Akşam Bülteni (Işık FX)

ABD Verileri Beklentilerin Altında Kaldı!
Veri akışı bakımından yoğun bir gün geçirdik. Rakamlara baktığımızda Almanya Perakende Satışları aylık bazda yüzde 1'lik daralma beklentilerine karşın yüzde 0.9'luk artış yaşadı ve yıllık bazda yüzde 4.7'ye ulaştı. İşsizlik Oranı ise yüzde 0.1'lik düşüş ile yüzde 4.9 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi'nin lokomotif ülkesi Almanya'dan gelen bu rakamlar bölge ekonomisine dair endişeleri kısmende olsa bertaraf etti. İngiltere tarafında ise Gayri Safi Yurtiçi Hasıla çeyreklik bazda yüzde 0.2 artışla beklentilere paralel olarak açıklanırken yıllık bazda ise yüzde 1.4 ile öngörülerin üzerinde sonuçlandı. ABD tarafında ise FED'in önemli göstergelerinden Çekirdek PCE rakamları beklentilerin altında kaldı. Kişisel harcamalar ve kişisel gelirlerde de yine aynı şekilde olumsuz bir görünüm hâkimdi. Küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları ve Brexit konuları da yine gündemimizin en üst sıralarda yer aldı. Brexit konusunda öncelikli olarak Çarşamba akşamı İngiltere parlamentosunda yapılan Brexit oturumuyla başlayacak olursak; içlerinde 2. Bir referandum senaryosunun da bulunduğu 8 önerge veto edilmiş, AB'nin önerisi ile 22 Mayıs veya 12 Nisan tarihlerine ötelenmesini kapsayan önerge ise kabul edilmişti. Kabul edilen bu önergeye göre 29 Mart tarihine kadar (bugün) May'in daha önce AB ile anlaşma sağladığı Brexit taslağı parlamento üyelerine sunulacak, kabul edilmesi halinde Brexit'in bitiş tarihi 22 Mayıs'a, edilmemesi halinde ise 12 Nisan tarihlerine ötelenecekti. Ancak AB'nin İngiltere'ye verdiği süreye saatler kala, dün''Brexit Anlaşması'' oylamasının olmayacağına yönelik gelen açıklamalar piyasa tarafında endişelere neden olmuştu. Bugün ise Avam Kamarası Sözcüsü Bercow, yeni bir önerge sunulduğu gerekçesiyle bir oylamanın yapılacağını söyleyerek piyasa tarafını rahatlattı. Ancak belirsizlik devam ediyor ve oylamanın ne şekilde sonuçlanacağı da merak konusu. Bu kapsamda baktığımızda akşam saatlerinde yapılması beklenen brexiit oylaması öncesinde ve çıkacak sonuç sonrasında gelebilecek açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Ticaret savaşları cephesinde ise ABD ile Çin arasında devam eden görüşmelerden ılımlı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yurtiçi cephesinde ise Londra piyasasında swap faizlerinin tekrardan normale dönmesiyle birlikte kurun tekrardan yükseldiğini görmekteyiz. Ayrıca yerel seçimlere yönelik beklentilerinde fiyatlamalar üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz.
EURUSD
Brexit konusunda bugün önemli bir tarih olarak öne çıkarken bugün istenilen sonucun alınmaması durumunda anlaşmasız Brexit veya AB'de kalıp Avrupa Parlamento seçimlerinde yer alma durumları ortaya çıkabilir. Öte yandan Goldman Sachs'ın raporuna göre Brexit anlaşmasının yeniden reddedilmesi durumunda "daha yumuşak" kırmızı çizgiler çerçevesinde yeniden müzakere ve uzun süreli erteleme riski ciddi şekilde artacağı vurgulanırken cari Brexit anlaşmasını yakın bir versiyonunun parlamentonun onayını alması olasıılığı yüzde 50 olduğu belirtildi. Veri akışında İspanya 4.çeyrek büyüme oranı yüzde 2.3 büyürken 2014/4.çeyrekten bu yana en zayıf büyüme olarak karşımıza çıktı. Euro Bölgesi'nin lokomotifi Almanya'dan takip ettiğimiz veriler ise beklentilerin üzerinde sonuç aldı. ABD kanadında ticaret görüşmeleri gündemdeyken Çin'de bulunan ABD Hazine Bakanı Mnuchin, Lighthizer ile birlikte Çin yetkilileri ile yapıcı görümeler yaptıklarını ve önümüzdeki hafta Çin Başbakan Yardımcısı ile ABD'de tartışmaları devam ettirmek için sabırsızlandıklarını kaydetti. Bunun dışında New York FED Başkanı John Williams, küresel büyümenin yavaşladığına işaret eden verilere rağmen ABD ekonomisinde bir resesyon endişesi taşımadığını söyledi. St. Louis FED Başkanı James Bullard ise faiz indirimini düşünmek için henüz erken olduğunu savundu. Ancak tüm bu açıklamaların yanı sıra ABD'den takip ettiğimiz Çekirdek PCE rakamlarında görülen olumsuz tablo Dolar varlıkları üzerinde baskı yarattı. Teknik olarak ise şuanda 1.1215 ddesteği üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın üzerinde kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde 1.1245, 1.1260, 1.1285 ve 1.1300 dirençleri ilk etapta önemli olabilir. 1.1215 kırılması halinde ise 1.1180 desteğini kritik olarak görmekteyiz. 2017 Haziran ayından bu yana altında kapanış görmediğimiz bu seviyenin kırılması halinde satışlar derinleşebilir.
USDTRY
Dün, Londra Swap Piyasası'nda; Türk bankalarının yabancı bankalara TL likidite desteğini vermesi ile L faizlerinin geçtiğimiz haftaki seviyelerine doğru çekilmesi ve buna karşın CDS ve tahvil faizlerindeki yükselişlerin ise devam etmesi kurda yukarı yönlü hareketlere neden olmuştu. Yeni güne de bu hareketlerin devamıyla başlayan kurda yine; CDS, tahvil ve Londra swap piyasasındaki TL faizlerinin durumu takip ediliyor. Ayrıca, jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelişmeler de önemli olup; günün kalanında bu bağlamda yerel seçim sonuçlarında ortaya çıkabilecek tablo ve Suriye eksenindeki jeoppolitik riskleri durumuna yönelik haber akışları da kritik olacak. Yurt dışı tarafta da; ABD ve Çin arasındaki Pekin'de yapılan ticaret müzakereleri sonuçlanırken, gözler bu akşam Birleşik Krallık Parlamentosu'nda yapılacak Brexit Anlaşmasına çevrilmiş durumda. Ayrıca, dün açıklanan ABD verileri sonrası tahvil piyasasında yaşanan hareketler sonrası dikkatle takip edilen ekonomik datalarda ise; karmaşık bir seyir izlenirken, günün kalanında FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının politikalarına dair gelebilecek öngörüler de piyasalar açısından yine önem arz edecek. Teknik olarak 5.63-5.65 bandının test edildiğini görmekteyiz. Bu bant üzerinde kalıcılık sağlanırsa ilk etapta 5.75 seviyesi test edilebilir. TL lehine hareketler görebilmemiz içinse 5.55 altında kapanışlar görmemiz gerekebilir. Bu durumun oluşması halinde ise 5.47 desteğine kadar geri çekilmeler görülebilir. 5.55 öncesinde ise 6.6130, 5.6020, 5.5820 ve 5.5685 ara desteklerini seyredebiliriz.
GBPUSD
İngiltere Parlamenntosu'nda, bugün yapılması beklenen oylamanın yapılmayacağına yönelik gelen açıklamalarla baskılanan Sterlin varlıkları bugün Avam Kamarası Sözcüsü Bercow'un, oylamanın yapılacağına yönelik yaptığı açıklamalar ile olumlu gelen İngiltere büyüme rakamları sonrası toparlandı. Bilindiği gibi AB, Brexit'in asıl gerçekleşme tarihi olan 29 Mart tarihine kadar; bir kez daha ''Brexit anlaşması'' oylaması yapılmasını istemiş ve bu anlaşmanın sonucuna göre Brexit'i erteleyebileceklerini söylemişti. Anlaşmanın olmayacağına yönelik gelen açıklamalar ise ''anlaşma olmadan bir çıkış mı olacak?'' sorularını beraberinde getirmişti. Şimdi ise oylamanın yapılacağına yönelik açıklamalar ile birlikte bu durum bir süre bertaraf edildi ancak belirsizlikler devam ediyor. Zira Parlamento'da kritik oylara sahip olan Demokratik Birlik Partisi'nin anlaşmayı kabul etmeyeceğini söylemesi de tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Bu kapsamda baktığımızda akşam gelecek oylama sonuçları kadar gerek ülke içerisinde gereksee ABD kanadından gelebilecek açıklamalarda önemli olacaktır. ABD tarafında ise ticaret savaşlarından gelen iyimser söylemler dikkat çekse de takip ettiğimiz verilerde görülen olumsuz tablo Dolar varlıkları üzerinde baskı yaratarak paritedeki alış yönlü işlemleri destekleri. Teknik olarak ise kısa vadede oluşan yukarı yönlü kanalın alt bant noktasına denk gelen 1.3000 seviyesinde destekle karşılaşıp toparlanma hareketleri görmekteyiz. Tam olarak yukarı yönlü atakların başlayabilmesi içinse 1.3240'ın geçilmesi önemli olabilir. Ancak bu seviye öncesinde 1.3100, 1.3130, 1.3165, 1.3180 ve 1.3215 ara dirençleri izlenebilir. Aşağı tarafta ise 1.30000 desteğini takip etmeye devam edeceğiz. Buranın kırılmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.2975, 1.2960, 1.2935 ve 1.2900 desteklerini izleyebiliriz.
BRENT PETROL
Dün ABD Başkanı Donald Trump'ın, OPEC'in arzı artırması gerektiği ve petrol fiyatlarının çok yükseldiğini belirten açıklamaları ile düşüşe geçen Brent petrol tarafında 65.90 seviyesinden destek bulup toparlanma hareketine geçti. Günü de yukarı yönlü ataklarla geçiren emtia için Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın petrol kesintisinin sadece 3 ay uzatılacağını yalanlaması bu hareketlere destek verdi. Küresel konjonktüre ABD-Rusya arasındaki zıtlaşma devam ederken bu zıtlaşmanın petrol konusunda da gündeme gelmesi dikkat çekici. Bu arada Novak aynı zamanda petrol piyasası durumunu ve üretim kesintisi meselesini Nisan başında İran ile görüşeceklerini, global kesinti için ancak Mayıs ayında başlayabileceğini ve ortada bir önerinin bulunmadığını dile getirirken Venezuela Petrol Bakanı ile de arz artırılması yollarını görüşeceklerini ekledi. Günün geri kalanında Baker Hudges sondaj kuyu sayısı verisi açıklanacak. Bunun dışında dün başlayan ve bugün devam edecek olan ticaret görüşmeleri sonrası verilecek mesajlar da küresel petrol talebine yönelik son derece kilit rol oynayabilir. Ayrıca Brexit için de bugün karar günü olup buradaki belirsizliğin devam edip etmmeyeceği de dolaylı yoldan emtia tarafına etki edebilir. Teknik olarak yukarı yönlü atakların devamında 67.85, 68.25, 68.40 ve 69.00 dirençleri izlenebilir. Aşağı tarafta ise 67.45, 67.20, 67.00 ve 66.80 destek seviyelerini takip edebiliriz.
ONS ALTIN
Son 2 günde ticaret savaşlarından gelen ılımlı açıklamalar ile güvenli liman fiyatlamalarının arka planda kalması Değerli Metal üzerinde sert şekilde baskı yaratmıştı. Ayrıca güçlü Dolar Endeksi de fiyatlamalar üzerinde etkindi. Ancak bugün FED'in önemli göstergelerinden Çekirdek PCE rakamlarında görülen negatif tablo Dolar Endeksini zayıflattı ve Değerli Metal toparlandı. Ayrıca Kişisel Harcamalar ve Gelirlerde ki azalışta Dolar'ın baskılanmasında önemli bir etkendi. Yaşanan toparlanma hareketleri sonrasında Altın dün ihlal ettiği yukarı yönlü kanal içerisine girmeye çalışıyor. Eğerki 1300 seviyesi üzerinde bir kalıcılık sağlar ise tekrardan yukarı yönlü hareketler hız kazanabilir. Bu durumda ise 1305, 1309 ve 1313 direnç seviyeleri ilk eetapta önemli olabilir. Aşağı tarafta ise 1297'nin tekrardan kırılmasıyla birlikte 1294, 1290 ve 1285 destekleri hedef haline gelebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HAZİNE, NİSAN AYINDA 2,6 MİLYAR TL’LİK İÇ BORÇ SERVİSİ, 2,8 MİLYAR TL İÇ BORÇLANMA PLANLIYOR
HAZİNE, MAYIS AYINDA 19,2 MİLYAR TL’LİK İÇ BORÇ SERVİSİ, 18.8 MİLYAR TL İÇ BORÇLANMA PLANLIYOR
HAZİNE, HAZİRAN AYINDA 11.4 MİLYAR TL’LİK İÇ BORÇ SERVİSİ, 11 MİLYAR TL İÇ BORÇLANMA PLANLIYOR
HAZİNE, 22 NİSAN TARİHİNDE, 2 YIL VADELİ SABİT KUPONLU TAHVİL İHALESİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ PLANLIYOR
RAKİSTAN MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ YÜKSELTTİ :%10.75
ÇİN VE ABD MÜAKERELERİ YENİ İLERLEME KAYDETTİ -XİNHUA
BEYAZ SARAY: ABD VE ÇİN, PEKİN'DEKİ SAMİMİ VE YAPICI TİCARET GÖRÜŞMELERİNDE İLERLEME SAĞLAMAYA DEVAM EDİYOR
ZİRAAT BANKASI, ULUSLARARASI 40 BANKADAN 1,43 MİLYAR DOLAR SENDİKASYON SAĞLADI- BLOOMBERG HT
AB/BARNİER : BUGÜNE KADAR İNGİLTERE'DE AB ANLAŞMASI KONUSUNDA ÇOĞUNLUK OLMADI, İNGİLTERE 12 NİSAN'A KADAR NE İSTEDİĞİNİ SÖYLEMELİ
AB/BARNİER : ANLAŞMASIZ BREXİT BİZİM SENARYOMUZ DEĞİL FAKAT MUHMELLİĞİ YÜKSEK HALE GELİYOR VE AB HAZIRLIKLI
AB/BARNİER : AB, İNGİLTERE İLE KALICI GÜMRÜK BİRLİĞİNE SAHİP OLMAYI ARZU EDİYOR
Facebookta Paylaş