Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası'nın anketine göre, Alman şirketlerin çoğu ekonominin gelecek 12 ayda da bozulmaya devam edeceği görüşünde

Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası'nın anketine göre, Alman şirketlerin çoğu ekonominin gelecek 12 ayda da bozulmaya devam edeceği görüşünde. Yatırımların askıya alınması ve işten çıkarmalar gündemde.
 
Türkiye'de rekor seviyelerdeki döviz kurları ve yüzde 80'in üzerindeki yüksek enflasyon yalnızca yerli şirketleri değil; uluslararası yatırımcıları da olumsuz etkiliyor. Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası'nın (AHK) üyeleri arasında gerçekleştirdiği "AHK Türkiye World Business Outlook - Sonbahar 2022" başlıklı raporun sonuçlarına göre, Türkiye'de faaliyet gösteren Alman şirketlerin çoğunluğu gelecek 12 aylık dönemde Türk ekonomisinin daha kötüye gideceğini öngörüyor.

Türkiye'de milyar dolarları aşan üretim ve ihracat yapan Alman şirketlerinin katıldığı ankete göre, 2023 yılında yatırımlar beklemeye alınacak, istihdamda ise bir miktar azalma yaşanacak. Seçim sonrasında ekonomi politikalarında öngörülebilirlik ve istikrar bekleyen Alman şirketler, sorunlara rağmen Türkiye'nin tedarik ağı ve ucuz işgücü gibi nedenlerle hala cazip bir üretim merkezi olduğu görüşünde.

Almanya Türkiye'nin ihracatında ilk, ithalatında ise dördüncü sırada yer alıyor. TÜİK'in Ocak-Ekim 2022 verilerine göre, Almanya'ya ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 artışla 17,5 milyar dolar oldu. Almanya'dan ithalat ise aynı dönemde yüzde 8,1 artışla 19,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

'Daha kötü olacak' diyenler arttı
AHK Türkiye World Business Outlook - Sonbahar 2022 raporu kapsamında düzenlenen ankete Türkiye'de üretim ve ihracat yapan Alman sermayeli 346 üye şirketten 80'i katıldı.

Anket sonuçlarına ilişkin DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Dr. Thilo Pahl, önümüzdeki 12 içerisinde Türkiye ekonomisinin daha iyi olacağını bekleyen Alman şirketlerinin oranının yüzde 10 olduğunu, daha kötü olacağını bekleyenlerin oranının ise son 6 ayda yüzde 51'den yüzde 64'e çıktığını kaydediyor.

 Yatırım planlarında yavaşlama

Ekonomiye ilişkin olumsuz beklentilerin artması, yatırım planlarının da askıya alınmasına neden oluyor. Ankete göre, Alman şirketlerin Türkiye'de yatırım yapma isteğindeki düşüş devam ediyor. Gelecek dönemde şirketlerin yüzde 34'ü yatırımlarını azaltmayı planlarken, yüzde 19'u herhangi bir yatırım öngörmüyor. 2022 İlkbaharında bu oranlar sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 düzeyinde kalmıştı.

Öte yandan, şirketlerin yüzde 25'i ise devam eden yüksek talep nedeniyle yeni yatırım planlarken, yüzde 22'si de önümüzdeki on iki ay içinde yatırım harcamalarının değişmeyeceği tahmininde bulunuyor.

2023'te işten çıkarma planları var
Ankete göre, Alman şirketlerin önümüzdeki 12 aya ilişkin istihdam planları da Türkiye ekonomisine ilişkin olumsuz beklentileri yansıtıyor.

Ankete katılan şirketlerin sadece yüzde 22'si 2023’te yeni çalışan almayı planlıyor. Bu oran 2022 İlkbahar Raporu’nda yüzde 39 düzeyindeydi. Bununla birlikte, ekonomik faaliyetlerde beklenen düşüşten dolayı, şirketlerin yüzde 16'sı 2023’te işten çıkarma planları yaptığını belirtiyor. Şirketlerin yüzde 62'si ise istihdam seviyelerinin aynı kalacağını öngörüyor.

  Deutsche Welle Türkçe (DW) internet sitesinde yayınlanan habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.inspiredminds.de/tr/alman-%C5%9Firketler-t%C3%BCrkiye-ekonomisi-iyiye-gitmiyor/a-64054404



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş