Akşam Bülteni (Işık FX)

TCMB’nin Örtülü Faiz Artırımı TL Lehine Fiyatlamalara Neden Oldu!
Bugün, Asya seansında Çin’de açıklanan ekonomik verilerden; Sanayi Üretimi, Sabit Varlık Yatırımları ve İşsizlik Oranı gibi veriler beklentilerin altında kalırken; Yuan’ın, ABD Doları karşısında 2017 Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. Avrupa tarafında ise; İngiltere, Almanya ve Euro Bölgesi’nin ekonomik verileri takip edildi. Almanya TÜFE rakamları tahmin seviyelerine paralel açıklanırken, 2.Çeyrek öncü GSYİH Değişiminin(Büyüme) öngörülerin üzerinde gerçekleştiği görüldü. Ülkenin senelik büyümesinin de yüzde 2.5’lik beklentinin altında kalmasına rağmen, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre hayli iyi olduğu görüldü. Yine, ülkeye dair ZEW Endeksleri açıklanırken veriler tahminlerin üzerindeydi. Euro Bölgesi’nin de 2.çeyrek öncü büyüme rakamları takip edilirken, rakamlar öngörülerin üzerinde gerçekleşmeye işaret etti. Bölge’nin ZEW Endeksi de beklenti üzerinde gelirken, Sanayi üretimi ise tahminleri karşılayamadı. İngiltere’de bugün takip edilen ekonomik verilerden; Ortalama Gelir Endeksi, İşsizlik Maaşı Başvuruları ve İstihdam Değişimi öngörülen seviyelerin altında gerçekleşme gösterirken, İşsizlik Oranı ise flaş bir data ile 43 yılın dibine geriledi. Ülkenin Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise, Bir Brexit anlaşmaması olmaması riskinin arttığına vurgu yaptığı konuşmasında: herkesin kaotik bir Brexit olasılığına hazır olması gerektiğini veya AB Komisyonu’nun tutumunda bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Bugün ABD’de takip edilen İthalat ve İhracat fiyat endeksleri ise beklentilerin altında artış gösterdi. Yurt içi tarafta ise ABD ile Türkiye arasındaki yaptırım krizi başta olmak üzere önemli haber akışları takip ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Perşembe günü yabancı yatırımcılara yönelik bir telekonferans düzenleyeceği açıklanırken, bir flaş gelişme ise dün olduğu gibi bugün de TCMB’den geldi. Banka, TL karşılığı Döviz Depo ihalesinde TL faizini yüzde 117.75’den yüzde 19.25’e çıkartırken; bu hamle sonrası kurlarda aşağı yönlü sert hareketler görüldü. Bilindiği gibi en son 7 Haziran tarihinde TCMB faiz artırımı yaparken, Politika Faizi yüzde 17.75’e yükseltilmiş ve bu tarihten sonraki Depo ihalelerinde bu oran kullanılmıştı. Piyasa geneline bakıldığında ise Ticaret Savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi küresel gelişmelerin yanı sıra, lokal haber akışları takip edilirken, son günlerde gelişmekte olan ülkelerin(EM) durumu da izlenmekte. Keza, bir çok EM para biriminin ABD Doları karşısında en değersiz seviyelerine doğru geldiği düşünüldüğünde başlayabilecek bir EM krizinin piyasalar üzerinde sarsıcı etkileri görülebilir. Yurt içi tarafta ise yine; hükümet ve TCMB’den gelebilecek ekstra açıklamalar takip edilecek. Ayrıca, uluslararası kurumların Türkiye ekonomisine yönelik söylemler de önem arz ediyor.
EURUSD
Ekonomik takvim olarak yoğun geçirdiğimiz günde özellikle Euro Bölgesi’nden takip ettiğimiz büyüme ve ZEW Ekonomik Hissiyatı veerilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, gün içerisinde satıcılı geçiren parite üzerinde kısmen toparlanma hareketlerine neden oldu. Diğer taraftan Türkiye’deki Avrupalı bankaların durumuna yönelik gelişmelerde takip edilmeye devam ediliyor. Bilindiği gibi son günlerde Türkiye ekonomisine ilişkin gelişmeler, Avrupalı Bankaları etkileyeceğine yönelik endişelere neden olmuş bu durumda parite üzerinde sert satışları beraberinde getirmişti. ABD tarafında ise küresel piyasalarda yaşanan olaylar Dolar varlıkları üzerinde güvenli liman talebi oluşturmaya devam ediyor. Bugün ülkeden takip ettiğimiz İthalat - İhracat Fiyat Endekslerinde ise karmaşık bir seyir hâkimdi. Günün geri kalanında ise veri akışı bakımından sakin geçirilirken global haber akışları takibimizde olacak. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 1.1365 noktası kritik. Kırılmasıyla birlikte ilk etapta 1.1330, 1.1310 ve 1.1285 destek noktaları takip edilebilir. Yukarı tarafta ise 1.1410 direnç seviyesi önemli olabilir. Geçilmesiyle birlikte 1.1425, 1.1445 ve 1.1460 dirençleri önemli olabilir.
