ABD, Likidite tavanı ve farklı “tapering” dinamikleri (Tera Yatırım )

ABD: Likidite tavanı ve farklı “tapering” dinamikleri…

FOMC tutanakları, hızlı ekonomik büyümenin politikayı değiştirebileceğini göstermekle birlikte faiz oranlarını artırmanın daha erken konuşulabileceğini ortaya koymuştu. Kilit cümle olan “Bazı katılımcılar, eğer ekonomi Komitenin hedeflerine doğru hızlı ilerleme kaydetmeye devam ederse, önümüzdeki toplantılarda bir noktada varlık alımlarının hızını ayarlamaya yönelik bir planı tartışmaya başlamanın uygun olabileceğini öne sürdü.” Ekonomik büyüme ve enflasyon, Hazine getirilerini yükseltmeye yönelik ilerleme safhasında iken Fed’in önümüzdeki zaman dilimi içinde alarmı yavaştan çalmaya başlaması ihtimali artıyor. 2013’ten sonraki “tapering” gibi ilerleyecek gibi görünmesine rağmen, bazı farklı dinamikler içeriyor.

22 Mayıs 2013 tarihinde dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke, ABD Kongresi’ne yaptığı sunumda, ekonomi iyiye giderse tahvil alımlarının azaltılabileceğini söyledi. Bu Fed’in parasal genişlemeden çıkabileceğine dair ilk önemli sinyaldi. ABD ekonomisinin iyiye gitmesi, Fed’in de parasal genişlemeden çıkış sürecini hızlandırdı ve tahvil alımlarını yavaş yavaş azaltarak Ekim 2014’te tamamen bitirdi. Çıkış sürecinden sonra ise faiz artırım süreci başladı. Aralık 2015’te, Ocak 2014’te görevi bırakan Bernanke’nin yerine gelen Janet Yellen başkanlığında Fed ilk faiz artırımını yaptı (İlk faiz artırımı ile ilk tapering sinyali arasında 2,5 yıl var). Faiz artırımından sonraki süreçteki ekonomik ilerleme safhasında olanlar ise; ekonomik büyümedeki momentum, işsizliğin NAIRU (doğal işsizlik oranı) seviyesi altında seyretmesi ve yükselen enflasyon beklentileri olmuştu.

Ekonomik büyüme pandemi öncesi döneme benzemeye başlarken, enflasyon baskıları istenen seviyenin üzerine çıkmış durumda. Artan üretim maliyetlerinin enflasyon baskısı, sanılandan uzun sürebilir. Volcker’ın enflasyonu kontrol etmek için faiz oranlarını benzer seviyelere çıkartması Fed açısından önemli bir dönüm noktasıydı, ancak sonunda da enflasyon düşmüştü. Fed’in enflasyon beklentilerini de kontrol altına alması konusu önemli, çünkü aslında önemli olan şu anki enflasyondan ziyade beklentilerin yönetilmesi konusu.

NAIRU seviyesinden uzakta olmayı ise sürdüreceğiz. Çünkü işsizlik oranı %6’lardan düşüş sürecinde eski hızında bir azalma kaydetmeyecektir. Çünkü sıra artık istihdamını geri döndürmekte zorlanan daha küçük işletmelere gelmiş durumda.

Bankalara sağlanan likidite 2015’te tavan noktasını bulmuştu ve Haziran başı gibi bankaların toplam repo kullanımı bu tavanı aşmış olacak. Fed, fazla likiditeyi çekme sürecinde erken davranan bir pozisyonda olabilir. Bu da “varlık alımları azaltılabilir” cümlesini Haziran veya Temmuz’da duyabiliriz demek oluyor. Haziran FOMC, ekonomik projeksiyonların güncellenmesi bağlamında daha kritik bir dönüm noktası olarak görünüyor. 2008’de Lehman Brothers krizi sonrası süreç ile başlayan alışılmışın dışında para politikalarına Fed nasıl önderlik ettiyse, küresel bazda gelişmiş ülke Merkez Bankaları’nın para politikalarının normalleşmesine de Fed önderlik edecektir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA MALİYE BAKANI: BU YAZ MİNİMUM GLOBAL KURUMLAR VERGİSİ ORANINA SAHİP OLMAYI BEKLİYORUM
İSVEÇ MERKEZ BANKASI/JANSSON: ENFLASYIN ÜZERİNDEKİ TEMEL BASKI SÜPER GÜÇLÜ DEĞİL
ALMAN MALİYE BAKANI : %15 GLOBAL MİNİMUM KURUMLAR VERGİSİ ORANI ÖNERİSİ BÜYÜK İLERLEME
İSVEÇ MERKEZ BANKASI/JANSSON: NİSAN AYINDA YAPTIĞIMIZ DEĞERLENDİRMELER BOZULMAMIŞ GÖRÜNMEKTE
İSVEÇ MERKEZ BANKASI/JANSSON: HALA BİR YILLIK ENFLASYONUN %3 OLMASI BEKLENİYOR
ALMAN SAĞLIK BAKANI : 3. DALGAYI KIRMIŞ DURUMDAYIZ
İSVEÇ MERKEZ BANKASI/JANSSON: ENFLASYON RESMİ OLDUKÇA İYİ, BELKİ BİR MİKTAR İYİLEŞME OLABİLİR
TCMB, 28.05.2021 vadeli 58.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
FRANSA MALİYE BAKANI : TEMMUZ AYI BAŞINDA GLOBAL VERGİ REFORMU KONUSUNDA BİR ANLAŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR
YUNANİSTAN'DA CARİ İŞLEMLER DENGESİ MART'TA -1.46 MYR EURO (ÖNCEKİ:-1.12 MYR ) -MERKEZ BANKASI
YUNANİSTAN'DA TURİZM GELİRLERİ MART'TA 0.03 MYR EURO (ÖNCEKİ:0.09 MYR)
FRANSA MALİYE BAKANI : ABD'NİN GLOBAL MAKSİMUM VERGİLENDİRME ÖNERİSİ UZLAŞMA İÇİN BİR TEMEL OLABİLİR
FRANSA MALİYE BAKANI : STRATEJİK HEDEFİMİZ EN GEÇ TEMMUZ SONUNA KADAR AB TOPARLANMA KAYNAKLARININ İLK DİLİMİNE SAHİP OLMAMIZ OLMALI
Facebookta Paylaş