ABD’de ilk çeyrek daralması beklenenden daha “derin”(Tera Yatırım )

ABD'de ilk çeyrek daralması beklenenden daha "derin"…

ABD'de ekonomik görünüme dair veriler "malumun ilanı" şeklinde gelmeye devam ediyor. 1Ç20 GSYH'deki daralma %4 oranında beklenirken %4,8 oranında gerçekleşti. Tabii burada kilit kelime "koronavirüs" olacaktır, ancak 1Ç20 dönemini hatırlarsak ilk 2 ay virüsün çoğunlukla Çin sınırları içinde olduğunu hatırlarız. Dolayısıyla, bu virüsün seyri 1Ç20 dönemi açısından özellikle ABD için biraz daha kısmi bir etkide bulunmuştur diyebiliriz. Ancak Mart ile biten dönemde %4 ekonomik daralma, elbette Nisan sonrasında durum çok daha kötü olduğundan dolayı görülmedik seviyelerde olacaktır.

Alt kalemlerde en çok dikkati çeken %7,6'lık daralma gösteren reel tüketim harcamaları olarak görünüyor. 2Ç20 döneminde kapatma önlemleri ve bunun sanayi ile tüketime yansıması kapsamında küçülmenin boyutu daha da derin olacaktır, bunu zaten ekonomik aktivite verilerinden anlıyoruz. PMI'ların gösterdiği durum, beklenenden daha fazla bir ekonomik etkinin olduğunu gösteriyor. Ekonomiyi açma adımlarının da bu nedenle mümkün mertebe erken atılmaya çalışıldığını söyleyebiliriz. İçinde bulunulan krizin bir depresyon dönem yaratmaması için ekonomilerin erken açılmasıyla risk alınıyor. Tabii ekonomiler erken açılsa bile korunma ve sosyal mesafe önlemleri devam edeceği için ekonomi daraldığı hızda büyüyemeyecektir. Mesela, fabrikalarda üretim hızı "aynı anda çalıştırılan işçi sayısı" eskisinden daha az olmak durumunda olduğu için "normal seviye" veya yakınında üretim gerçekleşmesine daha uzun zaman var. Aynı durum tüketim ve harcama alışkanlıkları için de geçerli… Virüs salgınının küresel sonuçlarından biri de "içe kapanma" ve ulusal çıkarların korunması olacağından küresel ticaret açısından da geniş döneme yayılan yeni trendler söz konusu… Dolayısıyla, depresyon olmazsa da geniş vadeye yayılan bir durgunluk burada karşılaşacağımız durum olacaktır.

Bugün Fed kararları açıklanıyor. Ekonomideki durgunluk etkisi Fed'in de daha fazlasını yapmasına yönelik beklentileri artırmakta, o yüzden krizden çıkış için uygulanan politikalar daha uzun süre bizimle olmaya devam edecekler. Daha önceki planlanmamış toplantılarda yapılanların aksine, daha sakin havada bir toplantı olacaktır. Fed şu ana kadar ekonomiye destek, finansman maliyetlerini düşürme ve likidite sağlama anlamında yeterince esnekliği gösterdi ve bu patikadan kısa sürede çıkması mümkün olmayacak. Bu akşam da güçlü bir yönlendirme ile devam edecektir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
KENYA MERKEZ BANKIASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ:%7.0
BREZİLYA'DA FAİZ DIŞI BÜTÇE DENGESİ MART'TA 21.17 MİLYAR REAL AÇIK VERDİ
MORGAN STANLEY : PETROL FİYATLARININ 2021'DE WTİ 40 DOLAR/VARİL, BRENT 45 DOLAR/VARİL'DE DENGELENMESİ BEKLENİYOR
MORGAN STANLEY: PETROL TALEBİNİN 2021'İN 4. ÇEYREĞİNE KADAR ORTALAMA 2019 SEVİYELERİNE ULAŞMASI BEKLENMİYOR
MİLLET MECLİSİ YERLEŞKESİ VE EKLENTİLERİNE 1-31 MAYIS TARİHLERİ ARASINDA ZİYARETÇİ ALINMAYACAK-NTV
ALMAN EKONOMİ BAKANI : KORONAVİRÜSE RAĞMEN, ÇİN İLE AB YATIRIM ANLAŞMASI İMZALAMAYI HALA İSTİYORUZ
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 6,9787 Satış: 6,9913 Euro Alış: 7,5764 Satış: 7,5901
ALMAN EKONOMİ BAKANLIĞI : YAVAŞLAMASI İÇİN KOŞULLARI OLUŞTURUYORUZ FAKAT YILIN İKİNCİ YARISINDA İSTİKRARLI TOPARLANMA BEKLENİYOR
Facebookta Paylaş