Akşam Bülteni (Işık FX)

Türkiye Güven Endeksleri Kötüleşiyor!
ABD ve Çin'in geçtiğimiz hafta duyurduğu karşılıklı ek gümrük vergisi yaptırımları bugün itibariyle yürürlüğe girerken, gözler iki ülkeden gelecek açıklamalara çevrildi. Çin Devlet Konseyi'nden sabah saatlerinde gelen açıklamalarda: Sorunların çözümü için çabaların artırılacağı belirtilirken, ticaret savaşı istenmemesine rağmen böyle bir durumda karşılık vermekten geri kalınmayacağı vurgulandı. İngiltere'de; Cuma günü Başbakan Theresa May'in sert söylemleri güne damga vurmuştu. Bugün açıklamalarını takip ettiğimiz ülkenin Brexit Bakanı Dominic Raab: Brexit konusunda ilerleme sağlayacaklarına inandıklarını söylerken, aksi takdirde ortaya çıkabilecek risklere de hazırlıklı olduklarını belirtti. Çıkış anlaşmasından dönüşün mümkün olmadığının da altını çizen Raab, AB ile en iyi anlaşmayı yapmak için titizlikle çalıştıklarını bildirdi. Diğer taraftan ülkede, muhalefetteki İşçi Partisi dün itibariyle başlattığı konferansta Brexit konusunu da tartışırken, ikinci bir Brexit referandumu veya erken seçim seçeneklerinden birisinden yana tavır takınılacağı belirtildi. Ülkede açıklanan Sanayi Sipariş Trendi ise son 4 ayın en düşük seviyelerine işaret etti. Euro Bölgesi'nden bugün Almanya IFO Endeksleri açıklanırken, gözler bir yandan da İtalya'daki bütçe çalışmalarının son günlerine çevrilmiş durumda. Almanya IFO Endeksleri beklentilerin üzerinde gelirken, kurumdan gelen açıklamada ise: Gümrük tarifelerinin reel ekonomiye etkisinin şuan için az olduğu belirtildi ve "Türkiye'deki kriz kontrol altına alınırsa Alman ekonomisi için dayanılır olabilir" denildi. Bir süredir Gelişmekte Olan Ülkeler(EM)'in durumu piyasada tartışıla dursun, Uluslararası Yatırım Kuruluşlarından Morgan Stanley: EM(GOÜ) tahvil ve para birimleri duruşunu "Negatif"ten "Nötr"e çevirdi. Yurt içi tarafta ise haftanın ilk işlem gününe sakin bir başlangıç yapılırken, risklere dair olumsuzlukların görülmemesi ve banka sendikasyon kredilerinin refinansmanının henüz soruna neden olmayacağı söylemeleri kurlarda TL lehine işlemlere neden oldu. Ancak gelen güven endekslerinin ise kötüleşmeye devam ettiği görüldü. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'dan gelen açıklamada da: Piyasa oynaklığı ve kur zayıflığı ortamında Türk bankalarının döviz likidite riskleri kayda değer ölçüde arttı denildi. Ham Petrol'de ise hafta sonunda yapılan OPEC/OPEC+ toplantılarından daha fazla üretim artışına gerek olmadığına yönelik gelen sinyallerle yukarı yönlü hareketler oluşurken, Brent Tipi Ham Petrol 2014 Kasım ayından bu yana en yüksek seviyelerini test etti. Günün kalanında çok önemli bir ekonomik veri açıklanmayacakken, yerel ve lokal haber akışları fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
EURUSD
