Akşam Bülteni (Işık FX)

Dikkatler Avam Kamarası'nda!
Bugün İngiltere Parlamentosu'nda yapılacak olan şartlı Brexit oylamaları öncesinde önemli gelişmeler yaşandı. Bilindiği gibi bir süredir; İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupalı Liderler ile görüşmeler gerçekleştiriyor ancak bu görüşmelerden özellikle İrlanda sınırı konusunda herhangi bir sonuç alamıyordu. Yapılan müzakereler sonucunda May, yapılacak Brexit oylamalarına kadar herhangi bir toplantı yapmayacağını açıklamıştı. Ancak dün akşam saatlerinde Başbakan May ani bir kararla Fransa'ya gitti ve AB Komisyonu Başkanı Jean Clauede Juncker ile görüşme gerçekleştirdi. Yapılan bu müzakereler sonrası İngiltere Başbakanı Theresa May; AB ile yapılan Brexit anlaşmasında ''hukuken bağlayıcı'' değişiklikler elde ettiğini açıkladı. Jean Claude Juncker ise Brexit anlaşmasının İngiliz parlamenterlerin kabul edebileceği şekilde revize ettiklerini belirtti. Gelen bu haberler sonrası özellikle Pound varlıklarında sert fiyat hareketleri görüldü. Ancak bugün ülke içerisinden gelen açıklamalar May ve Juncker'in umduğu gibi olmadı. Ana Muhalefet Partisi Liderli Jeremy Corbyn; Yapılan revizelerin, May'in parlamentoya söz verdiği gibi olmadığını belirtti. Kuzey İrlanda Demokratik Partisi üyesi Jeffrey Donaldson ise; Yeni Brexit anlaşması üzerinde henüz nihai bir karara varmadıklarını belirtti. Anlaşılan o ki gelen açıklamalara baktığımızda bu akşam yapılacak olan anlamlı Brexit oylaması bıçak sırtı geçecek. Ancak oylamalardan gelen sonuç kadar sonrasında yapılacak açıklamalarında önemli olabileceğini düşünmekteyiz. Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları cephesinde ise Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump - Jinping zirvesi için henüz bir tarihin belirlenmediğini ancak müzakerelerin devam ettiğini belirtti. Günün merakla beklenen verilerinde ise ABD TÜFE yıllık bazda yüzde 1.5 ile 2016 Eylül ayından bu yana gelen en kötü veri olarak kayıtlara geçti. Ayrıca enerji ve gıda maddelerinin ihmal edildiği Çekirdek TÜFE rakamlarında da negattif bir tablo hâkimdi. Günün geri kalanında ise dikkatlerimiz az öncede belirttiğimiz gibi Türkiye saati ile 22:0'da İngiltere Avam Kamarası'nda yapılacak olan ''Anlaşmalı Brexit'' oylamasında olacak.
EURUSD
Paritede gün içinde açıklanan ABD Şubat ayı enflasyon datası beklentilerin altında kalırken gözler akşam saatlerinde yapılacak Brexit oylamasında olacak. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Britanya Başbakanı Theresa May ile dün güncellenmiş bir Brexit anlaşması üzerinde görüş birliğine vardıklarını, yapılan güncellemenin anlaşmayı Britanyalı parlamenterler için daha hoş, makul hale getirdiğini bildirdi. Ancak Juncker, bunun Brexit anlaşmasını onaylamaları için son şans olduğu, üçüncü bir şans verilmeyeceği konusunda da uyardı. Bu akşam sonuç alınamaması durumunda sırasıyla anlaşmasız Brexit ve ertelenme seçenekleri oylanacak. ABD'de Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders, Başkan Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in katılacakları ticaret zirvesi için henüz bir ttarih belirlenmediğini, ticaret müzakerelerinin devam etmekte olduğunu söyledi. Bunun dışında Beyaz Saray, mali anlamda sorumlu ve pro-Amerikan bir bütçe hazırladıklarını duyururken Başkan Donald Trump'ın 2020 mali yılı bütçe teklifini Kongre'ye gönderdiğini açıkladı. Federal hükümetin harcamalarında yüzde 5 kesinti yapılması öngörülen, 4.7 trilyon dolarlık 2020 bütçe teklifinde, Trump'ın Meksika sınırına örülmesi planlanan duvar için 8.6 milyar dolar talep etmesi dikkati çekti. Teknik olarak ise şuanda 1.1300 direncine yakın bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın geçilmesi halinde 1.1330, 1.1345, 1.1370 ve 1.1390 dirençleri takip edilebilir. Aşağı tarafta ise 1.1215 desteğini izliyoruz. Buranın altında kalıcılıklar 1.1170 desteğini hedef haline getirebilir.
USDTRY
Dün açıklanan Türkiye GSYİH verilerinin yanıkları bugün de takip edildi. JP Morgan'ın dün akşam saatlerinde 2019 yılı büyüme oranına yönelik yapmış olduğu olumsuz revize sonrası, BNP Paribas'dan bugün gelen açıklamada ise: Kredi büyümesindeki ivmelenme, iş dünyası güveni ve PMI Endeksleri gibi bazı öncü göstergelerdeki iyileşmeler nedeniyle birinci çeyrekte büyümenin pozitife dönmesinin beklendiği ve tüm sene için de yüzde 2 olarak daha önce verilen tahminin korunduğu belirtildi. ABD tarafında ise dünkü Perakende Satışlar datası sonrası bugün TÜFE rakamları takip edildi ve gelen rakamlar beklentilerin altında kalarak Dolar varlıklarını zayıflattı. Diğer taraftan yurtiçinde ayrıca; siyasi ve jeopolitik risklerin durumu da takip edilirken, yurt dışı tarafta da; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarının durumu izlenmekte. Günün kalanında her iki tarafta da; sistematik risklerin durumu takip edilecek olup, Britanya'da yapılacak olan Brexit Anlaşması oylaması da bu bağlamda oldukça kritik olacak. Teknik olarak kritik olarak gördüğümüz 5.4685 direncine yakın bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın kırılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 5.54 seviyesi hedef haline gelebilir. Ancak bu seviye öncesinde 55.4740, 5.4950 ve 5.5175 ara dirençlerini izleyebiliriz. Aşağı tarafta ise ilk önce 5.40 seviyesi kritik olacaktır. Zira bu seviye altında kalıcılık sağlarsa 5.30 seviyesini hedef haline getirebilir. Ancak 5.30 öncesinde 5.3880, 5.3730, 5.3620, 5.3575 ve 5.3360 ara desteklerini seyredebiliriz.
GBPUSD
Dün İngiltere Başbakanı Theresa May'in ani bir kararla Fransa'ya giderek AB ile yeni bir anlaşma sağlamasıyla birlikte toparlanan Sterlin varlıkları, anlaşmanın ülke içerisinde muhalefet ile karşılaşması ile birlikte baskı altında kaldı. ABD'den takip ettiğimiz manşet enflasyon rakamlarındaki olumsuz görünüm ise gün içerinde yaşanan satış yönlü işlemleri sınırladı. Şimdi ise tüm dikkatlerimiz bu akşam yapılacak olan ''Anlaşmalı Brexit'' oylamasında olacak. Teknik olarak ise 1.3230 ana direncini takip etmeye devam ediyoruz. Bu seviye üzerinde yaşanacak kalıcılıklar Sterlin lehine hareketleri hızlandırabilir. Ancak bu seviye öncesinde 1.3135, 1.3160 ve 1.3195 ara dirençlerini takip edebilirizz. Dolar lehine hareketler içinse 1.2865 desteğinin kırılması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu seviye öncesinde izleyeceğimiz ara desteklerimiz ise 1.3070, 1.3035, 1.3000, 1.2980 ile 1.2965 seviyelerinde bulunmakta.
BRENT PETROL
Dünkü Uluslararası Enerji Ajansı (EIA)'nın uzun vadede ABD'nin en büyük ihracatçı olacağını raporlamasının ardından bugün ABD kaynakları ise ABD'nin bu yıl içinde dünyanın en büyük petrol ve petrol ürünleri ihracatçısı olma özelliğini, bu unvanı 70 yıldır elinde bulunduran Suudi Arabistan'ın elinden alacağı belirtildi. Buna gerekçe olarak da ham petrol ihracatının artmasıyla büyüyen küresel petrol arzının, Rus ve Suudi ekonomilerini zayıflattığı ve bu ülkelerin fiyatların düşmesini engellemek için üretimlerini kısmak zorunda kaldıkları kaydedildi. Öte yandan Venezuela'da yaşanan enerji sorunu dünyanın en büyük petrol rezervine sahip bu ülkenin petrol üretimini engellerken fiyatlamalar arz sıkıntısından ötürü pozitif nemalandı diyebiliriz. Bunun dışında Suudi Arabisstan'dan bir yetkili, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan bu ülkenin Nisan ayında günlük 10 milyon varilden az üretim yapmayı ve üst üste ikinci ayda da anlaşmaya varılandan daha fazla miktarda üretim kısıntısını gitmeyi planladığını kaydetmesi de yükseliş hareketlerini destekleyen bir diğer etmen olarak karşımıza çıkmakta. Günün geri kalanında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) haftalık petrol stok verileri açıklanırken ayrıca uluslararası kurumların raporları ve OPEC-OPEC+ konsorsiyumundan gelecek açıklamalar da takip edilecek. Teknik olarak yukarı yönlü atakların devamında 67.20, 67.45, 67.85 ve 68.25 direnç seviyelerini takip edebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 66.80, 66.45, 66.30 ve 65.80 destekleri önemli olabilir.
ONS ALTIN
Günün ilk yarısında ticaret savaşları ve Brexit'e yönelik iyimserliğin etkisiyle birlikte alıcılı seyreden Değerli Metal kötü gelen ABD manşet enflasyon verileriyle birlikte alışlarını artırdı. Rakamlara baktığımızda Yıllık TÜFE yüzde 1.5 ile 2016 Eylüll ayından bu yana gelen en kötü rakam olarak kayıtlara geçerken aylık TÜFE ise yüzde 0.2 ile beklentilere paralel olarak gerçekleşti. Yüzde 0.2 olarak tahmin edilen aylık Çekirdek TÜFE ise yüzde 0.1, yıllık Çekirdek TÜFE ise yüzde 2.2 öngörülerine karşın yüzde 2.1 olarak açıklandı. Günün geri kalanında ise dikkatlerimiz bu akşam saatlerinde İngiltere Parlamentosu'nda yapılacak olan ''Anlaşmalı Brexit'' oylamalarında olacak. Ayrıca ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip konularında takibimizde kalmaya devam edeceğini belirtelim. Teknik olarak ise 25 günlük üstel ortalamasına denk gelen 1305 direncini takip etmeye devam ediyoruz. Buranın geçilmesi ve üzerinde kalıcılık sağlaması, alış yönlü işlemleri hızlandırabilir. Bu durumda ise ilk etapta 1309, 1313, 1315 ve 1320 direnç seviyelerini izleyeceğiz. Satış yönlü işlemler içinse yukarı yönlü kanalın kırılım teyit noktasına denk gelen 1285 desteğini takip ediyoruz. Buranın kırılması halinde ise 1275 ana desteği hedef haline gelebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
DUP: BREXIT SÜRECİNDE YETERLİ MESAFE KAYDEDİLEMEDİ- BLOOMBERG HT
İNGİLTERE BAŞBAKANI : İNGİLTERE PARLAMENTOSU SUNULAN ANLAŞMANIN DESTEKLENMESİ, ANLAŞMASIZ BREXİT YA DA AYRILMA OLMAMASI RİSKLERİ İLE KARŞI KARŞIYADIR
İNGİLTERE BAŞBAKANI : BİZİM BREXİT'İ SAĞLAMAMIZ KESİNLİKLE ZORUNLUDUR
İNGİLTERE BAŞBAKANI : BREXİT'İN KAYBEDİLMESİ TEHLİKEDİR
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -7146,4 milyon TL
KOCA:2023 YILINA KADAR AŞILARI YÜZDE 100 YERLİ HALE GETİRMEK İSTİYORUZ. BU KONUDA YOĞUN GAYRET İÇERİSİNDEYİZ
Facebookta Paylaş