AKSEN Analist Toplantı Notları (Burgan Yatırım)


3 Kıta ve 6 Ülkede Büyüyen Enerji Üreticisi
Aksa Enerji'nin 25 Ağustos'ta gerçekleştirdiği analist toplantısına katılım sağladık. Kısaca ; Aksa Enerji A.Ş 2010 yılında halka açılan serbest elektrik üreticisidir. Türkiye'de Antalya'da ve Şanlıurfa'da sırasıyla 900 MW ve 147 MW kurulu güce sahip doğal gaz kombine çevrim elektrik santrallerini, Bolu'da ise 270 MW termik santralini elektrik üretim portföyünde bulunduran Aksa Enerji'nin ayrıca KKTC'de 153 MW kurulu güce sahip akaryakıt santrali bulunmaktadır. Şirketin yurt dışında ise Afrika pazarında Gana 370 MW, Madagaskar 66 MW ve Mali 60 MW kurulu gücü bulunurken Özbekistan'da başkent Taşkent ve Buhara'da toplam 740 MW kurulu güce sahip doğal gaz santrali bulunmaktadır. 2022 yılı ilk çeyreği itibarıyla Aksa Enerji'nin kurulu gücü 2.706 MW'a yükselmiştir.

Kısaca Aksa Enerji 2.Çeyrek Finansal Performansı
Aksa Enerji 2.Çeyrekte 12.676 mn TL hasılat elde etti. Şirketin hasılat dağılımında Türkiye operasyonlarının (KKTC dahil) cirodaki payı %91 seviyesindedir. Aksa 2.Çeyrekte 1.813 mn TL FAVÖK (Finansman gideri öncesi faaliyet karı + amortisman olarak alınmıştır) açıkladı. (q/q: +%20 y:y :+%194) Şirketin 2.Çeyrek FAVÖK dağılımında ise Türkiye'nin payı %46, Afrika %38 ve Asya %16 oldu. İlk çeyreğe göre bölgesel FAVÖK Türkiye'de %9 daralırken Afrika'da %34 ve Asya'da %275 arttı. Şirket yurtdışı operasyonlarından güçlü FAVÖK elde etmektedir.
Şirketin net borç / FAVÖK oranı kümülatif FAVÖK artışının etkisi ile 1,6x (1Q22)'den 1,4x seviyesine geriledi. Şirketin net borcu ilk çeyreğe göre 301 mn TL artarak 6.896 mn TL oldu.
Aksa Enerji'nin Bolu Göynük Termik Santrali kapasite kullanım oranı ilk yarıda %91, K. Kıbrıs Fuel Oil Santrali %43 Antalya Doğalgaz Santrali %50 (sekonder hizmetler eklendiğinde: %66) ve Şanlıurfa Doğalgaz Santrali %25 (sekonder hizmetler eklendiğinde: %42) olarak gerçekleşti.

Toplantı Notları
1) Şirketin Gana hükümeti ile yapılan sözleşmesi 2024 Şubat ayında sona erecek. Gana operasyonlarına devam etmek isteyen şirket süreyi uzatma konusunda görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
2) Gana'da ki santralin çift yakıta dönüşüm aşamasında sona gelindiği ifade edildi. Toplamda 7 makinenin dönüşümü tamamlandığını ifade edildi. Eylül ayı sonunda 9 makineye dönüşüm tamamlanarak süreç sona erecek.
3) 2022 yılı Nisan ayında başlayan kaynak bazlı destekleme uygulaması AUF (Azami Uzlaşma Fiyatı) Eylül ayında sona erecek. Şirket bu uygulamanın uzatılarak 2023 yılı Nisan ayına kadar devam edeceğini öngörmektedir.
4) Şirket 13 Temmuz'da Kazakistan Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı tarafından düzenlenen 240 MW kurulu güce sahip olaca Kyzykorda kombine ısı ve enerji santral kapasite ihalesini kazandığını açıklamıştı. Şirket 15 yıl boyunca kapasite bedelinin ödenmesinin planlandığı bu projeyi 2025 yılında devreye almayı planladığını ifade etti. Santral yeni ekipmanlarla kurulacaktır. Şirket bu operasyonlardan yıllık 50 mn USD katkı planlamaktadır.
5) Şirket ek olarak Eylül ayında Kazakistan'da gerçekleşecek 550 MW ihaleye katılım konusunu değerlendirdiğini ancak katılım konusunda henüz bir karar verilmediğini belirtti.
6) Ek bilgi ; (Kaynak: KEGOC (Kazakistan Elektrik Şebeke İşletme Yatırımcı Sunumu) - (Görsel)

7) Şirketin 3.Çeyrek'te marjlarda daralma beklemediğinin altını çizdi.
8) Şirket Türk devletlerinde dil avantajı ve Özbekistan referansı ile diğer Avrupalı şirketlere göre daha avantajlı olduğunu belirterek buradaki pazardan ilerleyen dönemlerde faydalanmaya devam edeceğini belirtti.
9) Şirket Ukrayna operasyonlarını sonlandırmadığını sadece ara verildiğini belirtti.

