Akşam Bülteni (Işık FX)

Trump, FED'e Saldırmaya Devam Ediyor!
Enflasyonla mücadele programına yüksek sayıda katılım sağlanması ve atılan adımların kısa vadede yüksek enflasyon (TÜFE-ÜFE) rakamları üzerinde etkili olabileceğine yönelik beklentilerle birlikte toparlanan TL varlıkları bugün açıklanan Cari İşlemler Dengesi sonrası 6 seviyesi altını test etti. Özellikle verinin beklentilerin üzerinde 2 Milyar 59 Milyar Dolar ile 3 yılsonunda ilk defa fazlalık vermesi dikkat çekti. Diğer taraftan yurtiçi tarafta ABD ile daha önce krize neden olan Rahip Brunson'un yarın gerçekleştirilecek duruşmasına ilişkin gelişmeler de takip ediliyor. Bugün Brunson'ın Avukayı; beraat beklemediklerini ancak ev hapsinin kaldırılmasını beklediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise; adalete güvendiğini vurgulayarak yargı ne karar verirse o karara uymak zorunda olduklarını belirtti. Diğer taraftan yurtiçi siyasi risklerin yanı sıra uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar da önemli olabilir. Yurtdışı tarafta ise ABD ile Çin arasında yaşanan ve gün geçtikçe artan ticaret savaşları, küresel olarak borsalar da satış baskısına neden oluyor. Bugün yayınlanan Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanaklarında da yine gündemde ticaret savaşları vardı. Yayınlanan tutanaklarda, ticaret gerilimlerinin büyüme üzerinde etkisinin şuana kadar sınırlı olduğu belirtilirken ancak zaman içinde Euro Bölgesi'nin daha ciddi bir şekilde etkilenebileceği belirtildi. Ayrıca Almanya Ekonomi Bakanlığı tarafından da, ABD ile Çin arasındaki anlaşmazlığın bölgenin büyümesinde etkili olduğunu belirtti. Şüphesiz ki daha da fazla artabilecek olan ticaret savaşları küresel olarak büyüme de etkili olacak ve küresel risk iştahında bozulmalara yol açacaktır. ABD tarafında ise FED Başkanı Donald Trump'ın, FED'e yönelik eleştirileri devam ediyor. Her ne kadar FED yetkililerinden Trump'ın söylediklerine karşı olarak yanıtlar gelse de yaşanan bu durum piyasa tarafında tedirginliğe neden oluyor. Diğer taraftan bugün ülkeden gelen enflassyon rakamlarında yaşanan hayal kırıklığı da Dolar varlıkları üzerinde baskı yarattı. İngiltere tarafında ise Brexit konusu gündemde kalmaya devam ediyor. Dün Avrupa Birliği Brexit Baş Müzakerecisi Michael Barnier'ın yüzde 85 oranında anlaşma sağladıklarına yönelik açıklamaları sonrası oluşan pozitif hava devam etse de İngiltere Başbakanlık Sözcüsü tarafından hala daha çözülecek büyük sorunları olduğuna dair gelen açıklamalar dikkat çekti. Özellikle 17 Ekim'de yapılacak olan Avrupa Birliği Liderler zirvesine kadar konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar Sterlin varlıkları üzerinde etkili olabilir. Günün geri kalanında ise yine ticaret savaşları başta olmak üzere küresel öneme sahip haber akışları takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise ABD'den Federal Bütçe Dengesi takip edilecek.
EURUSD
İngiltere ve İtalya'ya yönelik risk azalışlarının yanı sıra; küresel borsalarda görülen sert kırılmalar ve ABD Başkanı Trump'ın, FED'e yönelik eleştirilerini yinelemesi ile ABD tahvil getirilerinde göörülen geri çekilmeler bugün de paritede yukarı yönlü başlangıç yapmamıza olanak sağlandı. Diğer taraftan Alman ekonomisine dair değerlendirmelerde bulunan Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier: 2019 yılında işsizliğin rekor düşük seviyeye ulaşacağını, ancak büyüme görünümünün; korumacı eğilimler ve uluslararası ticari anlaşmazlıklardan ötürü sis altında olduğunu belirtti. Bugün takip ettiğimiz ECB'nin son Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarında ise: Bölge'de aşağı yönlü risklerin azalış gösterdiği belirtilirken, ticari gerilimlerin zaman içerisinde ciddi etkileri olabileceği bildirildi. ABD tarafında ise Başkan Trump'ın FED'e yönelik eleştirilerinin yanı sıra ekonomik veriler ve ticaret savaşları gibi haber akışları takip ediliyor. Bugün gelen verilerden; Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE) ve haftalık işsizlik maaşı rakamlarında beklentilerin altında gerçekleşmeler görülürken, olumsuz datalar sonrası paritede yukarı yönlü atakların devamı ile 1.1600 seviyesine yaklaşıldı. Günün devamında; ticaret savaşları, İtalya Bütçe konusu, tahvil getirileri ve Brexit merkezli haber akışları fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için parite 1.1560 seviyesi üzerinde fiyatlanırken, yukarı yönlü işlemlerin devamında; 1.1600, 1.1630 ve 1.1655 dirençleri izlenebilir. Paritede 1.1560 seviyesi altına yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise takip edilebilecek destek noktaları; 1.1530 ve 1.1510 'da bulunmakta.