USDTRY
Dün, BDDK ve TCMB’nin yapmış olduğu hamleler oynaklığı sınırlasa da yukarı yönlü atakları engelleyememişti. Bu sabah da TCMB’den yeni bir hamle geldi ve “TL Depoları Karşılığı Döviz Depoları İhalesi’nde kullanılan faiz oranı yüzde 17.75’den yüzde 19.25’e çıkartıldı. Bankanın, politika faizi yerine koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizinden (marjinal fonlama) ihaleye girmek istemesi TL’yi cazip kılmak için örtülü bir faiz artırımı olarak algılanırken, kur tarafında doğal olarak TL lehine fiyatlamalarla karşılık buldu. Günün kalanında fiyatlamaların yine öncelikli olarak yurt içi eksendeki haber akışlarına bağlı olarak gerçekleşeceğini düşünmekteyiz. Bu kapsamda, ABD ve Türkiye ilişkileri başta olmak üzere önemli gelişmeler ve hükümet yetkililerinden gelebilecek olası açıklamalar kur açısından takip edilecek. Ayrıca, BDDK, SPK ve TCMB gibi kurumların olası ekstra hamleleri ve uluslararası kurumlaardan gelebilecek açıklamalar da izlenmeli. Oynaklığın bir süre daha devam edebileceğini öngördüğümüz kur için, teknik destek direnç seviyesi vermenin ise anlamsız olacağı görüşündeyiz.
GBPUSD
Bugün İngiltere’de takip ettiğimiz İşsizlik Oranı verisinin yüzde 4.0 ile son 43 yılın en iyi verisi olarak kayıtlara geçmesiyle birlikte güçlenen Sterlin varlıkları ‘’Anlaşmasız Brexit’’ senaryosuna ilişkin tartışmaların devam etmesiyle birlikte kazançlarını geri verdi. Özellikle geçtiğimiz günlerde ülkenin Ticaret Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı’nın, anlaşmasız bir Brexit olasılığının daha yüksek olduğuna yönelik gelen açıklamalar sonrası piyasa tarafında endişelerin arttığı görülmüştü. Son olarak İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt; Avrupa Birliği Komisyonu’nun, Brexit konusundaki tutumunda değişikliğe ihtiyacı olduğunu belirtirken Bir Brexit anlaşmasının olmamasına yönelik risklerin arttığını söyledi. ABD tarafında ise başta ticaret savaşları olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeeler yakından takip ediliyor. Teknik olarak 1.2785 seviyesi kritik durumda. Buranın altında kalıcılıklar USD lehine işlemleri derinleştirebilir. Bu durumda ise 1.2740, 1.2720 ve 1.2680 destekleri takip edilebilir. 1.2785’in üzerine çıkmasıyla başlayacak alış yönlü işlemlerde ise 1.2810, 1.2830 ve 1.2860 direnç seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın arz fazlası endişeleri ile arzını kıstığını teyit eden OPEC raporunun ardından gelen satışlarla yaşanan sert düşüşü geri almaya çalışıyor. Gün içinde Çin’in ham petrol üretiminin Temmuz ayı için senelik bazda yüzde 2.6’lık azalışla 3.750 milyon varil/güne gerilediği açıklanırken bu rakam Mart 2009’dan bu yana görünen en düşük seviye olarak karşımıza çıkmakta. Hatırlanacağı gibi OPEC'in dün açıklanan Petrol Piyasası Raporu'na göre, temmuzda küresel petrol arzı bir önceki aya göre günlük 680 bin varil artışla 98 milyon 530 bin varil oldu. Temmuzda OPEC dışı ülkelerde petrol üretimi günlük 640 bin varil artışla 66 milyon 200 bin varile çıktı. Öte yandan, İran Petrol Bakanlığından verilen demeçte, ülkesinin petrol fiyatlarında indirime gittiğini bildirdi. Uluslararası petrol piyasasındaki talepleri ve diğer petrol ihracatçısı ülkelerin sağladığı indirimleri göz önünde bulundurarak bu kararı aldıklarını aktaran yetkili, "Müşterilere indirimler sağlamak, tüm petrol ihracatçıları tarafından yapılan küresel petrol pazarındaki esasların bir parçasıdır." ifadesini kullandı. İran'a karşı, kasım ayı itibariyle ülkenin petrol sektörünü de hedef alacak yeni yaptırımların