Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 14.10.2019
Risk Unsurları Ön Planda Olmaya Devam Ediyor!
Geçtiğimiz hafta genelinden bu yana Türkiye'nin, Suriye'nin Kuzey Bölgesi'ndeki başlatmış olduğu ''Barış Pınarı Harekatı'' ile jeopolitik risk unsurlarında görülen artış TL varlıkları üzerinde negatif yansıması devam etmekte. Özellikle başlatılan bu operasyon sonrası birçok ülke liderinden açıklamalar gelmesinin yanı sıra; ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye'ye yaptırım tehditlerinde bulunması dikkatleri çekmişti. Keza bunun devamında Cumhuriyetçi Senatörler ile Demokrat Senatörlerin yaptırım kararı üzerinde uzlaşı sağlaması ve bu duruma paralel olarak Temsilciler Meclisi'nde de bu konunun gündem maddesi olduğu haber akışlarında takip edilmişti. Bu durum kur tarafında yukarı yönlü ataklara ivme kazandırmıştı. Nitekim bu gelişmeler sonrasında en son Başkan Donald Trump'ın, Türkiye'nin bölgedeki durumunu yakından takip ettiklerini; Demokratlar da dahil olmak üzere Kongre'deki çok sayıda kişi ile Türkiye'ye güçlü yaptırımlar konusunda görüştüğünü açıklaması kritikti. Ayrıca Trump Hazine Bakanlığı'nın yaptırım konusunda hazır olduğunu söylemesinin ardından gün içinde yaptırım konusunu yine gündeminde tutarken bu durum kur tarafında yukarı yönlü ataklara destek oldu. Bu hafta içi düzenlenecek AB Zirvesi'nde de gündem maddesi olacağı yetkililerce açıklanmasının ardından bölge de tedirginlik artarken; olası bir ABD-AB yaptırımlarının açıklanması kur tarafındaki hareketliliğin artmasını tetikleyebilir.
Diğer taraftan gündemin önemli konuları arasında yer alan İngiltere'deki Brexit meselesine dair gelişmeler yine yakın takibimizde olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftanın sonlarına doğru İngiltere Başkanı Boris Johnson ile İrlanda Başbakanı Leo Varadkar arasındaki görüşmelere dair pozitif mesajların gelmesiyle birlikte anlaşmalı Brexit'e yönelik beklentilerin canlanmasına neden olmuştu. Bu durum ise uzun zamandır baskı altında kalan Pound ve Euro varlıklarına nefes aldırmıştı. Ancak haftanın ilk işlem günü Dünya Ticaret Örgütü'nün açıklamaları sonrasında; ABD ile AB arasında; Airbus'a uygulanan sübvansiyonların sonucu haksız rekabet ortamı oluştuğu gerekçesiyle gümrük vergileri getirme durumunun gündem de olması endişelerin tekrar artmasına neden oldu. Öte yandan Euro Bölgesi'nde açıklanan Sanayi Üretimi rakamları aylık bazda yüzde 0.4 oranında artış gösterirken, yılık bazda ise yüzde -2.8 seviyesinde açıklandı. Bunun dışında küresel tarafta hala ticaret müzakerelerinin yankıları sürmekte. Her ne kadar geçtiğimiz haftanın Perşembe ve Cuma günleri ABD'de düzenlenen müzakerelerde uzlaşı sağlansa da bundan sonra ki süreçte bu konuya yönelik gelişmeler piyasaların yakın takibinde olacaktır. Nitekim uzlaşı sağlanmasının ardından Çin'in, Ekim sonunda detayları netleştirmek için ABD ile daha çok temas halinde olmak istediğini açıklaması bu anlamda önemliydi. Küresel tarafta özellikle risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara dair gelebilecek haber akışları günün devamında piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Geçtiğimiz Cuma günü; ABD ve Çin arasında sağlanan kısmi ticaret anlaşması ve Brexit konusunda ortaya çıkan bir miktar iyimserliğe karşın, yeni haftanın ilk işlem gününde Dünya Ticaret Örgütü'nün; ABD'nin AB'ye Airbus'a uygulanan sübvansiyonların yol açtığı