Akşam Forex Bülteni (Işık FX)

Yurt İçinde Mevduat Tedbirleri TL Tarafında Etkili Oldu!
Dün, Arjantin Peso’su üzerinden başlayan ve Dünya çapındaki diğer gelişmekte olan ülke(EM) para birimlerini etkileyen volatil hareketler sonrası bugünkü açılışta; kurlarda yine TL aleyhine hareketler göze çarptı. Ancak, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile vadeli mevduat hesaplarına uygulanan vergilerde değişiklik yapılması ile TL değer kazanmaya başladı. Yeni uygulama 3 ay boyunca geçerli olacak olup; 6 aya kadarki TL mevduatlarındaki stopaj oranı yüzde 15’den yüzde 5’e düşürülürken, aynı vadedeki döviz hesaplarındaki stopaj oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkarıldı. 1 Yıl’a kadarki TL vadeli mevduatlardaki stopaj yüzde 12’den yüzde 3’e düşürülürken, aynı vade için döviz vadeli hesaplarındaki stopaj yüzde 15’den yüzde 16’ya çıkarıldı. 1 Yıl’dan daha uzun vadeli TL vadeli mevduatlara uygulanan stopaj oranı yüzde 10’dan yüzde 0’a çekilirken, aynı vade dönemi için döviz mevduatlarına uygulanan stopaj oranı yüzde 13’de sabit bırakıldı. Yine bugün; Ticaret Bakanlığı’nın talebi ile döviz kuru artışından etkilenmeyen ürünlere artış uygulanmasının aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alınması ise önümüzdeki aylardaki enflasyon dataları açısından önemliydi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da yaptığı açıklamalarda: TL’nin gücünün artırılması için aksiyon adımlarını atmaya devam edeceklerini söyledi. Yurt dışı tarafta ise; ticaret savaşları konusu gibi küresel gelişmelerin yanı sıra, bölgelere ait bazı lokal riskler takip edilmekte. ABD Başkanı Donald Trump’ın, daha önce duyurduğu 200 Milyar Dolarlık Çin mallarına ek gümrük vergisi uygulanacağı kararını gelecek hafta başında devreye alacağının yansımaları fiyatlar üzerinde etkili olurken, yine ABD ile AB arasında sürüncemede kalan ticaret müzakereleri de izleniyor. Başkan Trump’ın: AB’nin tekliflerinin Çin’inkilerden pek farklı olmadığını belirtmesi tedirginliği artırırken, AB Komisyonu Başkanı Juncker yaptığı açıklamalarda: ABD’nin, AB otomobillerine ek gümrük vergissi getirmesi halinde karşı tedbirler getireceklerini belirtti. Euro Bölgesi’nde bu tarz küresel haber akışlarının yanı sıra, İtalya’nın bütçe sorunları ve “Euro”dan çıkış spekülasyonları lokal olarak takip ediliyor. Birlik yetkililerinden İtalya’nın kurallara uymasının beklendiğine yönelik açıklamalar dikkat çekerken, İtalya tarafının mülteci krizi sonrası AB’ye olan güveninde yaşanan düşüşler soru işaretlerini artırıyor. Bugün, piyasada açıklanan ekonomik verilere baktığımızda; Almanya Perakende Satışlar verileri zayıflamaya işaret ederken, Euro Bölgesi’nin TÜFE oranları da beklentilerin altında kaldı. Günün kalanında ise ABD’den Michigan Üniversitesi anketleri takip edilecek.
EURUSD
Bugün Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 2.1 beklentilerine karşın yüzde 2.0, gıda ve enerji sektörlerinin ihmal edildiği Çekirdek TÜFE ise yüzde 1.0 ile beklentilerin altında kaldı. Almanya’dan takip ettiğimiz Perakende Satışları rakamlarının da tahminlerin altında kaldığı görülldü. Gelişmekte olan piyasalardaki özellikle Türk lirasındaki krizin Euro üzerindeki etkileri takip ettiğimiz bu günlerde kötü gelen manşet enflasyon rakamları Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Diğer taraftan Avrupa’da, İtalya’dan yaşanan bütçe ve borç stoğu tartışmaları ve mülteci sorunu gibi gelişmeler takip edilirken gözler Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in, ülke ekonomisine ilişkin yapacağı açıklamalarda olacak. Dolar tarafı ise tekrardan artan ticari gerilimlerimden destek bulmaya devam ediyor. Günün kalanında yine önemli küresel ve lokal haber akışları ve ABD verileri takibimizde olacak. Teknik olarak baktığımızda; son iki haftada oluşan kısa vadeli yükselen kanalı kıran paritede aşağı yönlü hareketlerin devamında 1.1610 seviyesi kritik olacak. Buranın da kırılması halinde 1.1580, 1.1560 ve 1.1530 destek noktaları takip edilebilir. Paritede yukarı yönlü ataklarda ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1.1655, 1.1685 ve 1.1710’da bulunmakta.
USDTRY
Dün, Arjanntin Pesosu’ndaki sert değer kayıplarının yanı sıra; TCMB Başkan Yardımcısı’nın istifasına yönelik spekülasyonlar ve Fitch’in bankalara yönelik uyarıları kurda etkiliydi. Sabah saatlerinde de kurda yukarı yönlü ataklar oluşurken, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile TL vadeli mevduatlarındaki vergilerin 3 ay süre için düşürülmesi aşağı yönlü hareketlere neden oldu. ABD ile Türkiye arasındaki krizde ABD Başkanı Trump’ın sitemlerinin devam ediyor olması ileriye dönük bu konunun gelişimi açısından önemliydi. Keza, bugün açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan da: Bu davanın bahane edilerek döviz kurları üzerinden operasyon yapılmaya çalışıldığını söyleyerek durumun bir süre daha bu şekilde devam edebileceğinin sinyallerini verdi. TCMB’nin, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihaleleri için Borsa İstanbul(Viop) nezdinde de işlem yapılabileceğini belirtmesi de önemli konulardan bir tanesiydi. Ancak, tüm bu olumlu sayılabilecek tedbirlere rağmen Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk swap(CDS) primimin;; kurda rekorlar kırılan 13 Ağustos’taki seviyelerini geçtiği görüldü. Bu kapsamda, günün kalanında yine; önemli haber akışları ile CDS ve tahvil faizleri gibi göstergeleri takipte olacağız. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 6.50 seviyesi üzerindeki kurda, yukarı yönlü hareketlerde 6.6450, 6.7030 ve 6.7450 direnç seviyeleri takip edilebilir. 6.50 altına geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek noktaları 6.4750, 6.4100 ve 6.3630’da bulunmakta.
GBPUSD
Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Michael Barnier’ın: ‘’ Avrupa Birliği İngiltere’ye benzeri görülmemiş bir ortaklık sunmaya hazırlanıyor’’ şeklindeki açıklamaları yukarı yönlü ivme yakalayan Sterlin varlıkları son 2 günde anlaşmasız Brexit senaryolarının tekrardan tartışma konusu olmasıyla birlikte baskı altında kaldı. Bu bağlamda bugün merakla beklenen Barnier ile İngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab görüşmesinden de tam olarak istenen açıklamaların gelmemesi paritedeki aşağı yönlü atakları destekledi. Açıklamallara baktığımızda, Raab: önemli bir ilerleme kaydettiklerini ancak hala daha yapılacak işlerinin olduğunu söyledi. Barnier ise konuya daha ılımlı yaklaşarak son anlaşma tarihinin Kasım ayında olduğunu ve Ekim ayı boyunca düzenli bir Brexit çekilme konusunda umutlu olduğunu belirtti. ABD tarafında ise Avrupa Birliği ve Çin ile tekrardan ticaret gerilimlerin arttığı görülürken bu durum güvenli liman algısı ile birlikte USD lehine işlemlere neden oldu. Günün geri kalanında ise Brexit ve ticaret savaşlarına ilişkin gelecek haber akışları ana gündem maddesi olarak takip edilecek. Teknik olarak 1.3040’ın geçilememesi ile birlikte geri çekilmeler görmekteyiz. Satış yönlü hareketlerin devamında izleyeceğimiz destek noktaları 1.2940, 1.2915 ve 1.2900’da bulunmakta. Şuan için 1.2960 seviyesi üzerindeki paritede yukarı yönlü hareketlerde yeniden 1.3040 seviyesi önemli olacak olup, buranın geçilebilmesi halinde Sterlin lehine işlemler ivme kazanabilir.