USDTRY
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ağustos ayı ödemeler dengesi verilerini açıklarken cari işlemler dengesinin 2.59 Milyon Dolar fazla verdiği görüldü. Böylece Eylül 2015'ten bu yana ilk defa cari fazla verilmiş olurken 2.5 milyon olan beklentiden iyi gelen veri sonrası kurun 6.00 seviyesinin altına indiği gözlemlendi. Bunun dışında ABD tahvil faizlerinde 3.20'li seviyelerden gelen sert düşüşü hisse senetlerinde keskin satış fulyasını beraberinde getirirken Dolar'ın da gelişen para birimleri karşısında değer kaybına neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumdan pozitif ayrışan TL'de de dün olduğu gibi bugün de Dolar'a karşı değer kazancı olduğu görülmekte. ABD tarafında bugün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE), görülen kötü rakamlarda Dolar tarafında baskı oluşturdu. St. Louis FED Başkanı James Bullard, yapılan birçok artırımın ardından FED'in politika faizlerinin "iyi bir pozisyona" geldiklerini ve FED'in politikasını normalleştirmek için daha fazla şey yapması gerekmediğini söyledi. Kurda gözler yarın neticelenecek ve iki ülkede kriz haline gelen Brunson davasında olacak. Davadan çıkacak sonuç direkt olarak kurda yüksek volatilite yaratabilir. Teknik olarak, 6.00 psikolojik seviyesinin altında sağlanacak kalıcılık aşağı yönlü hareketler için kritik olabilirken bu durumda 5.9700, 5.9525 destekleri gündeme gelebilirken TL lehine hareketlerin devam etmesi, kuru 5.80-5.70 bandına kadar düşürebilir. Yukarı yönlü hareketlerin görülmesi halinde ise 6.0110, 6.0475, 6.0690 ve 6.0850 direnç seviyelerine kadar yüksselişler görülebilir. Özellikle yukarı tarafta 6.1450 direnci alış yönlü işlemler açısından kritik olacaktır.
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit konusu gündemde kalmaya devam ediyor. Bugün İngiltere Başbakanlık Sözcüsü tarafından Brexit müzakerelerinde hala daha çözülecek büyük sorunların olduğuna dair açıklamalar dikkat çekse de dün Avrupa Birliği Brexit Baş Müzakerecisi Michael Barnier'ın 17 Ekim AB Liderler Zirvesi'ne kadar anlaşma sağlanabileceğine yönelik gelen açıklamalar sonrası oluşan pozitif havanın devam ettiğini görmekteyiz. Ancak hala daha nihai bir karar alınmış değil. Bu kapsamda önümüzdeki hafta yapılacak olan Brexit zirvesi Sterlin için kritik olacaktır. Ancak son günlerde gelen olumlu yada olumsuz açıklamaların anlık fiyat hareketlerine neden olduğunu düşündüğümüzde yapılacak zirveye kadar gelebilecek açıklamalar volatilite üzerinde etkili olabilir.
Dolar tarafı ise Başkan Donald Trump'ın FED'e yönelik eleştirilerine devam etmesi ve bugün takip edilen enflasyon rakamlarrının beklentileri karşılayamaması sonrası baskılanmaya devam etti. Teknik olarak yükselişlerin devamında 1.3285 direnci kritik. Buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde Sterlin lehine hareketlerde artış görülebilir. Bu durumda 1.3320, 1.3360 ve 1.3395 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir. Aşağı tarafta ise 1.3190 desteğinin kırılmasıyla birlikte 1.3175, 1.3150 ve 1.3135 destek seviyeleri izlenebilir.