10) Şirket Bolu Göynük Termik Enerji Santrali'nde elektrik üretimi amacıyla kullanılan linyitte temin riski bulunmadığını ifade etti. Yılda 1,8 milyon ton yerli kömür kullanan santralde, alanın 2 km mesafedeki açık madenden çıkarılmaktadır. Sahada, 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla 27,76 milyon ton linyit rezervi bulunmaktadır. Maliyetin ise ton başına 30 USD olduğu belirtildi.

11) Aksa Enerji, Özbekistan Enerji Bakanlığı ile Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 240 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulması ve santralde üretilen elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl boyunca satışını içeren anlaşma, Mayıs 2020'de imzalamıştır. 20 Ocak 2021'de, bu anlaşma, 230 MW kurulu güçte kapasite artışı ile tadil edilmiş olup, bu anlaşmaya ilave olarak Buhara'da 270 MW kurulu güçte doğal gaz kombine çevrim santral kurulmasına yönelik ayrı bir anlaşma imzalanmıştır. Şirket uzun süreli yaptığı bu anlaşmadan güçlü USD bazlı FAVÖK elde etmektedir.
12) Şirket Özbekistan'da doğal gaz fiyatlarının makul seviyelerde olduğunu ifade ederek buradaki karlılığı desteklediğini belirtti. Santrallerde kullanılan doğal gaz Uztransgaz (Özbekistan ulusal gaz tedarik şirketi) tarafından bedelsiz olarak tedarik edilmektedir.
13) Şirketin GES yatırımlarıda dikkat çekmektedir. Bingöl, Yozgat ve Kırşehir'de 35 MW'lık güneş enerjisi santrali için düzenlenen YEKA GES ihalelerini kazandığını açıklayan şirket Türkiye'de yenilenebilir enerjide büyümeyi hedeflemektedir.
14) Şirket Bolu Göynük Termik Enerji Santral sahasının içinde karbon salımını azaltmak amacıyla 35 MW kurulu güce sahip olacak güneş enerjisi santralinin kurulmasına ve santralin hibrit dönüşümününe ilişkin çalışmaların ise devam ettiğini belirtti.

Şirketin 2022 Beklentileri
Şirket 2022 yılı ilk çeyrek finansallarının ardından 5.477 mn TL FAVÖK beklentisini paylaşmıştı. İlk altı ayda şirket 3.325 mn TL FAVÖK elde etti. Elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza gelen fiyat artışlarının etkisi ile kaynak bazlı destekleme tebliğinden kaynaklı azami uzlaşma fiyatıda yukarı yönde artış kaydetmektedir. Piyasa takas fiyatı ise Eylül ayında 4.000 TL/MWh'den 4.800 MWh TL'e yükseltildi. Şirketin spot elektrik satışları ise azami uzlaşma fiyatı üzerinden yapılmaktadır. Genel durumda hasılattaki artış şirketin karlılığına pozitif yansımaktadır. Şirket analist toplantısında enerji fiyatlarındaki artıştan pozitif etkilendiklerini teyit etti.


İkinci Çeyrekte Nakit Akışı Pozitif
Şirket ikinci çeyrekte esas faaliyetten 796 mn TL nakit akışı elde ederken. Sabit sermaye yatırımları 377 mn TL oldu. Serbest nakit akışı ise 419 mn TL oldu. (1Ç22 : SNA -1.207 mn TL)
Şirketin 2Ç22'de döviz toplam yükümlülükleri 5.214 mn TL olurken parasal döviz varlıkları 6.698 mn TL oldu. Net döviz varlığı 1.481 TL olurken türev araçları eklendiğinde net döviz varlığı 2.933 mn TL oldu. Şirket 9,5x F/K ve 7,6x FD/FAVÖK çarpanları ile işlem görmektedir.




 Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Credit Suisse, verimlilik hamlesinin bir parçası olarak grupta yaklaşık 5.000 istihdamı azaltımına gitmek istiyor - Kaynaklar
Bazı IAEA müfettişlerinin Zaporijya Nükleer Santralinden ayrıldığı görüldü
ABD'de S&P Global İMALAT SEKTÖRÜ PMİ ağustos'ta : 51.5 ( ÖNCEKİ:51.3)
ABD'DE ISM İMALAT SEKTÖRÜ PMİ AĞUSTOS'TA: 52.8 (BEKLENTİ:52.0 ÖNCEKİ:52.8)
ABD'DE İNŞAAT HARCAMALARI TEMMUZ'DA: %-0.4 (BEKLENTİ:%-0.4 ÖNCEKİ:%-1.1)
ABD'DE ISM ÖDENEN FİYATLAR ENDEKSİ AĞUSTOS'TA: 52.5(BEKLENTİ:55.5 ÖNCEKİ:60.0)
ABD'DE ÖZEL SEKTÖR YENİ İNŞAAT HARCAMALARI TEMMUZ'DA: % -0.8
ABD'DE ISM İSTİHDAM ENDEKSİ AĞUSTOS'TA: 54.2 (BEKLENTİ: 49.0 ÖNCEKİ:49.9)
ABD'DE KAMUNUN YENİ İNŞAAT HARCAMALARI TEMMUZ'DA: % +1.5
Facebookta Paylaş