ABD’nin enflasyon verileri tatmin edicilikten uzak (Reel Kapital Menkul Değerler)

ABD'nin enflasyon verileri tatmin edicilikten uzak...

ABD'de Temmuz ayında TÜFE %0,2 olan beklentinin altında %0,1 artış gösterdi ve yıllık enflasyon artışı da bu kapsamda %1,8 olan beklentinin altında %1,7 olarak gerçekleşti. Çekirdek TÜFE ise aylık bazda %0,2 artış beklenirken %0,1 arttı ve yıllık çekirdek enflasyon da böylece %1,7 seviyesinde sabit kalmış oldu. Çekirdek enflasyondaki zayıflık devam etmekle beraber, manşet enflasyonda beklenen artışın sağlanamamasından dolayı verileri negatif olarak değerlendiriyoruz.

Enerji fiyatları aylık bazda %0,1 gerilerken, yıllık bazda %3,4 arttı. Gıda fiyatlarında ise aylık artış %0,2 seviyesinde olurken; yıllık gıda enflasyonu ise %1,1 seviyesinde gerçekleşti. Gıda ve enerjiyi dışarıda bıraktığımız zaman önem kazanan hizmet enflasyonu aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %2,5 artarak çekirdek enflasyonun en önemli sürükleyicisi olarak görünüyor. Önemli bir ayrıntı olarak; ortalama haftalık reel kazançlar Temmuz'da, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,1, ortalama saatlik reel ücretler ise aynı dönemde %0,7 artış göstermiş. Önceki ayın verileri sırasıyla %1,2 ve %0,9 olarak yukarı revize edildiği için bu ay ücret enflasyonunda yaşanan düşüş daha keskin görünüyor ve enflasyon görünümü için kesinlikle iyi değil.

 

Görselde ABD tahvil faizleri, 10 yıllık enflasyon break-evenları ve manşet enflasyonun seyrini görüyorsunuz Veriler genel itibariyle beklentileri karşılayamıyor ve Fed'in sıkılaşma politikasına destek vermekten uzak kalıyorlar. Kısa vadede beklentiler halen enflasyon oranlarının hedeflerin altında kalacağı yönünde. ÜFE'nin de verdiği sinyaller enflasyondaki yumuşak görüntünün devam edeceği yönünde, ki harcanabilir gelirlerde istikrarlı artış gerçekleşmeden de talep üzerinden yakın vadede enflasyonu desteklemek çok kolay görünmüyor. Bu noktada fiyat etkili bir enflasyon ümit edilebilir, özellikle de enerji fiyatları kaynaklı olarak; ancak ekonomi üzerinde kalıcı etki yapmaktan uzak olacağı için fazla da bel bağlanamazz. Bu yüzden zaten manşetten çok çekirdeği son zamanlarda öne çıkarıyorum. İkinci görselde 5 yıllık enflasyon break-even çizgisinin de gösterdiği üzre, enflasyon beklentilerinde zayıflayan enflasyon görünümüyle korele bir şekilde düşüş var.

 

Fiyatlamalar açısından; USD negatif etkiyi net bir şekilde görebiliyoruz. DXY 93,2 seviyesine gerilerken EUR'da 1,18 üzerine geçilerek teknik görünüm kurtarıldı. Altın 1.291 USD gördü, ancak bir süredir zaten güvenli liman olarak alındığından alımlar aşırı görüldü bir miktar realizasyon yaptı. TRY'de ise durum öğleden önceye göre daha olumlu; 3,56'lara doğru giden kur yeniden 3,54 altına gelmeye çalışıyor.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı




KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇAVUŞOĞLU: (KONYA ZİYARETİ) HER ÜLKE KENDİ HEYETİNİ OLUŞTURACAK
RUSYA'DA 2. ÇEYREKTE GSYİH YILLIK %2.5 ARTTI (ÖNCEKİ:%+0.5)
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV : KRİZİ ETKİSİZ HALE GETİRECEK RUS-ÇİN PLANI VAR
ÇİN MERKEZ BANKASI : SİSTEMİK MALİ RİSKLERİ SAVUŞTURACAĞIZ
ÇİN MERKEZ BANKASI : KONUT ALIMI GİBİ VE SPEKÜLATİF YATIRIMLARA YÖNELİK KREDİ AKIŞINI SIKI ŞEKİLDE KONTROL EDECEĞİZ
ÇİN MERKEZ BANKASI : FAİZ ORANI VE DÖVİZ REFORMU İLE DEVAM EDECEĞİZ
SANAYİ BAKANI ÖZLÜ: YERLİ OTOMOBİLDE BABAYİĞİTLER VAR, GÖRÜŞMELERDE 2'NCİ TURA GEÇİYORUZ- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş