Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 06.02.2019
Dikkatler Powell'da!
Güne ABD İstihbarat Teşkilatının yayınladığı rapor ile başladık. Kurum, küresel büyüme dair belirsizliklerin, Arjantin Brezilya, Çin, Meksika ve Türkiye gibi dış borç yükü fazla veya gelişmiş ülkelerle ticareti zayıf olan pazarların, işlerini zorlaştıracağını belirtti. Ayrıca Türkiye'nin bölgesel hırsları ve ABD'ye güvensizliğinin ikili ilişkileri zora soktuğuna ilişkin ibarelerin yer aldığı raporda; Türkiye'nin, ABD'nin bölgesel hedeflerine yönelik karşı çıkabilme olasılığının arttığı vurgulandı. Yayınlanan raporun içerisinde bazı riskli ibareler dikkat çekse de şuanda ABD ile Türkiye arasında bir konsensüs görülüyor. Bu konuda rapordan daha çok iki ülkenin Liderlerinden gelebilecek açıklamaları daha fazla önemsiyoruz. Yurtdışı tarafta ise sabahın ilk saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump'ın ''Ulusa Sesleniş'' konuşmasını takip ettik. Trump yaptığı açıklamalarda ekstra herhangi bir cümle kullanmazken özellikle Meksika duvarı konusundaki ısrarcı söylemleri geçici olarak açılan federal hükümetin tekrardan kapanabileceğine işaret etti. Hatırlayacağımız gibi Trump, Meksiya'ya duvar örme konusunda ek bütçe istemiş ancak demokratlar bu konuya izin vermeyerek hükümet geçici olarak kapanmıştı. 35 gün süren müzakereler sonucunda ise tam olarak bir mutabakat sağlanmasa da aksayan işler nedeniyle geçici olarak anlaşma sağlanmış ve hükümet 15 Şubat tarihine kadar açılmıştı. Avrupa'nın en önemli bölgesel sorunu olan Brexit konusunda ise belirsizliklerin devam ettiğini belirtelim. Bu konuda dikkatler yarın İngiltere Başbakanı Theresa May ile Avrupa Birliği Komisyonu Jean Claude Juncker'in, gerçekleştireceği görüşmelerden gelebilecek açıklamalarda olacak. Şuanda ise 50. Maddenin uzatılması ve May'in, Brexit anlaşması için bir uzlaşma planı hazırladığına dair spekülasyonlar var. Ancak belirsizliklerin tam olarak ortadan kalkması için hem AB'nin hem de İngiltere parlamentosunun mutlu olabileceği nihai bir anlaşmanın yapılması gereektiğini düşünmekteyiz. Günün geri kalanında ise ticaret savaşları ve Brexit konularına ilişkin ekstra gelişmeleri yine takip edeceğiz. Ayrıca bu gece yarısında FED Başkanı Jerome Powell tarafından gelecek açıklamalarında önemli olabileceğini düşünmekteyiz.
EURUSD
Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya ekonomisinde yaşanan sorunlar Euro varlıklarına sorun yaratıyor. Özellikle bugün açıklanan Fabrika Siparişlerinin üst üste 2. Kez daralma yaşaması, ülke ekonomisine ilişkin endişeleri artırdı. Avrupa'yı ilgilendiren diğer konu olan Brexit'te İngiliz Bakanlar, Brexit'i 8 hafta erteletmeye yönelik planlar üzerinde gizli görüşmeler yaptılar. Plan Britanya'nın 29 Mart olan AB'den ayrılma tarihinin 24 Mayıs'a ve bu 2 aylık uzatma döneminde mevcut şartlar ile AB içinde kalmasını öngörüyor. Başbakan Theresa May, yarın Brüksel'de Avrupa Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ile bir araya gelecek. ABD'de başkanlık döneminin ikinci ''Birliğin Durumu'' konuşmasını yapan Donald Trump, bu yılki konuşmasıında birlik ve partiler arası işbirliği mesajı verdi. Bunun dışında Hazine Bakanı Steve Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Çin ile planlanan ticaret müzakereleri için gelecek hafta Pekin'e gidecekler. Bu arada Çin, ABD Ticaret Temsilcisi Ofisi'nin Kongre'ye Çin'in DTÖ kurallarına uyumuna ilişkin gönderdiği rapora karşı çıktı ve raporun gerçeklerle alakası olmadığını savundu. Dolar endeksinin toparlanma evresine girip tekrar 95.00 seviyesi üzerine atmasıyla paritede aşağı yönlü hareketlerin hız kazandığı görülüyor. Geri çekilmelerin devamında 1.1370, 1.1345, 1.1330 ve 1.1300 desteklerini izleyebiliriz. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.1410, 1.1445, 1.1480 ve 1.1510 dirençlerini takip edilebilir.
USDTRY
Enflasyon verileri sonrası yurt içi tarafta gözler diğer makroekonomik göstergelere doğru çevrilmeye başlarken, diğer yandan da Suriye eksenli jeopolitik riskler takip edilmekte. Dün akşam Dışişleri sözcüleri düzeyinde Türkiye ve ABD arasında yapılan görüşmeler bugünn Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD'ye yapacağı ziyaret ile daha üst düzeye taşınacakken, bu sabaha karşı ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD Kongresi'nde yapmış olduğu "Birliğin Durumu" konuşmasında Suriye'den çekileceklerini bir kez daha söylemesi önemliydi. ABD tarafında ayrıca önemli ekonomik dataların durumu ile birlikte FED yetkilileri ve uluslararası kurumlardan FED politikalarına yönelik gelen açıklamalar da takip edilmekte. Küresel ekonomik görünüm açısından da Brexit ve Ticaret Savaşları meseleleri önem arz ederken, günün kalanında yurt içi haber akışları ile birlikte kur üzerinde etkili olabilir. Ayrıca, gece yarısı saat 03:00'te konuşmasını takip edeceğimiz FED Başkanı Powell'ıın söylemleri öncesinde FED'e yönelik gelebilecek ekstra açıklamalar da küresel anlamda Dolar varlıklarında oynaklığa neden olabilir. Teknik olarak yukarı tarafta 5.2350 direnci üzerinde yaşanacak kapanışlar bir miktar daha kurda yukarı yönlü ataklara neden olabilir. Bu durumda ise ilk etapta 5.24440, 5.2560 ve 5.2750 dirençlerini takip edeceğiz. Aşağı tarafta ise 5.13 ana destek takibimizi sürdürmekteyiz. Bu seviye öncesinde ise 200 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 5.18 noktası önemli olabilir. Buranın altında kapanışlar ana desteğimizi hedef haline getirebilir.
GBPUSD
50. maddenin uzatılacağı ve İngiltere Başbakanı Theresa May'in, yarın AB Komisyonu Başkanı Juncker ile yapacağı görüşmeler öncesinde, önemli bir uzlaşma planı hazırladığına dair çıkan haber akışları paritenin 4.güne ulaşan satışlarını durdurdu. Bu durum piyasa tarafına anlık olarak rahatlama verse de hala daha belirsizliklerin devam ettiğini gerek yarınki müzakereler gerekse günün geri kalanında gelebilecek ekstra açıklamaların önemli olabileceğini düşünmekteyiz. ABD tarafı ise İngiltere'ye nazaran günü sakin geçiriyor. Sabah saatlerinde Başkan Donald Trump'tan gelen açıklamalar ise piyasa tarafında çok fazla karşılık bulmazken dikkatler bu gece yarısında FED Başkanı Jerome Powell tarafından gelecekk açıklamalara çevrilmiş durumda. Teknik olarak baktığımızda ise dünkü bültende de belirttiğimiz gibi 1.3030 desteğinin altında kalıcılık sağlaması birlikte geri çekilmelerin arttığını görmekteyiz. Yaşanan bu satışlar sonrası uzun vadede takip ettiğimiz kanalın alt bant noktasına yaklaşmış bulunmaktayız. Kanalın kırılım teyit noktası olarak ise 1.2825 desteğini takip etmekteyiz. Ancak bu seviye öncesinde 1.2940, 1.2915, 1.2900 ve 1.2860 ara desteklerini izleyebiliriz. Yukarı tarafta 1.3230 ana direnç takibimiz devam ediyor. Gün içinde yaşanacak yukarı yönlü ataklarda ise 1.2980, 1.3005, 1.3030 ve 1.3050 seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
ABD yaptırımlarını aşabilmek için geçen yıl ekimden itibaren petrolü borsada satışa sunmaya başlayan İran yönetimi, üçüncü kez borsaya sunduğu petrolün alıcı bulamamasının ardından son satışında da alıcı bulamadı. Piyasada 62 doların üzerinde olan petrol fiyatlarına kıyasla yaklaşık 6 dolar daha ucuz olmasına rağmen İran petrolüne talep olmadı. ÖÖte yandan Suudi Arabistan petrol bakanlığından dün yapılan açıklamalarda bağımsız denetimin ardından petrol rezervlerinin arttığı belirtilmişti. Bugün ise kamu petrol şirketi Aramco'nun petrol rezervi 260.9 milyar varilden 268.5 milyar varile yükseldiği duyuruldu. Suudi Aramco tarafından ayrıca yapılan açıklamada, benzin fiyatlarının düşürüldüğü duyuruldu. Veri akışında ise gece açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stoklarında 2.514 milyon varil artış kaydedilirken petrol fiyatlamalarında aşağı yönlü hareketler gözlemlendi. Bugün de Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) ham petrol stokları ve ABD haftalık petrol üretimi verileri takip edilecek. Teknik olarak 25 günlük üstel hareketli ortalamasından destek bularak bir toparlanma hareketi görmekteyiz. Bu hareketlerin devam edebilmesi için 61.50 üzerinde kalıcılık sağlaması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu durumun oluşması halinde 62.00, 62.20, 62.65 ve 63.00 dirençleri izlenebilir. Tam olarak alış yönlü işlemlerin devam edebilmesi içinse 63.70 ddirencinin kalıcılıkla geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Aşağı tarafta ise 25 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 60.80 noktasını ana destek olarak takip etmeyi sürdürüyoruz. Bu seviye öncesinde ise 61.60, 61.35 ve 61.10 ara desteklerini izleyebiliriz.
ONS ALTIN
Küresel olarak yaşanan belirsizliklere karşın güçlenen Dolar Endeksi, Değerli Metal'i tekrardan bir bant aralığına sıkıştırmaya çalışıyor. Bu konuda ise yukarı tarafta 1323, aşağı tarafta ise 1308 noktalarını takip ediyoruz. Bu sabah saatlerinde altında yön tayini yapabilmemiz için Trump'ın ''Ulusa Sesleniş'' konuşmasını takip etmiştik. Ancak Trump'ın bu konuda geçmiş konuşmalarına nazaran biraz daha sakin kaldığını söyleyebiliriz. Şimdi ise gözlerimiz bu gece yarısı FED Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmalarda olacak. Ayrıca Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel konulara ilişkin ekstra yaşanacak gelişmelerde takibimizde olacak. Teknik olarak ise geri çekilmelerin devam edebilmesi için 1308 desteğini önemlli görmekteyiz. Buranın kırılması halinde 4 saatlik grafikteki ters fincan formasyonu oluşumunu tamamlayabilir. Kırılmasıyla izleyeceğimiz destek seviyeleri ise 1305, 1301, 1299 ve 1295' de bulunmakta. Yukarı tarafta ise 1323'ün geçilmesiyle birlikte ilk etapta 1329 ana direnci önemli hale gelebilir. 1323 öncesi izlenecek ara destekler ise 1316 ve 1320 seviyelerinde bulunmakta.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihleriniize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -5340,0 milyon TL
POLONYA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ 1.50%, ÖNCEKİ: 1.50%)
GENERAL MOTORS'UN 4. ÇEYREK NET KARI 2.1 MİLYAR DOLAR
GENERAL MOTORS'UN 4. ÇEYREK GELİRLERİ 38.4 MİLYAR DOLAR
GENERAL MOTORS'UN 4. ÇEYREK HB KARI 1.40 DOLAR
AVRUPA KOMİSYONU, İTALYA İÇİN 2019 YILI BÜYÜME TAHMİNİNİ % 1.2'DEN % 0.2'YE İNDİRECEK - ANSA
ABD HAZİNE BAKANI MNUCHİN : FED BAŞKANI POWELL VE TRUMP İLE GELECEKTE DE TOPLANTILAR YAPMA NİYETİNDEYİZ
ABD HAZİNE BAKANI MNUCHİN : ABD'NİN BORÇ SINIRLARINI YÜKSELTMESİ GEREK
Facebookta Paylaş