Akşam Analizi (Işık FX)

Yurtiçinde de Yurtdışında da Oynaklık Yüksek!
Haftanın son işlem gününe gerek yurt içi, gerekse yurt dışı tarafta yüksek oynaklık ile başladık. Yurt içi tarafta ABD ile yaşanan yaptırım krizinin yanı sıra, ekonomiye dair spekülasyonlar, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in uyarıları, erken yerel seçim söylemleri ve küresel risk artışları gibi oldukça geniş skaladaki gelişmeler TL kurları üzerinde etkiliydi. Türkiye'nin tahvil faizleri ve CDS'te yaşanan sert yükselişlerle de tüm zamanların rekorları yenilendi. Yurt dışı tarafta ise; ABD'nin, Çin ile giriştiği ticaret savaşları endişelerinin yanı sıra; İran, Rusya, Türkiye gibi birçok ülkeye uyguladığı yaptırımların ve bazı majör bölgelerdeki(Euro Bölgesi, İngiltere) lokal sorunların etkileriyle yatırımcıların güvenli liman arayışları ile ABD Doları'na gelen talep etkiliydi. Dolar Endeksi, 2017 Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyelerini test ederken, birçok para biriminde Dolar karşısında son yılların en zayıf seviyeleri görüldü. Bugün açıklanan ekonomik verilere baktığımızda ise; Japonya'nın 2.çeyrek öncü büyüme oranları beklentilerin üzerinde gelirken, ülkenin Hizmet Sektörü(Üçüncül Sanayi) Aktivite Endeksi öngörülerin altındaydı. Türkiye'nin Cari İşlemler Dengesi'nde son 10 ayın en düşük işlem açığı görülürken, İngiltere'de açıklanan; 2.Çeyrek Büyüme(revize), 2.çeyrek İşletme Yatırımları(öncü), Ticaret Dengesi, Sanayi ve İmalat Üretimi gibi datalar ise çoğunlukla beklentileri karşıladı. Dolar Endeksi'ndeki sert güçlenme sonrası FED'e yönelik beklentilerin de şekillenmesi açısından günün küresel anlamda merakla beklenen verisi ise ABD manşet enflasyon(TÜFE) rakamlarıydı. Günün kalanında yurt dışı tarafta yine; küresel ve lokal olarak önem arz eden haber akışları piyasalarda takip edilecek. Ayrıca, tahvil piyasalarında oluşan hareketler ve kur savaşları riski de izlenecek. Yurt içi tarafta ise; başta ABD ile yaşanan kriz olmak üzere sistematik risk unsurlarının durumu, hükümet yetkililerinden veya uluslararası kuurumlardan gelebilecek açıklamalar ve olası TCMB hamlesi önemli olacak.
EURUSD
Bugün ABD'de açıklanan manşet enflasyon rakamlarındaki olumlu görünüm dikkat çekti. Aylık bazda TÜFE yüzde 0.2 ile beklentileri karşılarken yıllık bazda ise yüzde 3.0 tahminlerine karşın yüzde 2.9 olarak gerçekleşti. Gıda ve Enerji maddelerinin ihmal edildiği Çekirdek TÜFE rakamları ise genel olarak öngörülerin üzerinde sonuç aldı. Diğer taraftan gerek FED'in faiz artışlarına yönelik beklentiler gerekse ticaret savaşları, İran ve Rusya yaptırımları gibi küresel gelişmeler, Dolar varlıkları üzerinde güvenli liman algısı oluşturmakta. Euro tarafında ise Avrupalı bankaların Türkiye'deki riskler konusunda endişeli olduğuna ilişkin çıkan spekülasyonlar parite tarafında sert geri çekilmelere neden oldu. Günün geri kalanında ise ticaret savaşlarının yanı sıra küresel gelişmeler ve teknik fiyatlamalar takibimizde olacak. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda daha öncede belirttiğimiz gibi 1.1530 - 1.1510 bölgesinin kırılmasıyla birlikte satış yönlü işlemlerde artış görmekteyiz. Şimdi ise aşağı tarafta 1.1395 desteği kritik. Buranın kalıcılık geçilmesi halinde satışlar derinleşebilir. Euro lehine işlemler içinse 1.1530- 1.1510 bölgesinin üzerine çıkması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu bölge öncesinde ise 1.1460 ve 1.1485 dirençleri izlenebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta; ABD ile Türkiye arasında bir türlü çözülemeyen kriz TL varlıklarında baskıyı artırıyor. Diğer yandan dün akşam saatlerinde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'den gelen sert uyarılar, ECB'nin; Türkiye'de faaliyetleri olan bazı bankalara dair çekincelerinin olduğuna dair yabancı basın-yayın organlarında çıkan haberler ve yerel seçimlerin erkene alınmasına yönelik bazı siyasetçilerin söylemleri de kur üzerinde etkiliydi. Ayrıyeten yurt dışı tarafta; ABD eksenindeki gelişmeler ile yatırımcıların güvenli liman arayışları neticesinde USD talebi artış gösterirken, bundan dolayı Dolar Endeksi'nin 96 seviyesine doğru hızla tırmanması da kurdaaki ekstrem yükselişleri destekleyerek 6.31 seviyelerine gelmemizi sağladı. Sabah saatlerinde yurt içi tarafta açıklanan Cari İşlemler Dengesi'ne yönelik beklentiler ise kurda 5.80 seviyesi altına düzeltmelere neden oldu. Akabinde Türkiye'nin 5 yıllık CDS'inin 450 seviyesini geçmesi ve 10 yıllık tahvil faizinde yeni rekorların kırılmasına ilaveten ABD Başkanı Donald Trump'ın Türk alüminyum ve çelik ürünlerine uyguladığı gümrük vergisini 2 misline çıkaracağını açıklamasıyla oynaklık tavan yaptı ve kurda rekor üstüne rekor kırıldı. Günün kalanında ABD ve Türkiye ilişkileri başta olmak üzere önemli haber akışları ve hükümet yetkililerinden gelebilecek olası açıklamalar yine takip edilecek. Ayrıca, TCMB'nin olası hamleleri ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar da izlenmeli. Oynaklığın bir süre daha devam edebileceğini öngördüğümüz kur için; teknik destek direnç seviyesi vermenin ise anlamsız olacağı görüşündeyiz.
GBPUSD
FED'in sıkılaştırmacı politikaları ve küresel olarak yaşaanan gerginlikler güvenli liman talebi ile Dolar varlıkları üzerinde etkili olmakta. Öte yandan bugün gelen olumlu manşet enflasyon rakamları da FED'in politikalarını destekleyici nitelikteydi. İngiltere tarafında ise bugün takip ettiğimiz Sanayi İmalat verileri beklentilerin üzerinde gelirken öncü büyüme rakamları tahminlere paraleldi. Brexit konusundaki belirsizlikler ise olumlu gelen verilere rağmen Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Günün geri kalanında ise ticaret savaşları ve Brexit konusunun yanı sıra küresel gelişmeler takip edilecek. Teknik olarak 2017'Eylül ayından bu yana altında kapanışlar görmediğimiz 1.2780 noktasının ihlal edildiğini görmekteyiz. Bu seviye altında kalıcılık gerçekleştirmesi halinde satışlar derinleşebilir. Bu durumda ise 1.2715, 1.2685 ve 1.2655 destek noktaları ilk etapta önemli olabilir. 1.2780 seviyesinin üzerine çıkmasıyla yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.2810, 1.2830 ve 1.2960 seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROLL
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol piyasalarında şu an için bir sakinleşme yaşandığını, ancak ABD'nin İran'a petrol yaptırımlarını Kasım'da yürürlüğe sokması ile bu sakinliğin yerini bir fırtınaya bırakabileceğini ve petrol fiyatlarının yükselebileceğini bildirdi. Bugün yayınlanan raporda 2019 için global petrol büyüme tahminin 110 bin varil/gün artırarak 1.49 milyon varil/güne yükselten EIA ayrıca 2019 petrol büyümesine yönelik risklerin ticari çekişmeler ve artan fiyatlardan kaynaklandığı belirtilirken OPEC dışı petrol arzı için 2018 ve 2019 tahminlerini 100 bin varil/gün artarak 2 ve 1.85 milyon varil/güne çıkarıldı. IEA son olarak petrol arzında istikrara yönelik risklerin bu yılın sonuna doğru artması