haksız rekabet nedeniyle resmi olarak gümrük vergileri getirme imkanı tanımasının etkisiyle parite kısmen satış yedi. Öte taraftan bugün; Euro Bölgesi'nde açıklanan Sanayi Üretimi datası aylık bazda yüzde 0.4 oranında artış gösterirken, Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın ülkede bir resesyon beklenmediğine yönelik açıklamaları ile birlikte Euro 'ya destek oldu. Günün kalanında ABD'de Federal Bütçe Dengesi verisi takip edilecek. Ayrıca yine; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi risk unsurlarının durumu ile FED ve ECB'nin sonraki faiz ve politika adımlarına yönelik gelebilecek açıklamalar da paritede yeni oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1080, 1.1115, 1.1175, 1.1220, 1.1240
Destekler: 1.1015, 1.0985, 1.0940, 1.0910, 1.0890
USDTRY
Yurt içi tarafta geçtiğimiz hafta piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olan; jeopolitik risk unsurlarına dair gelişmeler bu haftada piyasalarda devam ettiği görülüyor. Türkiye'nin, Suriye'ye ''Barış Pınarı Harekatı'' kapsamında düzenlemiş olduğu operasyon sonucunda bir çok ülke liderinden geri adım atılması konusunda gelen açıklamalar yakın takibimizdeydi. Ancak bu açıklamalar arasında ABD Başkanı Donald Trump'ın, yaptırım tehditlerine karşılık Senatörler ve Temsilciler Meclisinden de destek bulması kur tarafındaki hareketliliğin artmasına neden oldu. Gün içinde açıklamalarına devam eden Trump'ın, Türkiye'ye uygulanacak yaptırımların kapsamlı ve güçlü olacağını vurgulaması da kur tarafındaki hareketliliğe ivme kazandırdı. Keza bu hafta düzenlenecek AB Zirvesi'nde de gündem maddeleri arasında yer alan yaptırım tasarısı sonrasında zirvede alınacak kararlar kritik önem taşımakta. Artan jeopolitik risklerin yanı sıra Avrupa Birliği ve ABD'den gelebilecek yaptırımlar TL varlıkları açısından volatil işlemleri beraberinde getirebilir. Risk unsurları dışında gün içinde yurt içinde açıklanan Sanayi Üretimi rakamları Ağustos ayında yüzde 2.8, yıllık bazda ise 3.6 seviyesinde daralma görüldü. Yine günün devamında risk unsurlarına dair gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından önem arz etmektedir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.9500, 5.9750, 6.0200, 6.0800, 6.1500
Destekler: 5.9000, 5.8775, 5.8500, 5.8225, 5.8000
GBPUSD
Geçtiğimiz haftanın sonuna doğru Britanya ve İrlanda arasında bir anlaşmanın ve bu bağlamda AB'nin de kabul edebileceği bir Brexit tasarısının oluşumunun yakınlaştığına dair haber akışları ile ralli yapan paritede, yeni haftanın ilk gününde ise ABD ve AB arasındaki Dünya Ticaret Örgütü kaynaklı ticaret savaşı endişelerinin arması ile satıcılı hareket ağırlık kazandı. Diğer taraftan Brexit ve Ticaret Savaşları konusunda halen devam eden bazı belirsizliklere dair gelişmeler de yakından takip edilirken, gelen açıklamalar ile güniçinde kısmi oynaklıklar görüldü. ABD'den Federal Bütçe Dengesi'nin açıklanacağı günün devamında da; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risklere dair gelişmeler yine parite fiyatlamaları açısından önem arz edecek. Ayrıca, FED ve BOE'nin; sırasıyla 30 Ekim ve 7 Kasım tarihlerine açıklayacağı faiz ve politika kararlarına dair gelebilecek yeni öngörülerle de paritede oynaklıklar görülebilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.2590, 1.2600, 1.2630, 1.2675, 1.2700
Destekler: 1.2525, 1.2490, 1.2450, 1.2410, 1.2385
BRENT PETROL
