Aralık 2020 Ödemeler Dengesi analizi (İş Yatırım)

Ödemeler dengesinde en kötüyü geride bıraktık

Aralık ayı sonuçları beklentilerin altında gelen cari açık, portföy girişiyle desteklenen güçlü bir finansman ve istikrarlı hale gelen pozitif net hata noksan kalemiyle sevindiriyor. Son üç ayda 10 milyar doları aşan rezerv artışı salgın döneminde yaşanan 50 milyar dolarlık kaybın tahminimizden daha çabuk yerine konulabileceğine işaret ediyor.

Cari açık 3,2 milyar dolar ile piyasa tahmininin (3,5 milyar dolar) altında gelerek pozitif sürpriz yaptı. Hizmetler dengesi ve yatırım geliri transferlerinin beklentilerden iyi gelmesi sapmada etkili oldu. Ancak cari dengedeki eğilimleri daha net gösteren çekirdek denge (altın ve enerji hariç) 0,9 milyar dolarlık fazla gerilemeyi sürdürüyor. 2020 yılını 36,7 milyar dolarlık (milli gelirin %5,3’ü) bir cari açıkla kapatıyoruz.

Ekim ayında iyi gelen veriden sonra Kasım ve Aralık aylarında cari dengedeki bozulmada altın ve enerji ithalatımızdaki yükseliş etkili oldu. Güçlü iç talep ve emtia fiyatlarındaki artış da ithalat faturamızı yukarı çekti. Ocak ayından itibaren bu tablonun olumlu yönde değişmesini bekliyoruz.

Ayın pozitif sürprizi finans hesabında girişin önceki aya göre on kat artarak 9,2 milyar dolara ulaşması. Kanal bazında bakıldığında portföyden 5,3 milyar dolar (2,3 milyar doları eurotahvil, 2,0 milyar doları diğer tahvillerin ihracından), doğrudan yatırımlardan 0,8 milyar dolar, kredilerden 1,0 milyar dolar, efektif ve mevduattan 3,1 milyar dolar giriş görüyoruz. Aksi yöndeki tek büyük kalem ticari kredilerdeki 0,9 milyar dolarlık çıkış.

Efektif ve mevduatın detaylarına baktığımızda hareketin neredeyse tamamının bankaların yurtdışındaki muhabir hesaplardaki 3,3 milyarlık tutarı çekmesinden kaynaklandığını görüyoruz. Merkez Bankası’nın munzam karşılıkları artırmasının doğal bir sonucu olarak okuyoruz.

Alt detaylara aktör bazında bakıldığında genel hükümetten 4,4 milyar dolar (4,3 milyar doları borçlanma aracı ihraçları), bankalardan 4,3 milyar dolar, banka dışı şirketlerden 0,3 milyar dolar giriş göze çarpıyor. Merkez Bankasında önemli bir hareket yok.

Kredilere baktığımızda Aralık ayında bankaların (3,1 milyar UV dış borç ödeme, 2,9 milyar UV dış borçlanma, 0,7 milyar dolar net KV borçlanma) üç ay sonra ilk kez 0,6 milyar dolar net dış borç aldığını görüyoruz. Benzer eğilimi 0,6 milyar dolar net borçlanma ile şirketler cephesinde de görüyoruz (1,6 milyar UV dış borç ödeme, 1,9 milyar UV dış borçlanma, 0,3 milyar net KV dış borçlanma).

Tahvil ve kredi tarafına beraber baktığımızda 2020 yılında uzun vadeli dış borç çevirme oranları bankalar için %81,9 (ilk on bir ay: %77,8, 2019: %76,2), şirketler için %70,3 (ilk on bir ay %67,8, 2019: %87,2) olarak gerçekleşiyor. 2020 yılına göre bankaların daha yüksek, şirketlerin ise daha düşük borçlanma oranı dikkat çekiyor.

Toparlayacak olursak, görece yüksek bir cari açık (-3,2 milyar dolar) oldukça güçlü bir finansman girişi (+9,2 milyar dolar) ve istikrarlı hale gelen pozitif bir net hata noksan kalemiyle (+0,7 milyar dolar) ile dengelenince, ortaya 6,7 milyarlık bir rezerv artışı çıkıyor. Son üç aydaki 10 milyar dolarlık rezerv artışı salgın döneminde yaşanan 50 milyar dolarlık kaybın öngördüğümüzden daha çabuk yerine konulabileceğini gösteriyor.

2020’nin son üç ayında yükselişe geçen ithalat verilerine rağmen 2021 yılının ödemeler dengesinin düzeldiği ve rezervlerin yerine konmaya başlanacağı bir yıl olacağı görüşümüzü koruyoruz. Ocak ayından itibaren dış ticaret açığımızın iyileşmeye başladığını göreceğiz.

Mart ayında açıklanacak 2021 Ocak ayı verisinde 1,4 milyar dolar civarı bir cari açık bekliyoruz. 2021 yılı için cari açık tahminimiz 20 milyar dolar ile milli gelirin %2,6’sı düzeyinde.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSPANYA BANKALARININ ECB'DEN ALDIĞI KREDİLER OCAK AYINDA 251.2 MYR EURO -İSPANYA MERKEZ BANKASI
AB KOMİSYONU BAŞKANI: AVRUPA'NIN İYİLEŞMESİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN YIL ORTASINDA İLK FONLARI ÖDEYEBİLİRİZ
BOFA, GLOBAL PETROL TALEBİNİN BUGÜN 92-93 MLN VARİL/GÜN ARTMASINI BEKLİYOR, 2019 SEVİYELERİNE KIYASLA HALEN 7 MLN GERİDE
AB KOMİSYONU BAŞKANI : YIL ORTASINA KADAR İLK FONLARIN DAĞITIMINI SAĞLAYABİLECEĞİZ
BOFA GLOBAL RESEARCH: GLOBAL PETROL TALEBİNİN GELECEK 3 YILDA 9 MLN VARİL/GÜN ARTABİLECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR
İSVEÇ MERKEZ BANKASI: E-KRONA İÇİN TEKNİK ÇÖZÜMLER TESTLERİNİ UZATIYORUZ
ALMANYA SAĞLIK BAKANI: ÜLKEYE DİĞER VARYANTLARIN GİRİŞİNİ ÖNLEMEK İÇİN SINIR KAPATILMASI KAÇINILMAZ
Facebookta Paylaş