durumunda yüksek fiyatlara ve talepte büyümenin etkilenmesine yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunurken Rusya'nın ham petrol üretiminin Temmuz ayında 150 bin varil/gün olduğunu açıkladı. Öte yandan Körfez ülkesi Bahreyn'in petrol rezervleri Nisan ayında yapılan günlük 2000 bin varil üretim kapasiteli keşfi ile 1 milyar varile ulaştı. Bahreyn geçtiğimiz Nisan ayında yaptığı son 86 yılın en büyük petrol keşfiyle petrol üretimini ikiye katlayacak. Böylece mevcut durumda günde 200 bin varil petrol üretimi 400 bin varile çıkacak. Bu arada Suudi Arabistan'ın Bahreyn ile ortak işlettiği Abu Safa petrol sahasından Bahreyn'in aldığı payı yüzde 75 oranında artırma planları da bulunuyor. Günün geri kalanında Baker Hudges sondaj kuyu sayısı verisi takip edilecek. Teknik olarak, 71.40'tan destek alarak toparlanma içerisine giren Emtia için yukarı yönlü seyrin devamında 72.75, 73.00 ve 73.20 direnç noktaları takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 72.40, 72.00, 71.75 ve 71.40 destekleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, ABD'yi, Kuzey Kore üzerine uluslararası yaptırımlar bastırmakla suçlarken Washington'un "güncel olmayan bir senaryo" takip etmeye devam etmesi halinde, nükleer silahlardan arındırma vaatlerinde illerlemenin beklenemeyeceğini söyledi. Sözcü, Kuzey Kore'nin, ABD Cumhurbaşkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında Singapur'da yapılan 12 Haziran zirvesinde yapılan geniş bir anlaşmayı uygulamaya hala istekli olduğunu belirtti. Gün içinde Çin Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada bazı kauçuk ürünlerine yüzde 23.1 ile yüzde 75.5 aralığında değişen anti-damping vergiler uygulanacağını, bunun ABD, AB ve Singapur'a karşı uygulanacağını ve 20 Ağustos'ta yürürlüğe gireceğini duyurdu. Ekonomik veride ise bugün açıklanan ABD Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 0.2 yıllık olarak ise yüzde 3.0 olarak sonuçlanırken Çekirdek TÜFE ise genel olarak beklentilerin üzerindeydi. Günün geri kalanında haftalık emtia vadeli işlem sözleşmeleri ticaret komisyonu (CFTC) net altın pozisyonları açıklanacakken ayrıca ticaret savaşlarına ilişkin haber akışları da önemli olabilir. Teknik olarak Türk tahvillerinden çıkış yapan yatırımcıların güvenli liman olarak Emtia tarafınıı tercih etmesiyle birlikte bugün toparlanma içerisine giren Değerli Metal için yukarı yönlü seyrin devamında 1218, 1221 ve 1225 dirençleri izlenebilir. Aşağı tarafta ise 1210-1206 bölgesi kritik. Buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde 1195 ana desteğine kadar geri çekilmeler görülebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı vverilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ERDOĞAN:DÖVİZ KURU ÜZERİNDEN ÜLKEMİZE GERÇEKLEŞTİRİLEN SALDIRILARA RAĞMEN 2. ÇEYREKTEDE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ SENEYİ REKOR ORANLA TAMAMLAYACAĞIZ
ERDOĞAN: BİZ BU MİLLETE AŞIĞIZ, NEYMİŞ DÖVİZMİŞ, KURMUŞ, GEÇİN O İŞİ
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -13468,7 milyon TL
ÇİN MERKEZ BANKASI: KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN DAHA FAZLA MALİ DESTEK SAĞLAYACAĞIZ
ÇİN MERKEZ BANKASI: PİYASA MERKEZLİ FAİZ ORANI REFORMUNU DERİNLEŞTİRECEĞİZ
ERDOĞAN PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ- HABER TÜRK
İNGİLTERE/NİESR: İNGİLTERE'DE 3. ÇEYREKTE GSYİH'NIN ÇEYREKLİK %+0.5 OLMASI BEKLENİYOR
ALBAYRAK: BU YIL 5 MİLYAR FAİZ DIŞI FAZLA İLE YIL SONUNU TAMAMLAYACAĞIZ
Facebookta Paylaş