uygulanacak olmasının, petrolde arz sıkıntısı riskini artırdığına işaret ediyor. Günün geri kalanında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) haftalık ham petrol stok verisi takip edilecek. Teknik olarak, 100 günlük hareketli ortalamasına denk gelen 74.60 seviyesini önemli direnç seviyesi olarak takip etmeye devam etmekteyiz. Ancak bu seviye öncesinde 74.00 ve 74.30 ara dirençleri önemli olabilir. Bu seviye öncesinde ise 73.50, 73,35 vee 73.00 destek seviyeleri takip edilebilir. Ancak tam olarak satış yönlü hareketlerin devam edebilmesi için 71.00 ana destek noktası takibimizi sürdürmekteyiz.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump, dün gece 2019 yılı savunma harcamaları tasarısını imzalarken Çin, tasarıda yer alan kendisine yönelik tedbirleri kınadı. Çin ayrıca ABD'de yabancı yatırım tekliflerinin gözden geçirilmesi için bir panel oluşturulmasının etkilerini geniş kapsamlı olarak değerlendireceğini duyurdu. Bu arada Trump, F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatını askıya alan bütçe yasasını da onaylarken ABD ordusunu daha önce olduğundan çok daha güçlendirmek için bu adımları attıklarını kaydetti ve Amerikan ordusunun kapasitesini her geçen gün artırdıklarını belirtti. Yeni bütçe ile birçok alandaki silahların yenileneceğini anlatan Trump, "Nükleer silahlarımıza da bu bütçede ciddi bir yatırım yapıyoruz." dedi. Bunun dışında Çin’in ABD’den alüminyum ithalatının gümrük vergileri sebebiyle bu yıl yüzde 73’lük bir düşüşlle 450.000 ton gerilemesi bekleniyor. Öte yandan ABD'de Kongre üyeleri için Kongre Araştırma Servisi tarafından hazırlanan rapora göre, Trump yönetimi çelik ve alüminyuma getirdiği yeni tarifelerden 5 aydan daha kısa bir sürede 1,4 milyar dolar gelir elde etti. Son olarak İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen ayki Tahran ile önkoşulsuz görüşmeler yapma teklifini reddederek, ABD ile doğrudan görüşme yapılmasını yasakladığını belirtti. Irak Başbakanı Haydar Abadi ise Irak'ın İran ile yapılan işlemlerde yalnızca dolar yasağına uyacağını belirterek ABD'nin tekrar bağlattığı İran yaptırımlarına uyma taahhüdünden geri adım attı. Teknik anlamda, Çin Yuanı’nın Dolar karşısında Mayıs 2017’den bu yana en düşük seviyesini kaydetmesi baskılanma hareketinin devam ettiğini göstermekte. Buna rağmen toparlanma çabasında görülen ons altında 1198, 1202 ve 1205 dirençleri test edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerin devamında da 1192, 1187 ve 1184 destek seviyeleri günddeme gelebilir.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA/MERKEL ŞU ANDA EURO BÖLGESİ İÇİN BİR MALİYE BAKANI HAKKINDA KONUŞMAK ANLAMSIZ
ALMANYA/MERKEL : AB BÜTÇESİNE DOĞRU, EURO BÖLGESİ ÜLKELERİ İÇİN BÜTÇEYE ENTEGRASYONA DOĞRU EĞİLİM GÖSTERİYORUZ
ALBAYRAK: TÜRKİYE KAMU OLARAK SAPASAĞLAM, BİREYİN DÖVİZ RİSKİ YOK, BANKACILIK GÜÇLÜ DURUYUNU DEVAM ETTİRİYOR
ALBAYRAK: ARTIK DOLAR GÜVENİRLİLİĞİNİ YİTİRMİŞTİR
ALBAYRAK:BANKALAR VE BDDK İLE BİRİKTE KUR ARTIŞINDAN ETKİLENEN FİRMALARIMIZI TESPİT EDEREK RAHATLATMAYA ÇALIŞACAĞIZ
GARANTİ BANKASI/ERBİL:SİSTEMDE YABANCI PARA TALEBİ AZALIYOR -BLOOMBERG HT
GARANTİ BANKASI/ERBİL:BANKALARIN AKTİF KALİTESİNDE ÇOK CİDDİ BİR BOZULMA YOK -BLOOMBERG HT
IBADİ: İKİNCİ BİR SINIR KAPISININ AÇILMASI ÇOK ÖNEMLİ
GARANTİ BANKASI/ERBİL:MÜŞTERİLER BAZINDA 2 MİLYAR DOLARA YAKIN BİR DOLAR SATIŞI YAPILDI -BLOOMBERG HT
ERDOĞAN: IRAK'TA KURULACAK YENİ HÜKÜMETLE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ
TCMB, 1 ay vadeli, 300.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
Facebookta Paylaş