Analistler, Çin ekonomisinin ikinci çeyrekte toparlanmasını bekliyor

Aralık 2019 tarihinden bu yana Covid-19 salgını nedeniyle ekonomisi sekteye uğrayan Çin'den gelen toparlanma sinyalleri, yılın ikinci yarısına dönük umutları artırdı. Uluslararası analistler, Çin ekonomisinin Covid-19 salgınının ilk çeyreğinde daralmasının ardından ikinci çeyrekte toparlanması beklendiğini söyledi. Seul'deki NH Investment & Securities analisti Piao Renjin, "Çin, COVID-19 salgınına mali ve parasal teşvik paketleriyle hızla cevap verdi ve finansal piyasada hızlı bir toparlanmaya yol açtı. Çin hükümetinin mali ve parasal teşvik tedbirlerini genişletmesi bekleniyor. İkinci çeyrekte Çin'de bir toparlanma görebilirsiniz" dedi.
 
Piao, "Çin'deki fabrikalar ilk çeyrekte durakladı ancak ikinci yarıda neredeyse yüzde 90'ı faaliyetine başladı. Her ne kadar tüketiciler hala virüs endişesi nedeniyle para harcamaktan kaçınırken, çevrimdışı mağazalar kademeli olarak yeniden açılıyor" değerlendirmesini yaptı.
 
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayınlanan verilere göre, Çin'in gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), ocak-mart çeyreğinde yıllık yüzde 6.8 daralma yaşadı. Uluslararası Para Fonu'nun kısa süre önce yayınlanan ve küresel ekonominin yüzde 3 azalacağını öngören Dünya Ekonomik Görünümü raporuna göre, küçülmeye karşın Çin'in bu yıl ekonomik büyümeyi görebilecek birkaç büyük ekonomiden biri olması bekleniyor. Rapor, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 1,2 oranında büyümesini beklerken ABD ekonomisi ve Euro Bölgesi'nin sırasıyla yüzde 5,9 ve yüzde 7,5 oranında daralacağını tahmin ediyor.
 
"Çin, IMF'nin tahmininden daha çok büyüyecek"
 
Seul merkezli Hyundai Araştırma Enstitüsü Müdürü Han Jae-jin de Çin ekonomisiyle ilgili yaptığı açıklamada "Çin'in ihracatı esas olarak Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı. Çin ve ABD ekonomileri toparlandığında Çin ekonomisi çok daha hızlı büyüyecektir" dedi. Çin ekonomisinin ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre daha iyi ekonomik göstergeler kaydettikten sonra üçüncü çeyrekte toparlanacağını öngören Han, bu yıl Çin'deki ekonomik büyüme oranının, salgın hastalık nedeniyle IMF'nin yüzde 1,2'den daha yüksek olacağı tahmininde bulundu.
 
Öte yandan, Kore Uluslararası Finans Merkezi de hazırladığı bir raporda, Çin ekonomisinin fabrikaların yeniden açılması ve iç talebi artıracak hareket üzerindeki kısıtlamalardan dolayı ılımlı bir büyüme göstermesinin beklendiğini ifade edildi. Raporda, Çin ve Güney Kore'nin, karantina döneminde evde kalmak ve çevrimiçi dersler için teknolojideki rekabet gücünü kullandığını bunun da çeşitli iş alanlarında iş birliği yapma fırsatı bulabileceği de belirtildi.
 
Çin Uluslararası Radyosu



Facebookta Paylaş