Akşam Analizi (Işık FX)

Almanya İFO Endeksleri Beklentileri Karşılayamadı!
Yurtiçinde bugün önemli veri akışları takip edilirken Nisan ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı yüzde 0.7 artışla yüzde 75.00’a ulaştı. Nisan ayı İmalat Güveni ise 3.4 puan artışla 105.5’e ulaştı ve 11 ay sonra gelen en iyi rakam olarak kayıtlara geçti. Ancak olumlu rakamlara rağmen ABD ile İran yaptırımları ve S-400 füzeleri üzerinden ABD ile yaşanan gerginlikler, İstanbul seçim sonuçlarının hala daha tam olarak sonuçlanamaması ile birlikte oluşan belirsizlik ve Merkez Bankası’nın net döviz rezervlerine yönelik endişeler kur üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Bugün ayrıca uluslararası camiadan ülke ekonomisine ilişkin gelen uyarılar da kritikti. Yurtdışı tarafta ise ABD’nin İran’a yönelik aldığı yaptırım kararının yansımaları devam ediyor. Ticaret savaşları cephesinde ise Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow; yapılan müzakereler sonucunda birçok alanda ilerleme kat ettiklerini ve ABD Ticaret Temsilcisi Lighthizer ile Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in, önümüzdeki hafta Çin ziyaretinde bulunacaklarını belirtti. Brexit tarafında ise ekstra herhangi bir gelişme yaşanmazken dikkatler İngiltere Başbakanı Theresa May’in, parlamento üyeleriyle gerçekleştireceği temaslara odaklanmış durumda. Şuana kadar yapılan görüşmelerden herhangi bir sonuç alınamaması piyasa tarafında endişelere neden oluyor ancak May görüşmeleri devam ettiriyor. İlerleyen günlerde konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar piyasa üzerinde etkili olabilir. Bugünkü yurtdışı ekonomik takviminde ise İFO tarafından Almanya için yayınlanan endeksler dikkat çekti. İşletme Beklentileri 96.0 beklentilerine karşın 95.2, Mevcut Değerlendirme Endeksi 103.6 beklentilerine karşın 103.3, İş İklimi Endeksi ise 99.9 tahminlerine karşın 99.2 olarak açıklandı. Euro Bölgesi’nin lokomotif ülkesi Almanya’dan gelen tüm bu olumsuz rakamlar bölge ekonomisine yönelik endişelerin artmasına neden oldu. Günün geri kalanında ise yine küresel risklere ilişkin haber akışlarınıın takipçisi olacağız. Ayrıca CAD yatırımcıları için bugün yayınlanacak olan Kanada Merkez Bankası kararları ve ardından gerçekleştirilecek basın toplantısı önemli olabilir.
EURUSD
Veri akışında Euro Bölgesi’nin lokomotif ülkesi Almanya’da Nisan ayı IFO endeksi 99.9 beklentilere rağmen 99.2 olarak açıklanıp beklentilerin altında kalırken IFO’dan gelen açıklamada Nisan ayında iş dünyasının güveninin düştüğü duyuruldu. Haber akışında ise İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, Brexit nedeniyle ekonomik görünümde belirsizlikler olduğunu ve ancak belirsizliklerin kalkması halinde uzun vadeli mali politika kararı alabileceklerini vurgularken net çözüm olmaması durumunda üç yıllık harcamanın gözden geçirilecek hakları olmayacaklarını savundu. ABD kanadında Beyaz Saray'ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow, ABD ile Çin arasında bir ticaret anlaşmasına varılacağı konusunda "ihtiyatlı iyimser" olduğunu ve müzakerelerde birçok alanda ilerleme sağlandığını söyledi. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lightthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin gelecek hafta Çin'e gidecek. Lighthizer ve Mnuchin 30 Nisan'da Pekin'de başlayacak görüşmelerde Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile müzakerelerde bulunacağı ve ardından Liu He de 8 Mayıs'ta Washington'a gideceği açıklandı. Teknik olarak ise geri çekilmelerin devamında 2017 Haziran ayından bu yana altında kapanış görmediğimiz 1.1170 desteğini takip edeceğiz. Bu seviyenin kırılması halinde satışlar derinleşebilir ve ilk etapta 1.1160, 1.1145 ve 1.1120 destekleri izlenebilir. 1.1170 üzerinde kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.1215, 1.1230, 1.1245 ve 1.1280 dirençlerini izleyebiliriz. Ancak Euro lehine hareketlerin devam edebilmesi için haftalık grafikte takip ettiğimiz ve 2018 yılından bu yana devam eden düşen kanal formasyonun kırılması gerekli. Aksi takdirde paritedeki satış baskısı devam edebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta dünkü resmi tatil sonrası piyasalar yeniden açılırken, açıklanan ekonomik verilerden; Kapaasite Kullanım Oranı son 6 ayın, İmalat Güveni ise son 11 ayın en iyi seviyelerinde geldi. Ancak, gerek YSK’dan beklenen İstanbul yerel seçim sonuçları, gerekse ABD-Türkiye eksenindeki jeopolitik risklerin durumuna dair belirsizliklerin devam ediyor olması kur tarafında TL üzerindeki baskının devamına neden olarak 3 Ocak’taki “flash crash”den bu yana en yüksek seviyelerin test edilmesine neden oldu. Yurt dışı tarafta da Paskalya Tatilleri’nin sona ermesi ile normal volatilite ortamına geri dönülürken, İran Nükleer Anlaşması ve Brexit gibi bazı bilinmezlikler kaynaklı Dolar Endeksi’nde görülen yükselişler; sabah saatlerinde kurda 5.88 seviyelerine doğru görülen yükselişe destek oldu. Günün kalanında; gerek yurt içi tarafta, gerekse yurt dışı tarafta yine öncelikli olarak sistematik risk unsurlarının durumunu takipte olacağız. Teknik olarak 5.88 seviyesi üzerinde seyreden kur, bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise TL aleyhine işlemler artabilir ve 5.9015, 5.9525, 5.9660 ve 6.0140 direnççlerine kadar ataklar görülebilir. 5.88 altında ise 5.8665, 5.8440, 8.8290 ve 5.8000 seviyeleri izlenebilir. Özellikle 5.80’in kırılması ilk etapta 5.7550 ana desteğini ilk etapta hedef haline getirebilir. TL lehine asıl fiyatlamalar ancak 5.7550’nin altında sarkması ile gerçekleşebilir. Aksi takdirde yukarı yönlü isteğini koruyabilir.
GBPUSD
Bugün ABD ile Çin arasında gerçekleştirilen ticaret müzakerelerine yönelik gelen ılımlı açıklamalar küresel risk iştahını yükselterek parite tarafında kısmi olarak düzeltme hareketlerine neden oldu. Ancak Brexit tarafında yaşanan belirsizlikler bu toparlanma hareketlerini sınırlıyor. Piyasa tarafında, Birleşik Krallık içerisinde anlaşmalı bir ayrılık için yapılan görüşmelerden sonuç alacağına yönelik beklentiler gün geçtikçe azalıyor ve bu durumda Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratıyor. Ayrıca son zamanlarda ABD’den gelen güçlü veriler sonrası FED’in tekrardan şahin olabileceği beklentileri de paritedeki aşağı yönlü hissiyatın korunmasına nedeen oluyor. Dikkatler ise ABD tarafında Cuma günü gelecek büyüme rakamlarına çevrilmiş durumda. Ayrıca ticaret savaşları ve Brexit’e yönelik gelebilecek ekstra haber akışları da parite üzerinde etkili olabilir. Şuanda kritik olarak gördüğümüz 1.2960 noktasının altında bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye altında kalıcılık sağlar ise satışlar derinleşebilir ve 1.2930, 1.2915, 1.2890 ve 1.2960 seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir. 1.2960 üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.2990, 1.3020 ve 1.3050 dirençleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) global petrol piyasalarında arzın yeterli seviyede olduğunu ve atıl üretim kapasitesinin rahat bir seviyede bulunmaya devam ettiğini söyledi. ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlardan muafiyetlerin 2 Mayıs'ta sona ereceğini açıklamasının ardından açıklama yapan IEA, "İran'a yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasının İran'a petrol ihracat kapasitesi üzerinde bir etkisi olacak. Ancak gglobal petrol arzı üzerinde bir etki beklenmiyor. OECD'in petrol stokları Şubat sonu itibariyle beş yıllık ortalamanın üzerinde 2 milyar 871 milyon varil ve ABD'nin arzının da bu yıl 1,6 milyon varil/gün artması bekleniyor" ifadelerini kullandı. Beyaz Saray'ın ekonomi danışmanı Kudlow da ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarından 8 ülkeye tanınan muafiyetlerin 2 Mayıs'ta sona erecek olmasının petrol fiyatlarında yükselişe yol açmayacağını savundu. Öte yandan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih, küresel petrol piyasasının dengelenmesine odaklanmaya devam edeceklerini iletirken müşterilerinin ihtiyaçlarına da yanıt vererek gönüllü üretim kısıntısı içinde olmaya devam etme niyetinde olduklarını açıkladı. Veri akışında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stokları 6.900 milyon varil artış kaydederken bugün gözler Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) ham petrol stoklarına çevrildi. Ayrıca İran ambargosuna ilişkin ABD ve OPEC ülkelerinden gelecek açıklamalar da fiyatlamalarda etkili olabilir. Teknikk olarak yukarı yönlü atakların devamında 75.00, 75.35, 75.60 ve 76.00 dirençleri izlenebilir. Olası düzeltme hareketlerinde ise 74.30, 74.10, 73.85 ve 73.50 destekleri önemli olabilir.
ONS ALTIN
ABD’nin İran yaptırımları ile ilgili verdiği karar sonrası kısmen de olsa toparlanan Değerli Metal son zamanlarda ABD’den gelen güçlü veriler ile ticaret savaşlarından gelen pozitif mesajlar ile birlikte baskı altında kalmaya devam ediyor. Ayrıca ABD’den gelen güçlü şirket bilançoları sonrası borsalarda görülen rallilerin de güvenli liman iştahına zarar vererek Emtia tarafında satış baskısı yarattığını görmekteyiz. Şuanda ise yılbaşından bu yana kırılamayan 1275 desteğinin altında bir fiyatlanma yaşanıyor. Bu seviye altında kaldığı sürece Altın satış baskısı altında kalacaktır. Bu durumda ise 1267, 1262 ve 1258 destekleri ilk etapta önemli olabilir. 1275 üzerine çıkması ile başlayacak toparlanma hareketlerinde ise 1278, 1281, 1285 ve 1290 dirençleri izlenebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı

 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -29248,3 milyon TL
GOLDMAN SACHS, TÜRK BANKALARI VE ŞİRKETLERLE, YAPILANDIRILMIŞ BÜYÜK KURUMSAL KREDİLERİ SATIN ALMAK İÇİN GÖRÜŞMELER YAPIYOR
İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI : HÜRMÜZ BOĞAZINI AÇIK TUTMAK, İRAN'IN ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ
İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI : İRAN, KENDİ PETROLÜ İÇİN ALICILAR BULACAĞINA İNANIYOR, EĞER ABD BUNU ÖNLERSE SONUÇLARI OLUR
ABD BAŞKANI TRUMP, 24 NİSAN AÇIKLAMASINDA 1915 OLAYLARI İÇİN YİNE "BÜYÜK FELAKET" ANLAMINA GELEN "MEDS YEGHERN" İFADESİNİ KULLANDI - VOA
İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI : ABD'NİN YAPTIRIMLARI İRAN'IN POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMEYECEK
Facebookta Paylaş