Akşam Bülteni (Işık FX)

Günün Geri Kalanında ABD Verileri İzlenecek!
Küresel piyasalarda ticaret iyimserliği devam ediyor. Özellikle ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerinin olumlu gittiğine yönelik gelen haberler piyasalardaki risk iştahını artırıyor. Haberlerde ise dün Çin hükümeti, fikri mülkiyet haklarını ihlal edenlere yönelik cezaların artırılacağını duyurdu. Öte yandan bazı medya kuruluşları 1.faz ticaret anlaşmasının yakın bir zamanda imzalanabileceğini söyledi. Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın, Hong Kong protestocularını destekleyen yasa tasarısını gözden geçireceklerine yönelik açıklamaları da önemliydi. Bugün ise Çin ile ABD ticaret heyetlerinin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdikleri belirtilirken bu görüşmelerde 1.faz ticaret anlaşması için görüşmelerin devam edeceği konusunda anlaştıkları belirtildi. Çin Ticaret Bakanlığı ise, görüş ayrılığının devam ettiği konular üzerinde temasların devam etmesi konusunda anlaşıldığını duyurdu. Kurum ayrıca, taraflar arasında endişe yaratan sorunların çözülmesi konusunda konsensüs sağlandığını belirtti. Gelen bu açıklamalar piyasadaki küresel risk iştahını yükseltiyor. Ancak hala daha somut bir anlaşma elde edilmedi. Piyasadaki iştahın artabilmesi için nihai bir anlaşma görmemiz gerekebilir.
Brexit tarafında ise 12 Aralık'ta yapılacak olan İngiltere seçimlerine yönelik haber akışları takip ediliyor. Bu tarafta ise son gelen anketler Muhafakazar Parti'nin oy oranlarında bir düşüş olacağını söylüyor. Şayet yapılan seçimler neticesinde Muhafazakar Parti güçlü bir şekilde parlementoya dönerse, daha önce AB ile anlaşma sağladığı Brexit taslak anlaşmasını parlamento tarafında geçirebilir ve bu durumda Sterlin varlıklarını güçlendirebilir.
Küresel piyasalardaki iştahın artmasının yanı sıra son günlerde ABD ile ilişkilerin yumuşaması ile birlikte güçlenen TL varlıkları ise S-400 konusunun tekrardan gündeme gelmesi ile birlikte haftaya negatif bir başlangıç yaptı. Dün Ankara'da S-400 savunma füze sistemlerinin testleri başladı. Hatırlayacağımız gibi ABD tarafı S-400'lerin aktif olarak kullanılmasını istemiyor ve kullanılması halinde yaptırım uygulayacağını söylüyor. Türkiye tarafı ise S-400'lerin kullanılması konusunda tavrını net bir şekilde koruyor. Şuanda bu konu gündemdeki yerini koruyor. Ancak kur tarafında volatiletinin artaması için özellikle ABD cephesinden ekstra açıklamalar görmemiz gerekebilir.
Günün geri kalanında ise ABD'den gelecek S&P Case Shiller Konut Fiyat Endeksi, Conference Board Tüketici Güveni ve Yeni Konut Satışları verileri pariteler üzerinde volatil hareketler yaratabilir.
EURUSD
Son 4 günlük sert düşüşün ardından tepki alımlarıyla birlikte nefes alan parite şuanda 1.1000 - 1.0975 destek bandının üzerinde seyrediyor. Bu bandın üzerine kalıcılık sağlayabilirse toparlanma hareketleri artabilir ve 1.1040, 1.1065 ve 1.1075 ara dirençleri izlenebilir. Alış yönlü işlemlerin hızlanabilmesi içinse 1.1075 direncinin kapanışlar görmemiz gerekebilir. 1.1000- 1.0975 destek bandının kırılması durumunda ise satış yönlü işlemler hız kazanabilir ve 1.0900 destek seviyesi kısa vadede hedef haline gelebilir.
USDTRY
Hafta başında S-400'lerin test edilmesi ile birlikte baskı altında kalan TL varlıkları, küresel taraftaki iyimserlikten destek buluyor ve kurdaki yükseliş hareketi sınırlı kalıyor. Öte yandan ABD tarafından konuya dair net bir açıklama yapılmaması da TL varlıkları adına pozitif bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Ancak konu hala daha masada kalmaya devam ediyor. Özellikle ilerleyen günlerde ABD tarafından konuya yönelik gelebilecek ekstra açıklamalar kurdaki volatiliteyi artırabilir. Bu durumda ise yukarı tarafta 5.7900 direncini önemli görmekteyiz. Şayet bu nokta kırılırsa ilk etapta 5.8290 noktası hedef haline gelebilir. Gün içerisinde ise 5.7565 ve 5.7780 ara dirençleri izlenebilir. Küresel taraftaki iyimserliğin devam etmesi ve jeopolitik ve siyasi risklere yönelik olumsuz bir haber akışının gelmemesi durumunda yaşanacak geri çekilmelerde ise 5.70 desteği ilk etapta önemli bir seviye olarak karşımıza çıkıyor. Buranın kırılması halinde Ağustos ayından bu yana altında kapanış görmediğimiz 5.6400 noktasına kadar geri çekilmeler görebiliriz. Ancak bu noktanın kırılması için ABD ile olan ilişkilere yönelik daha fazla olumlu ve somut haber akışlarına ihtiyacımız olabilir. Gün içerisinde yaşanacak geri çekilmelerde ise 5.7330 ve 5.7150 ara destekleri takip edilebilir.
GBPUSD
İngiltere seçimlerine yönelik spekülasyonlar parite üzerinde etkili olmaya devam ederken son gelen anketlerde Muhafazakar Parti'nin güç kaybetmesi Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratarak parite tarafında satış yönlü işlemlere neden oldu. Teknik olarak ise 1.3000 ile 1.2750 arasında bir sıkışma görmekteyiz. Bu iki seviyeden herhangi birinin kırılması ile birlikte paritedeki volatilitenin artabileceğini düşünmekteyiz. Ancak bu seviyeler öncesinde izleyeceğimiz ara direnç ve destek noktalarımız sırasıyla 1.2875, 1.2900, 1.2930 ve 1.2965 ile 1.2825, 1.2850 ve 1.2780 seviyelerinde bulunmakta.
BRENT PETROL
Küresel piyasalarda iyimserlik devam ediyor. Bu durumda şuan için petrol fiyatlarına yukarı yönlü bir güç sağlıyor. Yaşanan alış yönlü işlemler sonrasında ise şuanda kritik olarak gördüğümüz 64.00 direncinin test edildiğini görmekteyiz. Bu seviyenin kırılması halinde alış yönlü işlemler hız kazanabilir ve 64.30, 64.65, 65.00 ve 65.50 direnç seviyeleri test edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 63.70, 63.50, 63.00, 62.80 ve 62.25 ara destek seviyeleri izlenebilir. Satış yönlü işlemlerin hızlanabilmesi içinse kısa vadelin yükselen kanalın kırılım teyit noktasına denk gelen 61.15 noktasını takip etmekteyiz.
ONS ALTIN
Küresel taraftaki iyimserlik ile birlikte 1455 seviyesinin altına sarkan Değerli Metal bu seviye altında kalıcılık sağlayabilirse Ağustos ayından bu yana altında kapanış görmediğimiz 1445 ana destek seviyesi hedef haline gelebilir. Buranın kırılması halinde ise satışlar derinleşebilir ve 1426 seviyesine kadar geri çekilmeler görülebilir. 1455'in üzerine çıkması halinde yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1458, 1462, 1468 ve 1472 ara dirençleri izlenebilir. Değerli Metal'in alış yönlü işlemlerini hızlandırabilmesi için 1475 üzerinde kalıcılık sağlaması gerekebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -13470,1 milyon TL
RUSYA ENERJİ BAKANLIĞI VE RUS PETROL ÜRETİCİLERİ, BU HAFTA SONUNDA OPEC+ ANLAŞMASINI MÜZAKERE EDECEK -KAYNAKLAR
NİJERYA MERKEZ BANKASIN POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ %13.5
BEYAZ SARAY DANIŞMANI CONWAY; ÇİN İLE TİCARET KONUSUNDA ANLAŞMAYA GERÇEKTEN YAKINIZ
FED/KAPLAN: TİCARET BELİRSİZLİĞİ EKONOMİYİ VURDU
FED/KAPLAN: ABD'DE BÜYÜME POTANSİYELİ % 2 CİVARINDA
FED/KAPLAN: PARA POLİTİKASI ŞU AN İÇİN DOĞRU YERDE
FED/KAPLAN: ABD EKONOMİSİNİN PARA POLİTİKASINDAN FAZLASINA İHTİYACI VAR
FED/KAPLAN: GELECEK YIL % 2 BÜYÜME İÇİN İYİ BİR İHTİMAL VAR
FED/KAPLAN: BÜYÜME 4. ÇEYREKTE ZAYIF OLABİLİR
FED/KAPLAN: VERİMLİLİKTE GERİLEME VAR
Facebookta Paylaş