Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 04.02.2019
Enflasyon Ocak'ta Artış Yaşadı!
Yurtiçinde bugün gündemde enflasyon rakamları vardı. Piyasa tahminlerinin biraz üzerinde seyreden rakamlara bakacak olursak aylık TÜFE yüzde 1 artış beklentilerine karşın yüzde 1.06, yıllık TÜFE ise yüzde 20.29 beklentilerine karşın yüzde 20.35 olarak açıklandı. Üretici Fiyat Endeksi rakamları ise aylık bazda yüzde 0.45, yıllık bazda ise 32.93 olarak kayıtlara geçti. Son 2 aylık düşün ardından tekrardan yükseliş gördüğümüz enflasyon rakamlarında, gıda fiyatlarındaki artışın etkisinin görüldüğünü ve hala daha enflasyonda aşağı yönlü trende geçemediğimizi belirtelim. Yurtiçinde ayrıca Suriye eksenli jeopolitik riskler ile siyasi gelişmelerde gündemimizde kalmaya devam ediyor. Yurtdışı tarafta ise Brexit'in gerçekleşmesine 53 gün kala İngiltere Başbakanı Theresa May'in, ortak çalışma çağrıları devam ederken hala daha ortada nihai bir anlaşmanın bulunmaması piyasada endişelere neden oluyor. Ticaret savaşları cephesinde ise geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen müzakereler sonrası gözler gerek Çin gerekse ABD tarafından gelebilecek ekstra açıklamalara çevrilmiş durumda. Yurtdışı veri cephesinde ise İngiltere İnşaat PMI'ı beklentilerin altında kaldı. Euro Bölgesi ÜFE rakamları ile Sentix Yatırımcı güveni ise öngörülerin altındaydı. Günün geri kalanında ise ABD'den Fabrika siparişlerini izleyeceğiz.
EURUSD
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İngiltere'nin Brexit'ten dönüşünü, olası görmediğini söylerken AB'nin hali hazırda taviz verdiğini ve Londra'nın anlaşmayı yeniden müzakere etmeye yönelik taleplerini kabul etmeyeceklerini belirtti. Britanya Başbakanı Theresa May ise Brüksel ile Brexit müzakerelerini yeniden başlatmaya yönelik girişimlerinde pragmatik bir çözüm bulmaya çalışacağını söyledi. Öte yandan Avrupa içinde belirsizlik unsuru devam ediyor. Fransa basını Aralık ayından bu yana devam eden hükümet karşıtı protestoları kontrol altına alabilmek için Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Mayıs ayında ülkeyi refeeranduma götürmeye hazırlandığını iddia etti. ABD'nin Meksika sınırına duvar inşa edilmesi tartışmasında Demokratlar ve Başkan Donald Trump duruşlarından taviz vermiyor. Demokrat ve Cumhuriyetçi partililerin görüşmelerinden sınıra duvar için ödenek sağlayacak bir anlaşma çıkmasından umutlu olmayan Trump, ulusal acil durum ilan edebileceğini söyledi. Trump jeopolitik riskler konusunda ise Suriye ve Afganistan'dan Amerikan askerlerinin çekilmesiyle ilgili soruya, "zorunda kalırsak geri geliriz" şeklinde yanıt verdi. Son olarak Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, FED'in faiz oranlarını sabit tutarak doğru şeyi yaptığına inandığını ve bunu birkaç çeyrek daha yapması gerektiğini kaydetti ve FED'in güvercin açıklamalarının devam ettiği görüldü. Günün geri kalanında ABD'den gelecek veriler takibimizde olacak. Teknik olarak bakacak olursak düşen kanalın ihlal edildiğini görmekteyiz. Yukarı yönlü ataklarına devam edebilmesi içinse 1.1515 direncini önemli görmekteyiz. Bu seviye öncesinde ise 1.14455, 1.1465 ve 1.1485 ara dirençleri önemli olabilir. Aşağı tarafta ise 1.1380 seviyesinin altına sarkması halinde tekrardan kanalın içerisine girebilir. Bu durumda ise 1.1370, 1.1345 ve 1.1310 destekleri ilk etapta önemli olabilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta, bugün açıklanan enflasyon datalarında; aylık TÜFE iki aylık düşüş sonrası yüzde 1.06 oranında artış gösterirken, senelik gerçekleşme ise yüzde 20.30'dan yüzde 20.35'e yükseldi. Yİ-ÜFE ise yüzde 0.45'lik aylık artış ile senelik bazda yüzde 32.93'e geriledi. Veriler sonrası kur tarafında kısmi dalgalanmalar oluşurken, gözler; hükümet ve uluslararası kurumlardan gerek enflasyon gerekse TCMB politikalarına dair gelebilecek açıklamalara çevrildi. Bu bağlamda günün kalanında gelebilecek açıklamalar kurda oynaklığa neden olabilir. Küresel tarafta yine; ticaret savaşları ve Brexit gibi risk unsurlarının izlendiği günde, ABD'den ise Fabrika Siparişleri dataları takip edilecek. Ayrıca, geçtiğimiz Cuma günü açıklanan önemli veriler sonrası FED poolitikalarına yönelik olarak gelebilecek açıklamalar da kur üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 5.13 ana destek takibimiz sürüyor. Bu seviye öncesinde ise 200 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 5.18 noktası önemli olabilir. Buranın altında kapanışlar ana desteğimizi hedef haline getirebilir. Yukarı tarafta ise 5.2350 direnci üzeri kapanışlar bir miktar daha kurda yukarı yönlü ataklara neden olabilir. Bu durumda ise ilk etapta 5.2440, 5.2560 ve 5.2750 dirençlerini izleyeceğiz.
GBPUSD
Haftaya kararsız bir parite ile başlamış bulunmaktayız. Özellikle bu konuda yön tayini verebilmemiz için bu hafta içerisinde İngiltere'nin, AB ile Brexit üzerine gerçekleştireceği temaslar şüphesizki önemli olacaktır. Brexit'in gerçekleşmesine sayılı aylar kala hala daha nihai bir sonuç alınamaması şuanda Sterlin varlıkları üzerinde ağırlık yaratmakta. Ayrıca bugün ülkeden takip ettiğimiz PMI rakamlarındaki olumsuz görünümde kısmen pariteye satış getirdi diyebiliriz. ABD taraafında ise güvercin FED/FOMC kararları sonrası veriler dikkatle takip edilirken günün geri kalanında ülkeden Fabrika Siparişlerini izleyeceğiz. Ticaret savaşları cephesi ise şuanda stabil ancak ekstra gelişmeler takibimizde kalacak. Teknik olarak ise ana direnç seviyesi olarak gördüğümüz 1.3230 sonrası satışların arttığını görmekteyiz Şuanda ise 1.3030 destek noktasına yakın bir fiyatlama hâkim. Buranın kırılması halinde bir miktar satış yönlü hareketler hareket kazanabilir. Bu durumda ise ilk etapta 1.3015, 1.2980 ve 1.2960, 1.2955 destekleri izlenebilir. Yukarı tarafta ise 1.3230 öncesinde izleyeceğimiz ara dirençler sırasıyla 1.3080, 1.3100, 1.3135 ve 1.3165 seviyelerinde bulunmakta.
BRENT PETROL
OPEC'in üretimi 2019 yılı Ocak ayında Suudi Arabistan öncülüğünde son iki yılın en büyük düşüşünü yaşadı. OPEC, 2019 yılının ilk ayında günde 31.02 milyon varil üretimle son iki yılın en düşük petrol üretimini gerçekleştirdi. Bununla birlikte Rusya'nın petrol üretimi de Ocak ayında Aralık ayyındaki 11,45 milyon varil/günden 11.38 milyon varil/güne geriledi. Rusya Enerji Bakanlığı verilerine göre Ocak ayında üretim Aralık ayındaki 48.44 milyon tondan 48.11 milyon tona indi. Bu bilgilere ek olarak, haber akışında ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinden pozitif mesajlar çıkması da petrol fiyatlarındaki yukarı atakları destekleyen diğer bir faktör oldu. Veri akışında ise ABD'de faaliyetini sürdüren petrol sondaj kule sayısı 1 Şubat itibarıyla son bir haftada 14 adet düşüşle 1045 oldu. Ayrıca dün Çin'den gelen beklenti üzeri PMI rakamları da büyüme ve petrol talep beklentisi açısından olumlu sonuçlandığını da hatırlatalım. Emtia için ABD-Çin ilişkileri ve Venezuela'daki gelişmeler yakından takip edilemeye devam edilecek. Teknik olarak ise önemli direnç seviyesi olan 63.70 noktasından direnç ile karşılan emtia baskı altında kaldı. Geri çekilmelerin devamında 62.20, 62.00, 61.60 ve 61.10 destekleri önemli olabilir. Özellikle 61.10'un kırılması 25 günlük üstel hareketli orttalamasını hedef haline getirebilir. 63.70 ana direnci öncesinde ise 62.65, 63.00, 63.25 ve 63.50 ara dirençleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Çin verileri kötü gelmeye devam ederken Değerli Metal üzerinde de baskı yarattığını görmekteyiz. Özellikle son günlerde ülkeden takip ettiğimiz kötü PMI rakamları dünyanın en fazla altın tüketen ülkesi konumunda olan Çin ekonomisine yönelik soru işaretlerini artırıyor. Diğer taraftan günü güçlü geçiren Dolar Endeksi'nin de Altın fiyatları üzerinde baskı yarattığını görmekteyiz. Teknik olarak ise aşağı tarafta 1300 yukarı tarafta ise 1328 seviyelerini ana destek ve direnç olarak takip etmekteyiz. Ancak bu seviyeler öncesinde aşağı tarafta 1308 ve 1305 ara destekleri, yukarı tarafta ise 1315, 1318, 1322 ve 1326 ara dirençlerini izlememiz gerekebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum vee tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İTALYA'NIN GUAIDO'YU VENEZUELA GEÇİCİ BAŞKANI OLARAK TANIYAN AB'NİN 28 ÜYESİNİN AÇIKLAMASINI BLOKE ETTİĞİ BİLDİRİLDİ
BEYAZ SARAY/HASSET: ÇİN TİCARET MÜZAKERELERİNDE HALA YAPACAK ÇOK ŞEY VAR
BEYAZ/HASSET : ÇİN İLE TİCARET GÖRÜŞMELERİNDE NE KADAR İLERLEME KAYDEDECEĞİMİZİ GÖRMEYİ BEKLİYORUZ
BEYAZ SARAY/HASSET: TRUMP, ZAMAN DOLMADAN ÖNCE ÇİN İLE BİR TİCARET ANLAŞMASI YAPILACAĞI YÖNÜNDE HALA UMUTLU
RUSYA'DA GSYH 2018 YILINDA YILLIK % +2.3 (2017: %+1.6)
ALBAYRAK:MİLLİ ENERJİ VE MADEN POLİTİKASI İLE ATILAN ADIMLAR MEYVELERİNİ VERİYOR. YERLİ KAYNAKLARDAN ENERJİ ÜRETİMİ REKOR KIRARKEN, CARİ AÇIĞIMIZIN DÜŞMESİNE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,2194 Satış: 5,2288 Euro Alış: 5,9743 Satış: 5,9851
Facebookta Paylaş