Akşam bülteni (Işık FX)

Brexit’e Çözüm Bulunamıyor!
Brexit konusunda belirsizlik gün geçtikçe büyüyor. Dün akşam saatlerinde Birleşik Krallık ’ın en alt kademesi olan Avam Kamarası’nda, İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit taslağına alternatif olabilecek bir dizi önerge, parlamento üyelerine sunuldu. “İngiltere’nin Gümrük Birliği’nde kalması”, “İngiltere’nin; Gümrük Birliği, Tek Pazar ve Avrupa Serbest Ticaret Alanı üyeliğinin sürmesi”, “Brexit Anlaşması’nın referandumla halkın onayına sunulması” ve “Brexit Anlaşması olmaması durumunda 50.maddenin tek taraflı durdurulması ve Brexit’in iptal edilmesi” gibi sunulan bütün önergeler İngiliz parlamenterler tarafından reddedildi. Brexit’in gerçekleştirme tarihine sayılı günler kala hala daha bir yol çizilememesi ve bu belirsizlik ortamından kurtulmak için herhangi bir çözümün olmaması anlaşmasız Brexit ihtimallerini artırıyor. Şüphesiz ki 12 Nisan tarihine (Brexit’in şuan ki gerçekleşme tarihi) kadar ‘’Anlaşmalı bir Brexit’’ için çalışmalar devam edecektir. Ancak bu çalışmalardan sonuç alınamaması ve anlaşmalı bir ayrılığın gerçekleşmesi halinde Sterlin varlıklarındaki satış yönlü işlemler daha da fazla artabilir. Bu yüzden bu tarihe kadar gelebilecek acıkmalar ve İngiltere Parlamentosu’nda yapılacak Brexit oturumları dikkatle takip edilmeli. Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları cephesinde ise iyimserlik devam ediyor. Günün veri takviminde ise Euro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 0.1 yıllık bazda ise yüzde 3.0 ile beklentileri karşılayamadı. İngiltere İnşaat PMI’ı ise 49.7 ile hem beklentilerin hem de 50 bareminin altında gerçekleşti. ABD tarafında ise Dayanıklı Mal Siparişleri rakamları piyasa tahminlerini karşılayamadı. Yurtiçi tarafta ise yerel seçim sonuçlarının yansımalarının yanı sıra Swap piyasasında yaşanan hareketleri takip ediyoruz. Dün yüzde 300 seviyelerine yükselen Swap faizleri bugün yüzde 30’ların altına geriledi ve kur tarafında yukarı yönlü ataklar artış gösterdi. Öte yandan Uluslararaası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s tarafından Türkiye ekonomisine yönelik gelen uyarılarda kurdaki yukarı yönlü atakları destekledi. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyoruz. Ancak dikkatlerimiz küresel risk olarak takip ettiğimiz konulardan gelebilecek açıklamalarda olacak.
EURUSD
İngiltere Parlamentosu, ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının (Brexit) koşullarını düzenleyen anlaşmaya alternatif 4 seçeneği, dün yapılan oylamalarda reddetti. Artık Başbakan May’in 10 Nisan’da gerçekleşecek AB Zirvesinde ek erteleme dışında seçeneği kalmamış görünüyor. Aksi halde 12 Nisan’da İngiltere AB’den anlaşmasız Brexit ile çıkmış olacak ya da ikinci bir referanduma gidilecek. Konuyla ilgili AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, mevcut çekilme anlaşmasının en iyi seçenek olduğunu ve AB’nin İngiltere ile Brexit sonrası yeniden çalışmaya hazır olduğunu söylese de her geçen günün anlaşmasız Brexit olasılığını artırdığını da sözlerine ekledi. Öte yandan Euro Bölgesi Şubaat ayı ÜFE rakamları beklentilerin altında kaldı. ABD tarafında yayınladıkları araştırma notunda FED'in bu yıl faiz artırmasını beklemediğini tekrarlayan Yatırım Bankası Morgan Stanley, 2019 sonu için 10 yıl vadeli Hazine Kağıdı faiz tahminini yüzde 2.35'ten yüzde 2.25 seviyesine indirdi. Veri akışında ise gün içinde açıklanan Şubat ayı Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri tahminleri karşılamadı. Paritede kayıplar üst üste altıncı güne taşınmış durumda. Bu yönüyle 1.1200 üzerindeki kalıcılık teknik anlamda önemli olabilir. Gün içinde yaşanacak satış yönlü işlemlerde 1.1190, 1.1160, 1.1140, 1.1125 ve 1.1100 desteklerini takip edeceğiz. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.1240, 1.1265, 1.1285 ve 1.1300 dirençlerini izleyebiliriz.
USDTRY
Yeni güne Dolar Endeksi fiyatlamalarının yanı sıra, ABD’den gelen F35 haberlerinin etkisiyle başlayan kur 5.61 seviyesini test etti. Öte taraftan yurt içi tarafta; CDS, tahvil faizleri ve Londra swap piyasasındaki TL faizlerinde yaşanan hareketler de takipp edilmekte. Swap faizleri dünkü yüzde 300 seviyelerine yükselişin ardından sabah saatlerinde yüzde 30’ların altına kadar ger çekilirken, Türkiye CDS ve tahvil faizlerinde de kısmi geri çekilmeler devam etti. Yurt dışı tarafta ise; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi risk unsurlarının durumunu öncelikli olarak takip etmekteyiz. Ayrıca, ABD ‘de bugün açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisinde ise karmaşık sonuçlar gelirken, kur üzerinde de kısmi oynaklıklar oluştu. Günün kalanında yine, yurt içi taraftan; seçim sonuçları, jeopolitik riskler ve CDS-Tahvil-Swap rakamları takip edilecekken, yurt dışı taraftan ise; majör merkez bankalarının sonraki politika adımlarına dair öngörüler ve küresel risk unsurlarının durumu kritik olacak. Teknik olarak dün 5.47 seviyesinin kırılamaması ile birlikte yukarı yönlü atakların arttığını görmekteyiz. Şuanda ise 5.55 seviyesini önemli görüyoruz. Zira bu seviye üzerinde kalıcılıklar 5.63- 5.65 bandını hedef haline getirebilir. Aşağı tarafta ise 5.47 desteeğini takip etmeye devam edeceğiz. TL lehine hareketler ancak bu seviye altına kapanışlar görmemiz ile sağlanabilir. 5.47 öncesinde ise 5.5440, 5.5200, 5.5000 ve 5.4820 ara desteklerini izleyeceğiz.
GBPUSD
Dün akşam saatlerinde İngiltere Avam Kamarası’nda yine bir dizi oylama gerçekleştirildi. Öncelikli olarak bu oylama öncesinde İngiltere Başbakanı Theresa May tarafından piyasaya umut aşılandı ve Sterlin varlıkları bu durumdan olumlu etkilendi. Ancak belirsizlik ve İngiliz Parlamenterlerin hoşnutsuzluk durumu devam ediyordu. Akşam saatinde ise Brexit’in geleceği için 4 yeni senaryo tartışılmaya açıldı ve İngiliz Parlamenterler bu oylamaları da teker teker kabul etmedi. Oylamalardan gelen sonuçlar sonrası piyasa tarafındaki umutlar tekrardan yerini endişelere bıraktı. Eğer ki Brexit’in gerçekleşme tarihi olan 12 Nisan’a kadar bir çözüm bulunamaz ise endişeler şüphesiz ki artış gösterecek ve bu durumda Sterlin varlıkları üzerinde daha sert bir şekilde görülecektir. Bugünkü kötü İngilteree İnşaat PMI rakamlarının da Sterlin varlıkları üzerinde baskı yarattığını söyleyebiliriz. ABD tarafında ise ticaret savaşlarına ilişkin gelişmelerin yanı sıra tahvil piyasası hareketlerini takip etmeye devam ediyoruz. Teknik olarak sert satışlar sonrası 1.3000 desteğine kadar geri çekilmeler görmekteyiz. 1.3000 seviyesi altında kalıcılıklarda 1.2960 ana desteği kritik olacaktır. Zira bu noktanın kırılması satış yönlü hareketleri artırabilir. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.3050, 1.3085, 1.3100 ve 1.3130 dirençlerini takip edeceğiz. Sterlin lehine hareketlerin hız kazabilmesi içinse 1.3240 ana direncini takip etmeye devam ediyoruz.
BRENT PETROL
Rusya Merkez Bankası, OPEC ile OPEC üyesi olmayan üreticilerin taraf oldukları global arz kısıntısı anlaşmasının 2019'un ikinci yarısına uzatılması olasılığını dışlamadıklarını bildirdi. Bu açıklama ile birlikte OPEC ve OPEC dışı üyelerin arz kısıntısı konusunda yapılan anlaşmaya uyum sağlanacağı düşüncesi piyasa genelinde hâkim oldu ve buu durumun petrol fiyatlarının yukarı yönlü ataklarını kuvvetlendirdiği görüldü. Bilindiği gibi dün ayrıca İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh yaptığı açıklamada, Haziran ayında bitecek olan üretim kısıntıların kolayca uzatılabileceğini kaydetmişti. Bugün ise 69.00 üzerinde tutunmaya çalışan fiyatların günlük yükseliş hareketi yerini dinlenmeye bıraktığı gözlemlendi. Bunun dışında ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a karşı yeni yaptırımlar uygulamayı değerlendirdiği bildirilirken Trump’ın daha önce İran’dan petrol alım için muafiyet verdiği İtalya, Yunanistan ve Tayvan’ı çıkarmayı planladığı öğrenildi. Günün geri kalanında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) ham petrol stokları açıklanacak. Teknik olarak satış yönlü işlemlerde 68.75, 68.40, 68.25, 67.85 ve 67.40 desteklerini izleyeceğiz. Alış yönlü işlemlerde ise 69.25, 69.60, 69.90, 70.20 ve 70.50 dirençlerini takip edebiliriz.
ONS ALTIN
Dün akşam saatlerinde Brexit tarafında yaşanan gelişmeler ile güçlü ABD ISM Endeksleri sonrası Değerlli Metal üzerinde baskılanma görmüştük. Bugün ise ABD’den takip ettiğimiz Dayanıklı Mal Siparişleri rakamlarındaki olumsuz tablo sonrası Değerli Metal üzerinde bir toparlanma hareketi görmekteyiz. Ancak Değerli Metal’in toparlanabilmesi için tekrardan 1300 seviyesi üzerinde seyretmesi gerekli. Aksi takdirde tekrardan baskılanma oluşabilir. Bu durumda ise 100 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 1284 noktası ile yılbaşından bu yana altında kapanış görmediğimiz 1278 ana destekleri kritik olacaktır.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavssiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İMF/LAGARDE : İMF ARAŞTIRMALARI, ABD VE ÇİN ARASINDAKİ TÜM MAL TİCARETİNE %25 GÜMRÜK TARİFESİ UYGULANIRSA, ABD'NİN GSYİH'SININ %+0.6YA , ÇİN GSYİH'SİN İSE %+1.5'E GERİLEYEBİLECEĞİNİ GÖSTERİYOR
İMF/LAGARDE : BU YIL BÜYÜMEDEKİ TOPARLANMANIN İSTİKRARSIZ OLMASI BEKLENİYOR; TİCARİ RİSKLER VE BREXİTE YÖNELİK KIRILGAN, MALİ PİYASALAR HUZURSUZ
İMF/LAGARDE : İMF, 2019'UN İKİNCİ YARISINDA, FED VE DİĞER MERKEZ BANKALARININ DAHA SABIRLI DURUŞU VE ÇİN'DEKİ CANLANMA NEDENİYLE BİR MİKTAR TOPARLANMA ÖNGÖRÜYOR
İMF/LAGARDE : GLOBAL EKONOMİNİN %70'İ BU YIL BÜYÜMEDE YAVAŞLAMA GÖRECEK FAKAT İMF YAKIN DÖNEMDE RESESYON BEKLEMİYOR
İMF/LAGARDE : GLOBAL GSYİH, OCAK AYINDAKİ 2019 VE 2020 İÇİN %+3.5 BÜYÜME TAHMİNİNDEN BU YANA İVMESİNİ KAYBETTİ
ALMANYA'DA YENİ ARAÇ KAYITLARI MART'TA %1 GERİLEYEREK 345.600 ADET OLDU -KBA
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,5569 Satış: 5,5669 Euro Alış: 6,2242 Satış: 6,2354
AKP İSTANBUL İL BAŞKANI ŞENOCAK:YAKLAŞIK 2 BİN 675 OY YSK DA SIFIR OLARAK GÖZÜKÜYOR-TRT HABER
AKP İSTANBUL İL BAŞKANI ŞENOCAK:39 İLÇE SEÇİM KURULUNA İTİRAZLARIMIZI İLETTİK
BREZİLYA'DA SANAYİ ÜRETİMİ ŞUBAT'TA AYLIK %+0.7, YILLIK %+2.0
Facebookta Paylaş