Cuma günü Brexit üzerine yaşanan endişeler ve kötü gelen Euro Bölgesi ve Almanya PMI rakamlarıyla baskılanan Euro varlıkları bugün İFO Ekonomi ve Araştırma Enstitüsü tarafından gelen verilerden destek buldu. Gelen verilere baktığımızda 103.2 olarak beklenen İFO İş İklimi Endeeksi 103.7 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Almanya' nın, o anki ticari durumunu gösteren Mevcut Değerlendirme ve İşletme Beklentileri datalarının da piyasada tahmin edilen rakamların üzerinde gerçekleştiği görüldü. Diğer taraftan İngiltere Başbakanı Theresa May'den, Brexit üzerine negatif gelen yorumlar sonrası bugün İngiltere Brexit Bakanı Raab tarafından gelen kısmen pozitif ifadeler de paritede ki alış yönlü işlemleri destekledi. Ancak tam olarak bir fikir birliği sağlanmış değil. Bu yüzden gelebilecek açıklamalar paritede önemli rol oynayabilir. ABD tarafında ise Çin ile yaşanan ticaret savaşları bugün uygulamaya sokulan ek gümrük tarifeleri sonrası başka bir boyut aldığını söyleyebiliriz. Günün geri kalanında ise ana gündem maddemizde Brexit ve ticaret savaşlarına ilişkin yaşanabilecek gelişmelerin yanı sıra ECB Başkanı Mario Draghi'nin konuşmaları takip edilecek. Ayrıca İtalya bütçe görüşmelerine ilişkin gelebilecek haber akışları da göz ucuyla takip edilmeli. Teknik olaraak paritenin 1.1730- 1.1750 arasında kalıcılık aradığını görmekteyiz. Bu durumun gerçekleşmesiyle birlikte 1.1805'in geçilmesi 1.1850 seviyesini hedef haline getirebilir. 1.1730'un altına sarkmasıyla birlikte yaşanacak USD lehine işlemlerde ise ilk etapta 1.1710, 1.1685 ve 1.1655 destek noktaları takip edilebilir.

USDTRY
Yurt içi tarafta; TÜİK tarafından açıklanan sektörel güven endekslerindeki düşüşler devam ediyor. Bugün açıklanan Hizmet, Perakende ve İnşaat sektörü güven endekslerinde görülen azalışlar ekonominin ileriye dönük görünümü açısından uyarı mahiyetindeydi. Yine Reel Sektör(İmalat) Güveni de 89.6 ile 2009 Nisan ayından bu yana en düşük seviyelerini test etti. Keza, Kapasite Kullanım Oranı da yüzde 76.2 ile son 18 ayın en kötü seviyelerine geriledi. Kötü gelen ekonomik verilere karşın; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD ziyaretinde iki ülke arasındaki sorunların azalabileceği yönündeki spekülasyonlar ve bankaların sendikasyon kredilerini yenilemede sorun yaşanmayacağı söylemlerii CDS tarafında yüzde 5'in üzerinde düşüşlere neden olurken, kurda TL lehine işlemleri de destekledi. Günün kalanında önemli bir ekonomik veri açıklanmayacakken, lokal ve küresel haber akışları ve her iki ülkeden gelebilecek açıklamalar izlenecek. Teknik olarak kur tarafına bakıldığında ise; şuan için 6.2000 destek seviyesi üzerinde fiyatlama görülmekte. Geri çekilmelerin devamı halinde daha aşağıda takip edilebilecek destek seviyelerimiz 6.1800, 6.1460, 6.1200 ve 6.1030'da bulunmakta. Kurda 6.2000 üzeri kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise izlenebilecek direnç seviyelerimiz 6.2240, 6.2760, 6.3300 ve 6.3630'da bulunuyor.
GBPUSD
İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Cuma günkü konuşmasında anlaşma olmayabileceğine yönelik sert ifadeleri ile birlikte değer kaybeden Sterlin varlıkları bugün İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab'ın, AB ile bir anlaşma yapılabileceğine ilişkin umutlarının devam ettiğini söylemesi ile birlikte kısmen de olsa toparlandı. Ancak hala daha somut biir anlaşmanın yapılmadığını ve bu durumun piyasa tarafında bir belirsizlik yarattığını söylemekte fayda görmekteyiz. Özellikle Kasım ayına kadar gelebilecek açıklamalar parite volatilitesinde hareketliliğe neden olabileceğinden gelecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. ABD tarafında ise veri akışı bakımından sakin bir gün geçirilirken gözler Çarşamba akşamı açıklanacak olan FED/FOMC kararlarına çevrilmiş durumda. Ticaret savaşları ise bugün ABD ile Çin'in karşılıklı olarak yürürlüğe soktuğu ek gümrük tarifeleri ile birlikte daha fazla kızışmış durumda. Günün geri kalanında ise Theresa May'in kabinesiyle gerçekleştireceği toplantıdan gelebilecek açıklamalar ve ticaret savaşları takibimizde olacak. Teknik olarak paritenin 1.3050 seviyesinden destek bularak toparlanma içerisine girdiğini görmekteyiz. Şuanda ise 1.3165 direncine yakın fiyatlamalar görmekteyiz. Buranın geçilmesi halinde 1.3190, 1.3225 ve 1.3275 direnç noktaları izlenebilir. Özellikle 1.3275'in geçilmesi halinde tekrardan yükselen kanal üst bant noktası hedef haline gelebilir. Aşağı tarafta ise 1.3050'nin kırılması halinde satış yönlü işlemlerin artabileceğini düşünmekteyiz. Ancak bu seviye öncesinde 1.3120, 1.3100 ve 1.3075 ara destekleri izlenebilir.
BRENT PETROL
OPEC hafta sonu Cezayir'de yaptığı toplantıda açıkladığı raporda, OPEC dışı üreticiler için petrol üretim tahminini yükseltirken kendi petrolüne talebin azalacağını öngördü. OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan petrol üreticilerinin Cezayir'de gerçekleştirdikleri toplantı, üretimde ek artış konusunda resmi bir tavsiye kararı alınmaması ile sona erdi. OPEC'in en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan ve OPEC dışındaki en büyük petrol üreticisi Rusya ise ABD Başkanı Donald Trump'ın petrol üretiminin derhal artırılması yönündeki çağrısını reddettiler. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al-Falih, üretimi artırmak için atıl kapasitesinin olduğunu ancak böyle bir artırımın şu anda gerekmediğini ve gelecek yıl da gerekmeyebileceğini ifade etti. OPEC Genel Seekreteri Muhammed Barkindo, OPEC'in Dünya Petrol Görünümü 2018 raporunda yaptığı değerlendirmede, "Yatırımlar 2017'de önceki 2 yıla göre toparlanırken, yatırımların 2018'de de yüksek seyretmesi bekleniyor. Bu yatırımların zamanında ve yeterli seviyede yapılması gelecekte bir arz eksikliği yaşanmaması için çok önemli" dedi. İran'ın OPEC'teki temsilcisi Hüseyin Kazım Pur Erdebili ise, İran İslam Cumhuriyetinin Amerika'nın yaptırımlarına rağmen petrol üretimine devam edeceğini söyledi. Erdebili ayrıca İran'ın OPEC'le vardığı anlaşmaya bağlı kaldığını ama ondan daha fazlasını kabul etmeyeceklerini söyledi. Gün içinde ayrıca Unipec Başkanı Chen Bo, dünya petrol talebinin 2030'lu yılların ortalarında 104,4 milyon varil/gün ile tepe yapmasını beklediklerini bildirdi. Bo ayrıca, 60-80 dolar/varil aralığında petrol fiyatının normal olduğunu söyledi. Trafigura'nin eş başkanı Ben Luckock ise güçlü talebin ve ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının etkisi ile petrol fiyatlarının Noel'e kadar 90 dolaar/varil, gelecek yıl ise 100 dolar/varil seviyesine yükselebileceğini söyledi. Teknik anlamda, OPEC sonrası 80.00 psikolojik seviyesinin aşıldığı görülürken yukarı yönlü hareketlerin devamında 80.60 seviyesi kritik. Buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde 80.90, 81.55 ve 81.80 direnç seviyeleri önemle hale gelebilir. Tekrardan 80'in altına inmesiyle birlikte yaşanacak satış yönlü işlemlerde ise 79.85, 79.55, 79.30 ve 78.95 destek seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Trump'ın Çin'den yapılan 200 milyar Dolar ithalat için ek gümrük vergileri uygulanması kararı bugün yürürlüğe girdi. Çin de 60 milyar Dolar tutarında ABD malı için ek gümrük tarifesi kararını aynı anda devreye aldı. Trump, Çin'in alınan karara misillemede bulunması halinde 267 milyar dolar tutarına Çin malına daha ek gümrük tarifesi uygulanabileceğini ifade etmişti. Çin hükümeti ise Trump'ın, 200 milyar Dolar tutarında Çin malı için ek ithalat vergisi uygulanması kararı sonrasında Washington'da bu ay sonuna kadar yapılması bekleenen yeni tur ticari müzakereleri iptal etti. Çin Devlet Konseyi, Çin-ABD ticaret sürtüşmesi konusunda beyaz belge yayınlarken belgede; ABD ile sürtüşmeleri makul şekilde çözmek için çabalamaya devam edeceklerini ve ticaret konusunda ABD ve Çin için tek doğru yolun işbirliği olduğu vurgulandı. ABD hükümeti tavrının, Çin'i olduğu kadar dünyanın ekonomik kalkınmasına da zarar verdiği belirtilirken ABD'nin karşılıklı saygı normlarını terk ettiği ve ek tarifeler ile diğer ülkeleri yıldırmaya çalışıp anlaşmazlıkları tırmandırmakla suçladı. Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise ABD'nin Çin ordusunun ilgili kurum ve yetkililerine yönelik yaptırımlarından ciddi şekilde hoşnutsuzluk duydukları ve buna kararlılıkla karşı çıktıkları belirtildi. Diğer taraftan, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu hafta yapılacak Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurul zirvesinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmek istediğini belirtirken Almanya'daki Amerikan Ticaret Odası, AABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ticari anlaşmazlıkta "yumuşama sinyalleri" alındığını açıkladı. Teknik olarak bakacak olursak, ticaret gerginliklerinin emtiayı baskıladığı görülürken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin zirve noktaları test etmeye devam ettiğini söyleyebiliriz. Çin Yuan'ının ise Dolar karşısında 50 günlük ortalamasını yukarı yönlü kırdığı gözlemlendi. Gün içinde karmaşık seyir izleyen sarı metalde aşağı yönlü hareketler için 1193, 1190, 1188 ve 1184 destek noktaları gündeme gelebilirken alıcılı seyirde ise 1205, 1209 ve 1212 direnç seviyelerine kadar yükselişler görülebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde ortalama fiyat 6,27404 TL
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 66.00 milyon dolar
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 66.00 milyon dolar
TCMB'nin 3 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde ortalama fiyat 6,46606 TL
TCMB'nin 3 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 80.00 milyon dolar
TCMB'nin 3 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 80.00 milyon dolar
TCMB'nin 6 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde ortalama fiyat 6,87248 TL
TCMB'nin 6 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 40.00 milyon dolar
TCMB'nin 6 ay vadeli 100.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 40.00 milyon dolar
ECB/DRAGHİ: NET VARLIK ALIMLARININ ÖNGÖRÜLEN SONU, GEVŞEK PARA POLİTİKAMIZIN DURACAĞI ANLAMINA GELMEZ.
ECB/DRAGHİ: ECB, GIDA VE ENERJİ HARİÇ ENFLASYONUN 2020 YILINDA % 1.8 OLMASINI BEKLİYOR
ECB/DRAGHİ: SON GELİŞMELER ECB'NİN ÖNCEKİ ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNÜ HAKLI ÇIKARIYOR
ECB/DRAGHİ: NET VARLIK ALIMLARININ SONA ERDİRİLMESİ İÇİN ŞARTIL PLANIN KESİN BİR TARİH İLE DUYURULMASI, FAİZ YÖNLENDİRİLMESİNİN YENİDEN ÇAPALANMASINI GEREKLİ KILIYOR
ECB/DRAGHİ: EURO BÖLGESİ İŞGÜCÜ PİYASASI SIKILAŞIYOR
TCMB, 3 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
Facebookta Paylaş