BRENT PETROL
OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, petrol piyasasını etkileyen ve üreticilerin kontrolünde olmayan birçok faktör olduğunu savunurken OPEC olarak petrol piyasasında arz eksikliği yaşanmamasını sağlamak istediklerini ifade etti. Barkindo ayrıca bu çerçevede üretici ülkeler arasında işbirliğini devam ettirmek için yollar aramaya devam ettiklerini vurgularken petrolde atıl kapasite konusundaki endişeleri dile getirdi. Son olarak OPEC'in haziran toplantısında alınan kararların uygulamaya geçirildiğini söyleyen Barkindo, kararın yeterli olup olmadığını belirlemek için piyaasanın gelişimini görmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Bunun dışında ABD'ye ulaşan Michael Kasırgası'nın 1992'den bu yana karşılaşılan en sert kasırga haline geldiği öğrenilirken fırtınanın Güneydoğu kesimindeki taleplerin düşmesine neden olduğu kaydedildi. Öte yandan dünden bu yana hissedilen global satış baskısının petrol fiyatlarına da yansıdığını söylemekte fayda var. ABD-Çin ticaret savaşlarına yönelik Çin Yuanı'ndaki değer kaybı ve ABD tahvil faizlerindeki sert geri çekilme hisse senetlerine de yansırken bu durumdan petrol fiyatları da olumsuz etkilenmiş durumda. Veri akışında dün Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stokları keskin bir yükseliş kaydederek 9.750 milyon varil artış kaydederken bugün ise Enerji Bilgi Yönetimi (EIA), haftalık ABD ham petrol stokları açıklanacak. Dünkü sert satıcılı seyrin ardından aşağı yönlü hareketlerine devam eden emtia için 81.20, 80.90 ve 80.50 destek seviyeleri test edilebilir. Olası kayıpları toparlama hareketinde ise 81.95, 82.65 ve 83.25 dirennçleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Dün ABD ve Avrupa borsalarında görülen sert satışlar bugün de Asya tarafında kendisini gösterdi. Çin ve Japonya gibi iki önemli ekonominin pay senetlerinde görülen değer kayıpları ve Avrupa tarafının da açılışta tekrardan satıcılı görünüme bürünmesi güvenli liman algısı ile emtiaya talep getirdi. Öte taraftan; ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin ile yapılan ticaret müzakerelerine yönelik bir kez daha yaptığı olumsuz açıklamalara karşın Çin Yuanı'nda değer kazanımları olması da emtiadaki yükselişe katkı sağlıyor. Trump'ın: FED'in faiz artırım hızına yönelik eleştirilerini bugün de devam ettirmesinin yanı sıra, ABD tarafında takip ettiğimiz ekonomik verilerde kötü gerçekleşmeler görülmesinin etkisi ile Değerli Metal'de Ekim ayının en yüksek seviyeleri test edildi. Günün kalanında; küresel-lokal risk unsurları kaynaklı olarak tahvil ve pay piyasalarında yaşanabilecek hareketler yine dikkatle takip edilecek. Ayrıca Yuan ve Dolar Endeksi kaynaklı fiyatlamaları da izleyeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1210 seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Yukarı tarafta Ağustos başından bu yana üstünden kapanış görmediğimiz 1212 direnç seviyesi kritik olup, buranın aşılması halinde 1255 seviyeleri hedef haline gelebilir. Bu durumda takip edilebilecek ilk ara direnç seviyelerimiz 1216, 1218, 1220, 1224 ve 1226'da bulunmakta. 1212 seviyesinin bir kez daha geçilememesi ile oluşabilecek geri çekilmelerde ise 1205, 1202 ve 1196 destek noktaları izlenebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yyorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BEYAZ SARAY DANIŞMANI KUDLOW: ÇİN'İN ABD'NİN TALEPLERİNE YANITLARI TATMİN EDİCİ DEĞİL
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -63410,1 milyon TL
DİPLOMATİK KAYNAKLAR: KAYIP SUUDİ GAZETECİYLE İLGİLİ ABD'NİN MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİĞİ BİLGİSİ DOĞRU DEĞİL - TRT HABER
TCMB'nin 1 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde ortalama fiyat 6,06277 TL
TCMB'nin 1 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 10.00 milyon dolar
TCMB'nin 1 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 10.00 milyon dolar
ÇAVUŞOĞLU: (CEMAL KAŞIKÇI) SUUDİ ARABİSTAN İLE YAKIN İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLMAK İSTİYORUZ
ÇAVUŞOĞLU: DAHA ÖNCE GÜVENLİK SEBEBİYLE KAPATMAK ZORUNDA KALDIĞIMIZ BASRA VE MUSUL KONSOLOSLUKLARIMIZI YENİDEN AÇIYORUZ
TCMB, 1 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
Facebookta Paylaş