Akşam Bülteni (Işık FX)


Dikkatler İngiltere Parlamentosu'nda!
Dün akşam saatlerinde ABD Adalet Bakanlığı tarafından Huawei'ye yönelik kovuşturma açılacağına ilişkin gelen açıklamalar ile ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çelik ürünlerine uygulanan tarifeleri öven açıklamaları, yarın başlayacak olan ABD - Çin ticaret görüşmeleri öncesinde piyasada tekrardan endişe yarattı. Diğer taraftan ABD tarafında Cuma günü FED'in normalleştirmeye gidebileceğine yönelik ortaya atılan iddiaların piyasa tarafında etkisini hala daha gösterdiğini ve bu iddialar sonrası gözlerin yarın kararların açıklanacağı FED/FOMC toplantılarına çevrildiğini söyleyebiliriz. Haftanın üçüncü ve önemli gelişmeleri arasında yer alan 2. Brexit oturumu ise bugün akşam saatlerinde AVAM kamarasında yapılacak. Yapılacak oturumda İngiltere Başbakanı Theresa May'in B Planı üzerindeki değişiklikler tartışılacak ve bununla ilgili oylamalar yapılacak. Parlamento tarafında yapılacak oylamalar kadar AB ile kurulacak temaslarında önemli olduğunu düşünmekteyiz. Yapılacak tartışma ortamında şüphesizki en önemli konu İrlanda sınırı konusu olacaktır. Bilindiği gibi AB tarafı ile İngiltere arasında İrlanda fiziki sınırı konusunda büyük tartışmalar yaşanmış ve görüşmelerin tıkanmasına neden olmuştu. Günün geri kalanında bu konuların yanı sıra ABD verileri takibimizde olacak.
EURUSD
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin, dün yaptığı açıklamalarda faiz kararındaki metninin dışına çıkmadığı görüldü. Draghi artı olarak, Banka'nın gerekli olması halinde tahvil alımlarına yeniden başlayabileceğini, ancak böyle bir adıma bu yıl ihtiyaç duyulmasının muhtemel görünmediğini söyledi. Öte yandan Avrupa Birliği (AB), İran'la yapılan uluslararası nükleer anlaşmayı ABD Başkanı Donald Trump'ın kararıyla çekilmesinin ardından hala hayatta tutmak için çabalıyor. AB şimdiden Avrupalı şirketlerin Brüksel'in onayını almadan ABD'nin yaptırımlarına uymalarını engelleyen önlemler aldı. Brexit konusunda ise gözlerimiz bu akşam saatlerinde İngiltere Parlamenttosu'nda olacak. ABD kanadında Trump, federal hükümetin fonlanması için muhalefet ile sınır güvenliği konusunda bir uzlaşmaya varılmasından şüpheli olduğunu söyledi. Bu arada ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin ikinci fazı bugün başlıyor. Başbakan Yardımcısı Liu He liderliğindeki Çin ticaret heyeti, ekonomik ve ticari ilişkilere yönelik yeni tur görüşmeler yapmak için Washington'a gitti. Ziyaret sırasında Liu He'nin Trump'la bir araya geleceği ve ticaret konularının ele alınacağı belirtildi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ticaret müzakerelerinde ciddi ilerleme sağlanmasını beklediklerini söyledi. Bu konuda gelecek mesajlar ve atılacak adımlar paritede etkisini gösterebilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1450, 1.1485-1.1510, 1.1530, 1.1560
Destekler: 1.1390, 1.1370, 1.1345, 1.1300, 1.1280
USDTRY
Dün; Japon menşeeli uluslararası yatırım kuruluşu "Nomura"nın 30 Ocak'ta açıklanacak olan Enflasyon Raporu'na yönelik söylemleri ve ticaret savaşları endişeleri ile yukarı yönlü harreketler oluşan kurda, bugün ise 5.36 seviyesinin üstü test edildi. Dolar Endeksi'nde oluşan geri çekilmeye karşın daha çok enflasyon raporu ve Ocak ayı enflasyonuna yönelik belirsizlikler TL'yi baskı altına alırken, günün devamında bu kapsamda hükümet ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar yine önemli olacak. Ayrıca, jeopolitik risk unsurlarının da takip edildiği günde; yurt dışı taraftan da Brexit, ticaret savaşları ve FED'e yönelik söylemler izlenmekte. Bu bağlamda; bu üç kritik konu ve ekstra gelişmelere dair gelebilecek açıklamalar da kur fiyatlamalarına etki edebilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.3290, 5.3420, 5.3575, 5.3730, 5.3880
Destekler: 5.2960, 5.2750, 5.2690, 5.2565, 5.2350
GBPUSD
Bu akşam saatlerinde İngiltere Parlamentosu'nda yapılacak olan 2. Brexit oturumu öncesi parite tarafında yatay bir seyir görmekteyiz. Başbakan Theresa May'in B Planı'nın tartışılacağı oturumda İngiltere'nin bundan sonraki süreçte nasıl ilerleyeceğine ilişkin oylamalar gerçekleşeccek. Anlaşmasız Brexit, 2. Bir referandum, Brexit'in ertelenmesi ve AB ile yeniden temas kurulacağına yönelik birçok senaryo mevcut. Şuanda en kötü senaryo olarak anlaşmasız bir Brexit olasılığını saymamız mümkün. Ayrıca alınan kararlar sonrası AB'den gelecek açıklamalarda önemli olabilir. ABD tarafına geçecek olursak gözler bugün başlayan ve yarın kararların açıklanacağı FED/FOMC toplantılarına odaklanmış durumda. Ayrıca ABD - Çin ticaret görüşmeleri öncesinde yaşanan gerginliklerde dikkat çekiyor. Bu kapsamda baktığımızda günün geri kalanında Brexit'in yanı sıra ticaret savaşları ve FED/FOMC toplantılarına yönelik ekstra açıklamalar takip edilecek.
Gün içi teknik seviyeler;
Dirençler; 1.3190, 1.3225,1.3250, 1.3280, 1.3320
Destekler;1.3235, 1.3100, 1.3085, 1.3050, 1.3020
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarının, dünkü geri çekilmelerin ardından bugün toparlama çabasında olduğu görülüyor. Dün özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yönelik uygulanan yaptırımlardan memnun olduğunu belirtmessi ile ticaret görüşmeleri öncesi gerginlik belirdi ve talep yönlü petrol sıkıntılarını tekrar su yüzüne çıkardı. Ancak bugün başlayacak ticaret görüşmeleri öncesi ABD kanadından gelen ılıman deklarasyonlar küresel endişeleri az da olsa almış gibi görünmekte. Diğer bir konuda ise ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Washington'un Venezuela'da devlete ait petrol şirketi PDVSA'ya (Petroleos de Venezuela) yaptırım uygulamaya başladığını duyurdu. Bolton, bu adımın Nicolas Maduro yönetiminin Venezuela halkının varlıklarını yağmalamasına engel olmak amaçlı olduğunu ifade etti. ABD ayrıca geçici devlet başkanı ilan ettiği Juan Guaido'ya Venezuela Kongresi'ne şirkete bağlı petrol rafinerisi Citgo yönetimine yeni bir isim atamaları talimatı verdiğini duyurdu. Günün geri kalanında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) haftalık ham petrol stokları açıklanırken ticaret görüşmelerinden gelecek mesajlar da takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 60.60, 60.90, 61.10, 61.50, 61.95
Destekler: 60.000, 59.60, 59.00, 58.70, 58.40
ONS ALTIN
Yarın başlayacak olan ABD - Çin ticari görüşmeleri öncesinde Başkan Donald Trump eksenli olarak yaşanan gelişmeler endişelere neden olarak piyasa tarafında risk iştahını etkiledi ve güvenli liman algısıyla çalışan Değerli Metal üzerinde alış yönlü işlemlere neden oldu. Diğer tarafta akşam saatlerinde yapılacak olan Brexit oturumu öncesi yaşanan belirsizliklerinde güvenli liman fiyatlamalarına neden olduğunu söyleyebiliriz. Şuanda ise yaşanan olaylar neticesinde dünde belirttiğimiz 1310 seviyesine yakın bir fiyatlama görmekteyiz. Şüphesiz ki akşam yapılacak oylama kadar yarın yapılacak FED/FOMC toplantılarının da altın fiyatlamalarında etkili olabileceğini söyleyebiliriz. Eğer ki bu gelişmeler sonrası 1310 üzerinde kalıcılık sağlar ise yükselişine devam edebilir ve 1325 direnci önemli bir hale gelebilir. Aşağı tarafta ise ilk etapta 1295 ara desteğini devamında ise 1275 ana desteğini izleyeceğiz.
Gün içi teknik seviyeler;
Dirençler; 1313, 1315, 13318, 1322, 1325
Destekler; 1305, 1300, 1297, 1295, 1290



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -10995,7 milyon TL
ABD/MNUCHİN: TRUMP, ÇİN'E YÖNELİK HERHANGİ BİR TARİFEYİ TERK ETMEK İÇİN HENÜZ KARAR VERMEDİ
ABD/MNUCHİN: ÇİN İLE TİCARET GÖRÜŞMELERİNDE BU HAFTA KAYDADEĞER İLERLEME BEKLİYORUM
ABD/MNUCHİN: HUAWEİ VE ÇİN İLE TİCARET GÖRÜŞMELERİ BİRBİRİNDEN AYRI KONULAR
ABD/MNUCHİN: UFUKTA RESESYON İŞARETİ YOK
ABD/MNUCHİN: ABD EKONOMİSİNİN BU YIL % 3 BÜYÜMESİ İÇİN HALA OLDUKÇA İYİ BİR ŞANS VAR
ABD/MNUCHİN: TİCARET GÖRÜŞMELERİNDE İLERLEME GÖRÜYORUM
Facebookta Paylaş