paylaş