Geçtiğimiz Cuma günü İran bandıralı "Sabiti" isimli petrol tankerinde Kızıldeniz sularında meydana gelen patlamanın bölgeye dair riskleri artırması ve yine akşam saatlerinde ABD ve Çin arasında 1.aşama ticaret anlaşması konusunda sağlanan mutabakat ile 60.60 direnç bölgesinin test eden emtiada, yeni haftanın başlangıcında ise düzeltme hareketleri görüldü. Her ne kadar ilerleme kat edilse de Brexit ve Ticaret Savaşları konularının tam olarak çözüme ulaşmaması ve yine Dünya Ticaret Örgütü'nün ABD'nin AB'ye yaptırım uygulamasına olanak sağlanası; küresel ekonomik büyüme ve buna paralel olarak geçtiğimiz hafta Enerji Bilgi İdaresi ve OPEC'in raporlarında da belirtildiği gibi global petrol büyümesine yönelik daralma beklentilerin korunmasına neden olurken, fiyatlar yeniden baskı altında kaldı. Günün kalanında da bu bağlamda küresel risk unsurlarına dair gelişmeler izlenmeye devam edilecek. Ayrıca, Ortadoğu'daki jeopolitik risklerin durumu da arza dair beklentiler açısından önem arz edecekken, bu bağlamda önemli petrol üreticilerinden gelebilecek açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 59.50, 60.00, 60.30, 60.85, 61.10
Destekler: 59.00, 58.80, 58.50, 58.25, 58.00
ONS ALTIN
Geçtiğimiz haftayı Brexit ve Ticaret Müzakerelerine dair iyimserliğin borsalara alım getirmesi ile satıcılı kapatan emtia, yeni haftanın ilk işlem gününe ise; Dünya Ticaret Örgütü'nün ABD'nin Avrupa Birliği'ne Airbus sübvansiyonlarına karşılık olarak gümrük vergisi getirmesine resmi olarak izin vermesi ve Ortadoğu'daki bölgesel jeopolitik risk artışlarının yatırımcıları güvenli liman arayışına itmesinin etkisiyle alıcılı başlangıç yaptı. Diğer taraftan; FED'in yarından itibaren aylık bazda 60 Milyar USD'lik Hazine Bonosu alımlarını başlatacak olması ile majör merkez bankalarına dair genişlemeci politikaların korunması ve yine geçtiğimiz hafta açıklanan zayıf ABD enflasyon dataları sonrasında FED'in 30 Ekim'deki FOMC kararlarına dair faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesi de Değerli Metal'deki geri çekilmeleri sınırlandıran gelişmeler arasında yer almakta. Bu bağlamda günün kalanında da; bir yandan küresel risklerin durumunu izlerken, diğer yandan da muhtemel volatilite artışı açısından majör merkez bankalarının politikalarına dair gelebilecek ekstra açıklamaları dikkatle takip edeceğiz.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1492, 1498, 1502, 1507, 1515
Destekler: 1482, 1477, 1475, 1770, 1465









 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İRAN CUMHURBAŞKANI ROUHANİ: ABD BAŞKANAININ KARAKTERİ, TÜM DÜNYA İÇİN PROBLEMLER YARATIYOR
ERDOĞAN: SON YAPTIĞIMIZ ADIMIN TEK SEBEBİ SURİYE'NİN KUZEYİNİ YPG/PYD'DEN TEMİZLEMEK VE ORAYI GERÇEK SAHİPLERİNE TESLİM ETMEKTİR
SUUDİ ENERJİ BAKANI : PETROL ÜRETEN ÜLKELER ARASINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
BOE/CUNLİFFE : BİR BREXİT GEÇİŞ ANLAŞMASI YAPSAK DAHİ, HALA NİHAİ TİCARET İLİŞKİLERİNİN NE OLACAĞINI BİLMİYORUZ
BOE/CUNLİFFE : GLOBAL EKONOMİ DAHA ZAYIF, TİCARET BOZULMASI GLOBAL OLARAK YATIRIMLARA ZARAR VERİYOR
BOE/CUNLİFFE : EKONOMİK GÖRÜNÜM BİR YIL ÖNCEKİ BEKLENTİMİZE KIYASLA DAHA ZAYIF
BOE/CUNLİFFE : BREXİT BELİRSİZLİĞİ GENEL OLARAK YATIRIMLAR ÜZERİNDE AĞIRLIK YAPIYOR
BOE/CUNLİFFE : GEÇEN AY ABD REPO PİYASASINDAKİ GERİLİM BİR SÜRPRİZDİ
BOE/CUNLİFFE : ABD REPO PİYASASINDAKİ GERİLİMLER BİZ GÜVENDEKİ KIRILGANLIK HAKKINDA BAZI ŞEYLER SÖYLEYEBİLİR
Facebookta Paylaş