Alarko Holding Toplantı Notları (İntegral Yatırım Menkul Değerler )

Alarko holding tarafından gerçekleştirilen Sermaye Piyasaları Günün’den edindiğimiz notları paylaşıyoruz. Holdingin ana faaliyet alanları enerji, taahhüt, gayrimenkul, turizm, sanayi ve girişim sermayesi üzerinedir.
Enerji - Holdingin amiral gemisi enerji olmaya devam ediyor. Enerjinin kombine ciro içerisindeki payı yüzde 90 seviyesindedir. 2022 yılında holdingin elektrik üretim şirketlerindeki artış %11 seviyesinde gerçekleşti. Üretim tarafında büyük bölümü oluşturan Cenal tesisinde 2023 yılında büyük bakımlarının yapılacağı bilgisi verildi. Dolayısıyla 2023 yılında elektrik tarafında %14 gerileme ile 9.672.200 mWh üretim beklenmektedir. Cenal tesisinde kullanılan kömür ile ilgili olarak fiziki ve finansal araçların kullanıldığı, hibrit bir model izlendiği maliyet anlamında rekabet avantajı olabileceği ifade edildi.
Elektrik dağıtım ve perakende iş kolu - 2022 yılında toplam dağıtılan elektrik %4 civarında artış kaydetti. Varlık tabanı enflasyonun yüksek olmasıyla beraber son beş yılda yıllık ortalama %51 oranında artış kaydetti. Varlık tabanının 2023 yılında 7 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Şirket yapacağı yatırımlarla 2024 yılında 11 milyar TL’ye, 2025 yılında ise 15 milyar TL seviyesine ulaşmayı hedefliyor. Depolama tarafında ise başvurunun EPDK’da olduğu bu yıl içinde lisansların gelebileceği belirtildi. Lisansın gelmesi ile birlikte ilk yatırımın 2024 yılında yapılabileceği bu konu hakkında Çin’li bir firma görüşüldüğü ancak netleşen bir gelişmenin olmadığı belirtildi.
Taahhüt iş kolu - Şirketin projelerin tamamlanmasıyla beraber 350 milyon $ iş yüküne sahip. Bu alanı büyütmek için Romanya’da devam devam 3 proje var. Kazakistan’da 2023 yılının ortasına kadar teslim etmeyi planladıkları proje bulunuyor.
Gayrimenkul iş kolu - Şirketin gayrimenkul portföyü 6 milyar TL seviyesinde olduğu, Bodrum Gündoğan otelini 2024 yılında devreye girmesini önümüzdeki yıllarda hem yurtiçinde hem de yurtdışında yeni otel alımları olabileceği belirtildi. Şirket atıl haldeki gayrimenkullerini likit hale getireceklerini belirtti.
Turizm - 2022 yılını doluluk oranı açısından güçlü geçirdiklerini ifade ettiler. 2021 yılında %76 olan doluluk oranı 2022 yılında %81 oranına çıkmıştır. 2023 yılında da aynı performansı beklediklerini ve yüzde 60 oranında fiyat artışı olacağı ifade edildi.
Girişim sermayesi - Alarko Ventures altında 25 adet yatırım yapıldığı ve 3 tane yatırımın unicorn olduğu, 2023 yılında ise 42.5 milyon USD yatırım yapılacağı belirtildi.
2030 hedefleri
2030 hedeflerinin ana teması değişim, dönüşüm ve dijitalleşme. Aktif hale gelen donuk varlıklar, artan likidite, düzenli temettü ödeme, dengelenmiş portföy şirketin ana hedefleri arasında. 2030 yılında toplam portföyün yaklaşık %10’unu Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve turizm, %40’ı enerjiden %30’unu yeni faaliyet alanlarından %20’sini de Alarko Yatırım içinde yer alan yatırımlardan oluşacağı öngörülmekte. Bu sayede enerji sektörünün toplam portföy içerisindeki yerin azalmasıyla riskin dengelendiği ve daha likit hale geldiği, uluslararası ağırlığın arttığı bir Alarko hedefleniyor. Alarko Holding bünyesine iki yeni faaliyet alanı katmaya hazırlanıyor. Şirketin ilk yatırımı Tarım &Gıda Sanayi’nde olacak. İkinci yapacakları yatırım alanını şimdilik imza aşamasında olduğu için açıklamadılar. Ancak büyüklüğü tarım alanındaki yatırım kadar olmasa da yeni bir sektörde teknoloji ağırlıklı yatırımları olacak.
Tarım & Gıda
Şirket, 5 milyon m2 sera alanda jeotermal destekli verimli tarım yatırımı yapacağını açıkladı. Seracılık faaliyetleri kapsamında mevye-sebze üretiminin yıllık 300 bin ton olması planlanıyor. Yatırımın 2023 yılında başlayıp 2026 yılında tamamlanması hedefleniyor. Tarım &Gıda alanındaki yeni yatırımın maliyeti 650 Milyon $ olacak. Yatırımın yıllık 600 Milyon $ ciro, yıllık 175 Milyon $ FAVÖK yaratması bekleniyor. Yatırımın 5 yılda geri dönüş sağlayabileceği, üretilecek ürünlerin hem iç pazarda hem dış pazarda değerlendirileceği ifade edildi.
Tarım & Gıda Sanayi Yatırımının alanları
1) Jeotermal destekli seracılık
2) Açık alan tarımı
3) Organomineral Gübre
4) Gıda Sanayi
5) Tarım teknolojileri & AR-GE
6) Tarım Girişim Sermaye Fonu
2022 &2023 Beklentileri
Şirket sunumunda 2022 ve 2023 yılına ilişkin beklentilerini de paylaştı. Buna göre 2022 yılında beklenen kombine net kar 23.000 - 24.000 mn TL seviyesinde olmakla birlikte konsolide net kar 11.000 - 12.000 mn TL seviyesindedir. 2023 yılında ise kombine net kar beklentisi 16.500 - 17.800 mn TL iken, konsolide net kar 8.500 - 9.500 mn TL’dir Şirket beklentilerini oluştururken 2023 yılı için USDTRY kur beklentisini ortalama 22.5 ve EURO kuru beklentisini ortalama 25.00 almıştır. 2023 yılı beklentilerindeki gerilemenin ana nedeni olarak Cenal’da yapılması beklenen büyük tadilat ve yatırım olarak gösterilmiştir.
Değerlendirme & Hedef Fiyat
Model portföyümüzde taşımız Alarko’nun yeni faaliyet alanı ile dönüşeme girmesini ve bilançosunda atıl alanların likide dönüşecek olmasını olumlu buluyoruz. Alarko Holding’i 12 aylık hedef fiyatımız olan 110 TL ile model portföyümüzde taşımaya devam ediyoruz.

 İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş