Akşam Forex Bülteni (Işık FX)

Ticaret Savaşları ve FOMC Beklentileri Tartışılıyor!
Piyasaların merakla beklediği FOMC toplantıları bugün başlıyor. İki gün sürecek toplantılar sonucunda yarın akşam kararlar açıklanacak ve akabinde ise Şubat ayında resmi olarak FED Başkanlığı koltuğuna oturan Jerome Powell'ın ilk "FOMC basın toplantısı" takip edilecek. Dünya çapında takip edilen diğer gündem maddesi ise ABD'nin yürürlüğe koymayı düşündüğü ek gümrük vergileri konusu! Bugün açıklamalarda bulunan Çin Başbakanı: ABD ve Çin arasında oluşabilecek bir ticaret savaşının kazanının olmayacağını söylerken, IMF Başkanı Lagarde da Çin Başbakanı'nı destekler söylemlerde bulundu. Keza, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile görüşecek olan AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström de yaptığı açıklamalarda: ABD'nin tarifelerinden AB'nin muaf tutulması ve Çelik ve Alüminyum konusunda fazla kapasiteye sahip olmak için birlikte çalışmaktan yana olduklarını yineledi. Bugün Japonya Merkez Bankası yetkililerinden Amamiya: ülkesinin deflasyonda olmadığını, ancak yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşamadıklarının altını çizerken, Wakatebe ise: Parasal politikanın faydalarının henüz ekonomiye yayılmadığını belirtti. Yurt içi tarafta yine jeopolitik risk unsurları gündemdeki sıcaklığını koruyor. Dış İşleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye'nin tüm sınır bölgelerine yönelik kapsamlı çalışma yapılacağını ve ilerleyen günlerde Dış İşleri Müsteşarı'nın ABD ziyareti yaparak oradaki mevkidaşı ile konuyu ele alacağını söyledi. Bugün açıklanan ekonomik verilere baktığımızda; Almanya ÜFE rakamları beklentileri karşılayamazken, ülkenin ZEW anketleri ise karışıktı. İngiltere'de takip ettiğimiz enflasyon rakamları beklentilerin altında gerçekleşme gösterirken, Türkiye'nin Tüketici Güveni ise son 3 ayın en düşüğündeydi.
EURUSD
Gün içinde açıklanan Mart ayı Almanya ve Euro Bölgesi ZEW ekonomik güven endeksi beklentileri karşılamazken, kurumdan yapılan açıklamada: güçlü Euro'nun Almanya'da ekonomik görünüme köstek olduğu ve ABD ööncülüğündeki ticaret savaşlarının yatırımcıları daha fazla ihtiyata ittiği belirtildi. Haber akışında Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı ve yeni dönem muhtemel Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkan adaylarından Jens Weidmann: G20'de çatlaklar ve anlaşmazlıklar olduğunu belirterek "Bir ticaret savaşı riskinden ve bunun ekonomik büyüme için ne anlama geleceğinden bahsediyoruz. Bunun sonunda sadece kaybedenler yaratacağı açık" şeklinde konuştu. Konuya ilişkin AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici de global ekonomik büyümenin içe dönük politikalar ve korumacılığın büyüyen riski ile karşı karşıya olduğunu ve bundan kaçınılması gerektiğini söyledi. Moscovici, ABD'nin çelik ve alüminyum gümrük tarifelerinden muaf tutulmamaları olasılığını dikkate alarak karşı tedbirler hazırlamakta olduklarını da ifade etti. Öte yandan, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, ABD Hazine Bakanı Steven Munchin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Fransa'nın ve Avrupa Birliği'nin 23 Mart'ta yürürlüğe girecek yeni alüminyum ve çelik gümrük tarifelerinden tam muafiyet elde etmesini beklediğini söyledi. Son olarak ECB Yönetim Kurulu üyesi Yves Mersch, Euro Bölgesi'nde enflasyonun yükselmesi için tüm şartların yerine geldiğini, ancak ECB'nin istenmeyen bir piyasa türbülansından kaçınmak için teşvikleri hala ihtiyatlı bir şekilde kaldırması gerektiğini söyledi. ABD tarafında uygulanacak gümrük vergisi diğer ülkeleri endişeye sevk ederken Trump yönetiminin Çin'e ek olarak yönelik teknoloji, telekomünikasyon ve fikri mülkiyet ithalatında 60 milyar dolara kadar yeni bir gümrük tarifesini bu hafta sonuna kadar sunmasının beklendiği de belirtildi. Teknik olarak bakıldığında 1.2305 seviyesinin altına doğru geri çekilme görmekteyiz. İlk destek noktamız olan 1.2285'in de altına gelinmesi halinde 1.2260, 1.2245 ve 1.2215 destekleri de takibe alınabilir. Diğer yandan 1.2305 üzerine toparlanma girişimlerinde ise izlenebilecek dirençlerimiz 1.2335, 1.2360 ve 1.2395 seviyelerinde bulunmakta.
USDTRY
Genel anlamda yurt içi taraftaki kırılganlıklardan fiyatlanan kur için tek bir sebep üzerinde yoğunlaşamıyoruz. Zira, açıklanan önemli ekonomik verilerin tatmin etmemesi, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 'in not indirimi, jeopolitik ve siyasi risk unsurlarında görülen artışlar, tahvil tarafında görülen satış dalgası ve yarın açıklanacak olan FED/Federal Açık Piyasa Komitesi(FOMC) kararlarına dair beklentiler bunlardan başlıcaları. Afrin operasyonunun bitme aşamasına gelmesi sonrası gözler hükümetin atacağı diğer adımlara ve uluslararası camianın vereceği olası tepkilere çevrilmiş durumda. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz hafta ABD Dış İşleri Bakanı'nın değişmesi sonrası Türkiye ve ABD arasında bu hafta yapılması gereken ortak komite toplantısı ertelenmişti. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan: Menbiç ve Sincar 'da gereken hamlelerin yapılacağını söylerken, ABD tarafından gelen açıklamada ise Menbiç'den çekilmelerinin söz konusu olmadığı vurgulanmıştı. TTürkiye'nin 2 ve 10 yıllık tahvil faizlerine baktığımızda ise son 3,5 ayın en yüksek rakamlarına yakın seyir göze çarpmakta. Bunların yanı sıra yarın açıklanacak FOMC kararlarında ise; enflasyon konusu ve buna paralel olarak "yıl içerisinde kaç faiz artırımı yapılacağı?" sorusunun cevapları önemli olacak. Şuan için günlük açılış fiyatına yakın fiyatlanan kur için yeniden yukarı yönlü denemelerde 3.9540 seviyesi kritik bir direnç konumunda. Buranın geçilmesi halinde yeni rekorlar görebiliriz. 3.9275 altına geri çekilmelerde ise 3.8925 seviyesi ilk etapta hedeflenebilir. Ancak, TL açısından pozitif bir seyir görmek için teknik fiyatlamalardan daha çok yukarıda saydığımız temel tarafta düzelmeler olması gerekmekte.
GBPUSD
Dün AB ile İngiltere arasında anlaşmaya varılan geçici Brexit sözleşmesi ve ardından yapılan açıklamalar sonrasında paritenin sert yükselişler kaydettiğini görmüşdük. Konuya yönelik İngiltere Başbakanı Theresa May'in Sözcüsü, Avrupa Birliği ile varılan Brexit geçiş dönemii anlaşmasının işletmeler ve vatandaşlar için daha fazla netlik sağlayacağını belirtti. Sözcü: "Başbakan May, Avrupa Birliği ile müzakerelerde sağlanan ilerlemeden ve ortaya konan geçiş döneminde işletmeler ile vatandaşlara daha fazla netlik sağlanmasından, varılan anlaşmanın bize sorunsuz bir Brexit ve 2020 yılına kadar aynı şartlarla ticaret yapma imkanı verecek olmasından memnun" diye konuştu. Bugün veri akışı olarak İngiltere tarafında açıklanan Şubar ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları, aylık olarak yüzde 0.4, yıllık olarak ise yüzde 2.7 olarak açıklanırken beklentilerin altında gerçekleştiği görüldü. Üretici Fiyat Endesi (ÜFE) verileri de beklentilerin altında kaldı ve aylık bazda yüzde -1.1, yıllık bazda ise yüzde 3.4 olarak sonuçlandı. Günün geri kalanı veri yönünden sığ görünürken, piyasalar yarın açıklanacak Amerika Merkez Bankası (FED)'in faiz kararına ve yılın devamındaki ekonomik politikalara ilişkin ipuçlarına odaklanmış durumda. Bunun dışında Brexit'le ilgili söyylemler takip edilmeye devam edilecek. Teknik anlamda 1.4000 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yeniden görülebilecek alım ağrılıklı işlemlerde 1.4050, 1.4075 ve 1.4115 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.4000 altında olası aşağı yönlü hareketlerde ise 1.3960, 1.3945 ve 1.3915 destek seviyeleri izlemeye alınabilir.
BRENT PETROL
Her ne kadar emtiada; fiyatlamalar açısından kendi dinamikleri baskın çıksa da, zaman zaman küresel gelişmeler de fiyatları etkilemekte. Bu kapsamda ticaret savaşları ve yarın akşamki FOMC kararlarına yönelik beklentileri de dikkatle takip etmekte fayda var. OPEC Genel Sekreteri Barkindo'nun dün yapmış olduğu açıklamalarda 2018 sonunda arz kısıntısı anlaşmasının sonlandırılacağına dair henüz bir karar verilmediğini açıklaması 2019 yılına dair beklentileri artırmış, bu kapsamda fiyatlar destek bulmuştu. Gözler bir yandan da bu akşamdan itibaren açıklanmaya başlanacak olan stok ve üretim verilerine çevrilmiş durumda. Seans kapanışı öncesi açıklanacak olan AAmerikan Petrol Enstitüsü(API) stokları bilindiği gibi son üç haftadır artış göstermekte. Emtia için verilerin yanı sıra teknik fiyatlamaları da takip etmekteyiz. Teknik olarak baktığımızda 25 Ocak'tan başlayan düşen trendin kırılım teyit bölgesi olarak belirlediğimiz 66.15 seviyesinin hacimli geçilmesi ile 67.45 kritik direnci takibimize girdi. Buranın da geçilebilmesi halinde 67.85, 68.25 ve 68.40 dirençleri sırasıyla izlenebilir. Şuan için 66.85 desteği üzerinde fiyatlanan emtiada bu seviye altına geri çekilmelerde ise takip edilebilecek destek noktalarımız 66.45, 66.30 ve 66.15 seviyelerinde bulunmakta.
ONS ALTIN
ABD'de Trump yönetiminin Çin'e yönelik teknoloji, telekomünikasyon ve fikri mülkiyet ithalatında 60 milyar dolara kadar yeni bir gümrük tarifesini bu hafta sonuna kadar sunmasının beklendiği belirtilirken Çin Başbakanı Li Keqiang: Çin ile ABD arasında bir ticaret savaşından kaçınılması gerektiğini, böyle bir savaşın kazananı olmayacağını söyledi. Fikri mülkiyet haklarını daaha iyi koruma sözü veren Li, ABD'nin de Çin'e yüksek teknoloji ürünleri ihracatına kontrolleri gevşetmesini beklediklerini vurguladı. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise, ABD Hazine Bakanı Steven Munchin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada: Avrupa Birliği'nin, ABD'nin 23 Mart'ta yürürlüğe girecek yeni alüminyum ve çelik gümrük tarifelerinden tam muafiyet elde etmesini beklediğini söyledi. Hatırlanacağı üzere vergiden muaf olacak ülkelerin taleplerine dün başlanmıştı. Bu akşam başlayacak ve yarın sonuçlanacak FED/FOMC kararları öncesi emtiada satış baskısı göze çarpmakta. ABD 10 yıllık tahvil faizleri şuan için 2.90 seviyesi altında yatay hareket ederken, Dolar Endeksi ise günlük bazda gösterdiği yükselişle haftanın açılış seviyesine yakın fiyatlanmakta. Değerli Metal'e teknik olarak baktığımızda 1309 seviyesinin, son 3 ayda oluşan yükselen kanalın korunması açısından önemli olduğunu belirtelim. Zira, buranın kırılması halinde emtiada kısa vadede; 1300 seviyesinin altına dooğru oluşabilecek satış ağırlıklı işlemlerle yeni bir trend oluşumu ortaya çıkabilir. 1309 üzeri kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü denemelerde ise 1316, 1320 ve 1326 dirençleri sırasıyla takip edilebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 32.37 milyar TL
ŞİMŞEK: G-20'DE MESAJ ÇOK NET, KRİPTO PARALARDAN UZAK DURMALI
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 0.48 milyar TL
TCMB, 1 ay vadeli, 150.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
ERDOĞAN: TANAP'IN BU YIL FAALİYETE GEÇMESİNİ PLANLIYORUZ
ÇAVUŞOĞLU: MÜSTEŞARIMIZ ABD'YE GİDEREK YOL HARİTASI İLE İLGİLİ GÖRÜŞMELER YAPACAK
8 MART 2028 VADELİ TAHVİL İHALESİNDE MİNİMUM FİYAT 99,650 TL,99,735 ORTALAMA FİYAT TL
Facebookta Paylaş