BRENT PETROL
Son zamanlarda yine; İran’a yönellik ABD yaptırımları konusu fiyatlamalar üzerinde etkili olurken, dün; Libya’da yeniden baş gösteren isyancı krizi ve OPEC önderliğindeki arz kısıntısı konsorsiyumunun en az 1 yıl daha işbirliğinin devam etmesinden yana olduğuna dair haberler de fiyatları yukarı yönlü desteklemişti. Bugün, emtiada sığ işlemlerle güne girilirken; ABD’nin, Çin’e yönelik ek gümrük vergileri uygulamalarını devam ettireceği söylemlerinin yanı sıra, Suudi Arabistan’ın Ağustos ayındaki üretim miktarında yükseliş olduğunun da bildirilmesi ile satış baskısı görüldü. Yine, OPEC ve Rusya’nın oluşturduğu konsorsiyumun üretiminde Ağustos ayında 350 Bin varil artış görüldüğünün açıklanması da bu yöndeki işlemleri destekledi. Şuan için 77.60 seviyesi üzerinde yeniden denge bulan emtiada; günün kalanında yine İran Nükleer Anlaşması gibi küresel haber akışlarının yanı sıra önemli petrol üreticisi ülkelerden gelebilecek haber akışları önemli olacak. ABD’de açıklanacak olan Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayıları da fiyatlammalar üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak ise; yukarı yönlü ataklarda 77.90, 78.25 ve 78.50 direnç seviyeleri takip edilebilir. 77.60 altına inilmesi halinde görülebilecek satış baskısında izleyebileceğiz destekler; 77.35, 77.15 ve 76.90’da bulunmakta.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Trump’ın, önümüzdeki hafta başından itibaren 200 Milyar Dolarlık Çin ürününe gümrük vergisi getirecek düzenlemeyi devreye alabileceklerini belirtmesi iki ülke arasındaki ticari gerilimleri tekrardan artırabilecek düzeydeydi. Diğer taraftan AB ile ABD arasında da otomobil vergileri üzerinden tehditkâr açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in: ‘’Eğer ABD, otomobiller için gümrük tarifelerini artırır ise AB de tarifelerini artıracak’’ şeklindeki açıklamaları gerginliği artırabilecek nitelikteydi. Trump’ın, Dünya Ticaret Örgütü’nden ayrılmak istediklerine yönelik gelen açıklamalar da piyasa tarafında tedirginlik yaratan unsurlar arasında yer almakta. Son zammanlarda güvenli liman algısıyla çalışan Dolar varlıklarına gelen talebe rağmen, korelasyonun yüksek olduğu Çin Yuanı’ndaki İmalat PMI’ları kaynaklı kısmi değer kazançları emtia tarafında da etkisini hissettirmekte. Günün kalanında ABD’de açıklanacak olan ekonomik verilerin yanı sıra, Yuan ve küresel haber akışları bazlı hareketler de takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1202 destek seviyesi üzerinde fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü ataklarda sırasıyla 1205, 1207 ve 1212 direnç seviyeleri takip edilecek olup, özellikle 1212 üzerinde kalıcılıkta 1240 seviyesi hedef olabilir. 1202 bölgesinin altına geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek noktaları 1197, 1190 ve 1188’de bulunmakta.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizzmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
IMF: IMF BAŞKANI LAGARDE, FON PERSONELİ VE ARJANTİN MALİYE BAKANI DUJOVNE İLE EKİBİNİN ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA SALI GÜNÜ DİYALOĞU İLERLETMEK ÜZERE TOPLANMASI PLANLANIYOR
IMF: AMACIMIZ BU GÖRÜŞMELERİ HIZLA SONUÇLANDIRMAK VE GÖZDEN GEÇİRİLMİŞ EKONOMİK PLANI YÖNETİM KURULUNA SUNMAK
HAZİNE, EYLÜL AYINDA 7,9 MİLYAR TL’LİK İÇ BORÇ SERVİSİ, 8,7 MİLYAR TL İÇ BORÇLANMA PLANLIYOR
HAZİNE, EKİM AYINDA 3,2 MİLYAR TL’LİK İÇ BORÇ SERVİSİ, 3,5 MİLYAR TL İÇ BORÇLANMA PLANLIYOR
HAZİNE, KASIM AYINDA 21,7 MİLYAR TL’LİK İÇ BORÇ SERVİSİ, 22,4 MİLYAR TL İÇ BORÇLANMA PLANLIYOR
HAZİNE, 12 EYLÜL TARİHİNDE, 2 YIL VADELİ SABİT KUPONLU TAHVİL İHALESİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ PLANLIYOR
HAZİNE, 19 EYLÜL TARİHİNDE, 12 AY VADELİ KUPONSUZ TAHVİL İHALESİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ PLANLIYOR
HAZİNE, 26 EYLÜL TARİHİNDE, 2 YIL VADELİ KİRA SERTİFİKASI İHRACI PLANLIYOR
HAZİNE, 26 EYLÜL TARİHİNDE, 5 YIL VADELİ TÜFE'YE ENDEKSLİ TAHVİL İHALESİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ PLANLIYOR
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde ortalama fiyat 6,58924 TL
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 124.00 milyon dolar
Facebookta Paylaş