AB Markit PMI’lar, ekonomik aktivite ve enflasyon baskıları (Tera Yatırım )

Euro Bölgesi ekonomisi, iktisadi faaliyette devam eden düşüşün ortasında Şubat ayına girdi ve Ocak ayı PMI verileri, çıktının dördüncü ayda düştüğünü göstermişti. Erken okumalara göre 2020'nin son çeyreğinde GSYİH'nın %0,6 daralmasıyla) PMI verilerine olan ilgi, başlangıçta ilk çeyrek GSYİH'daki düşüş ölçeğine odaklanmış durumda.

Fransa ve Almanya için flaş PMI verileri yayınlanması, tek tek ülke performansı hakkında daha fazla bilgi toplama fırsatı sunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir başka alan da fiyatlardır. Euro bölgesi enflasyonunun, kısmen geçici faktörlerin etkisiyle de olsa, 2021'in başında 11 ayın en yüksek seviyesine yükseldiği haberinin ardından, son PMI verileri, şirketler için yükselen fiyat baskılarını ortaya koydu. Emtia fiyatlarındaki maliyet enflasyonunu tetiklerken, talep bileşeni kapanmalar nedeniyle yavaşlayan ekonomi ve bozulan istihdam piyasası nedeniyle katkı veren bir pozisyonda değildir.

Detaylara bakacak olursak; hizmet sektörü daralma bölgesinde kalmaya ve bu alanda ticari faaliyetin yavaşlamakta olduğunu göstermeye devam ediyor. Ülkelerde ve bölgenin genelinde hizmet sektörü, Covid-19 nedenli kapanmalar nedeniyle daha da yavaşlamış durumda. Fransa’da 43,6, Almanya’da 45,9 endeks değerine gerileme görülürken, Euro Bölgesi hizmet PMI Şubat’ta 44,7 değerini aldı. İmalat sektörü, ekonomik faaliyetin güçlü tarafında kalmaya devam ediyor. Fransa’da 55, Almanya’da 60,6 ve Euro Bölgesi’nde 57,7 ile oldukça güçlü bir büyüme pozisyonunda. Cari durum hizmet sektörü aleyhine ve imalat lehine iken, aşılamanın etkisiyle erken açılmaların Nisan dönemi itibariyle beklenmesi geleceğe dönük beklentileri daha olumlu etkileme potansiyeline sahiptir. Ancak hizmet sektörü tarafındaki toparlanma, şu anki hızıyla yavaş ilerlemektedir.

İmalat sektöründeki artışın da bir illüzyon olmadığından emin olunmalı. Dünya çapında artan talep ile beraber emtia fiyatları yükseldi ve bunun bir yansıması sanayideki üretim maliyetlerini artırması olacak. Enflasyonu tetikleyecek bir fiyat etkisi, şu anda imalat sanayiinde zaten fiyatlar bu girdi maliyeti etkisinden dolayı artış halinde. Ancak hizmet sektörü girdilerindeki benzer fiyat etkileri tam olarak enflasyon yaratamıyor, çünkü talep oldukça zayıf. Kıta genelinde toparlanma, ABD’de göre daha yavaş ilerleyecek görünüyor. Enflasyon için eksik unsur talep… Bu devreye girebildiğinde, enflasyonun hızlı şekilde yükseldiğini göreceğiz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş