Akşam Bülteni (Işık FX)

Spekülasyonlar ile TL Kurlarında Rekorlar Yenilendi!
Yurt içi tarafta ABD ile yaşanan yaptırım krizine dair gelişmeler yakından takip ediliyor. ABD’ye giden heyetin; Papaz Brunson’un serbest bırakılmasını taahhüt etmediği ve bundan dolayı Trump Yönetimi’nin Türkiye’ye yeni yaptırımları devreye almayı düşündüğü yönünde bazı yurt dışı basın-yayın organlarında çıkan haberler ile TL kurlarında tüm zamanların rekorları kırıldı. Tahviller karmaşık seyir izlerken, risk artışları kaynaklı olarak CDS tarafındaki yükselişler de devam etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise: Yeni ekonomi modelinin yarın açıklanacağı, buna karşın Orta Vadeli Program(OVP) çalışmalarının da devam ettiği belirtildi. Kamuda tasarrufların orta vadede devam edeceği de deklare edilen açıklamada: Hazine borç çevirme oranının yüzde 100’ün altına, Cari açığın ise yüzde 4 civarına dengeleneceği vurgulandı. Bugün, yurt dışı tarafta ise; çoğunlukla ABD eksenindeki gelişmeler gündemi meşgul ediyor. İran Nükleer Anlaşması’ndan tek taraflı olarak çıkan ABD’nin, bu ülkeye yeniden yaptırım uygulaması ve İran ile iş yapan ülkelerin ABD ile temas kuramayacağını açıklaması diğer ekonomiler üzerinde tedirginliğe neden oluyor. ABD ve Çin arasında yılan hikâyesine dönen ticaret savaşlarının dozunun da her geçen gün daha da artıyor olması ise volatiliteyi artıran gelişmelerin başında geliyor. Son olarak dün akşam ABD’nin, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları devreye alacağı söylemleri de başta Rus Rublesi olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskıya neden oldu. Euro Bölgesi’nde İtalya’nın durumu, İngiltere’de ise Brexit belirsizliği gibi lokal gelişmeler ilgili para birimlerinde zaman zaman volatil hareketleri beraberinde getiriyor. Güne Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ) kararları ile başladık ve faiz oranının sabit bırakılması ile NZD kurlarında sert hareketler oluştu. Keza, Çin’den gelen enflasyon verileri de bir süredir oynaklığın yüksek olduğu Yuan üzerinde etkiliydi. Avrupa seeansında ECB aylık raporunu takip ettik. Bankanın raporunda: Küresel korumacılık tehdidinin global ekonomideki riskleri yoğunlaştırdığı belirtilirken, Euro Bölgesi’nin göstergelerinin ise geçen seneye göre daha yavaş da olsa geniş tabanlı büyümeye işaret ettiği bildirildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’den de ticari gerilimlere yönelik uyarılar yapılırken, bunun global madencilik açısından olumsuzluk unsuru olduğu belirtildi. ABD’den; çoğunlukla beklentileri karşılamayan ÜFE ve İşsizlik Maaşı Başvurularının açıklandığı günün kalanında; İran Nükleer Anlaşması ve Ticaret Savaşları gibi küresel haber akışlarının yanı sıra, tahvil piyasası hareketleri ve lokal gelişmeler de takip edilecek.
EURUSD
Bugün Avrupa Merkez Bankası’nın yayınladığı aylık raporda; ticaret savaşlarına ilişkin endişelere yer vermesi dikkat çekti. Kurum tarafından, global olarak ekonomideki risklerin aşağı yönlü olduğu vurgulanırken korumacılık politikaları kaynaklı olarak Euro Bölgesi büyümesinde yaavaşlama olduğu belirtildi. ABD tarafında ise ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışları takip edilirken yaşanan gerginlikler zaman zaman USD varlıklarında güvenli liman talebi yaratıyor. Diğer taraftan bugün ülkeden takip ettiğimiz Üretici Fiyat Endekslerinin genel olarak beklentilerin altında kalmasıyla birlikte gözler yarınki TÜFE rakamlarına çevrildi. Günün geri kalanında ise yine ticaret savaşları başta olmak üzere önemli haber akışları takibimizde olacak. Ayrıca tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalarda önemli olabilir. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda USD lehine işlemlerin devamı için 1.1530- 1.1510 bandı kritik durumda. Şayet buranın kalıcılık geçilmesi halinde satış yönlü işlemlerin daha fazla artabileceğini düşünmekteyiz. Öncesinde ise 1.1580 ve 1.1555 ara destekleri izlenebilir. Yukarı tarafta ise kısa vadede 1.1615- 1.1630 direnç bölgeleri takip edilebilir. Geçilmesiyle birlikte ilk etapta 1.1655, 1.1685 ve 1.1705 dirençleri takip edilebilir.
USDTRY
Bir süredir kur üzerindeki fiyatlamalar açısından en önemli gündem maddesi hiç kuşkusuz Papaz Brunson krizi nedeniyle ABD ve Türkiye ilişkilerinde yaşanan bozulma. İki ülke heyetleri arasında yapılan görüşmeler sonunda resmi ağızlardan net bir açıklama henüz gelmezken, ortaya atılan iddialar henüz bir anlaşma sağlanamadığı yönündeydi. ABD kaynaklı basın-yayın organlarında çıkan haberlerde: ABD tarafının 15 kişilik bir listeyi Türkiye’ye sunarak serbest bırakılmasını talep ettiği belirtilirken, Türkiye’nin ise; ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlar kapsamında Kasım ayında yürürlüğe girecek olan Petrol ve Doğalgaz yaptırımından Türkiye’nin muaf tutulmasını istediği dillendirilmekte. Her iki talep konusunda da herhangi bir uzlaşı sağlanamadığı yönündeki haberler ile Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk swapı 370 seviyesine çok yaklaşırken, tahvil faizlerinde de görülen artışlar ile kur rekorlar kırdı. Günün kalanında öncelikli olarak ABD-Türkiye ilişkileri olmak üzere gündeme dair önemmli haber akışları takip edilecek. Ayrıca, küresel gelişmeler kaynaklı olarak Dolar Endeksi’nde oluşacak fiyatlamalar ve TCMB’den gelebilecek olası hamleler de; geçici de olsa kur üzerinde etkili olabilir. Oynaklığın oldukça yüksek olmaya devam ettiği kur için, bu aşamada teknik seviye belirtmenin ise anlamsız olacağı düşüncesindeyiz.
GBPUSD
Son günlerde İngiltere tarafında ‘’Anlaşmasız Brexit’’ senaryolarının tartışılması Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratırken bugün Avrupa Birliği’nin, Brexit ile ilgili İngiltere tarafına önemli imtiyazlar sunabileceğine ilişkin ortaya atılan iddialar Sterlin tarafında kısmen de olsa toparlanma hareketlerine neden oldu. Ancak tam olarak Sterlin lehine hareketler görebilmemiz için iki ülkeden de somut adımlar görmemiz gerektiğini belirtelim. Aksi takdirde yaşanan belirsizlikler Sterlin üzerinde yük olmaya devam edebilir. ABD tarafında ise ticaret savaşları başta olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler yakından izleniyor. Öte yandan buggün ülkeden takip ettiğimiz veriler ise genel olarak beklentilerin altında kalırken gözler yarınki manşet enflasyon rakamlarına çevrildi. Günün geri kalanında ise Brexit ve ticaret savaşlarının yanı sıra teknik fiyatlamalar takibimizde olacak. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda dünkü sert satış hareketi ile 25 Ağustos 2017’den bu yana en düşük seviyelerin test edildiğini görmekteyiz. Şuan için 1.2860 destek bölgesine yakın fiyatlanan paritede; bu seviye altına da inilmesi halinde 1.2830, 1.2810 ve 1.2770 seviyeleri takibe alınabilir. 1.2860 üzeri kalıcılıkta görülebilecek tepki alımlarında ise; 1.2900, 1.2940 ve 1.2990 direnç seviyeleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Son iki günde; açıklanan stok verilerinde yaşanan düşüşlerin yanı sıra, ABD üretiminin de azalış göstermesi dikkat çekiciydi. Ancak, emtia fiyatlamalarında; ABD’nin bu hafta açıkladığı Rusya ve İran yaptırımları ve Çin ile ABD arasında ticaret kısıtlamaları etkili olmakta. Küresel arz-talep dengesinde değişikliğe neden olabbilecek bu önemli konulara dair gelişmeler bir süre daha fiyatları etkileyebilir. Öte yandan İran’ın OPEC’i olağanüstü toplantıya çağırabileceğine yönelik spekülasyonlar ve piyasanın önemli ülkelerinden Kanada ve Suudi Arabistan arasında baş gösteren kriz de takip ediliyor. Günün kalanında haber akışları ve teknik seviyeler kaynaklı fiyatlamalar yine takibimizde olacak. Teknik olarak emtiaya baktığımızda; şuan için 72.40 seviyesi üzerinde tutunmaya çalışan emtiada, buranın üzerinde kalıcılıkta görülebilecek alım yönlü işlemlerde 72.75, 73.00 ve 73.20 direnç seviyeleri izlenebilir. 72.40 altına sarkmalarda yeniden oluşabilecek satıcılı seyirde ise; takip edilebilecek destek noktalarımız 72.00, 71.75 ve 71.50’de bulunmakta.
ONS ALTIN
Altın kritik 1210- 1206 bölgesinden destek alarak toparlanma içerisinde olduğunu görüyoruz. Özellikle bugün Çin tarafından takip ettiğimiz enflasyon rakamlarındaki olumlu görünüm Yuan varlıkları üzerinde pozitif etki yaratırken bir süredir aynı korelasyona saahip olan Değerli Metal üzerinde de alış yönlü işlemlere neden oldu. Bilindiği gibi Çin dünyanın en fazla altın tüketen ülkeleri arasında yer alıyor. Bu yüzden Çin’de yaşanacak herhangi bir sorun Altın talebi üzerinde direkt etkili olacaktır. Özellikle son zamanlarda ticaret savaşlarının Çin ekonomisi üzerinde büyük etki yarattığını düşünürsek bu konuya ilişkin gelecek haber akışları da takibimizde olmaya devam edecek. Teknik olarak bakacak olursak yukarı yönlü atakların devamında 1217, 1220 ve 1224 direnç seviyeleri önemli olacaktır. Aşağı tarafta ise az öncede belirttiğimiz gibi 1210- 1206 bölgesini takip etmeye devam edeceğiz.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankkalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş