Aralık 2020 Sanayi Üretimi (İş Yatırım)

Büyüme güçlü, ancak sektörler arası ayrışma artıyor…

Aralık ayı sanayi verisi parasal sıkılaşmaya rağmen ekonomideki canlanmanın gücünü koruduğunu gösteriyor. Ancak son iki aydır genele yaygın V şeklinde bir büyümeden çok sektörlere göre ayrışan K şeklinde bir büyüme görüyoruz.

Sanayi üretimi mevsimsellikten arındırılmış seriye göre aylık bazda %1,3 (Kasım %1,3, Ekim: %1,2, Eylül: %1,7), takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre yıllık bazda %9,0 (Kasım %11, Ekim: %10,4, Eylül: %8,2) büyüyor.

Ekonomide toparlanmanın devam ettiğini gösteren rakamlar Ocak başında açıklanan Aralık ayı imalat PMI endeksi verisine (50,8) göre daha güçlü bir ekonomik görünüm çiziyor. PMI yüksek oynaklığa sahip bir seri olduğu için verileri iskontoyla okuyoruz.

Alt kalemlere bakıldığında, Ekim ayı kadar genele yaygın bir üretim artışı söz konusu değil. Aylık bazda sermaye malı (%1,9, +0,4yp) ve ara malı (%1,9, +0,8yp) güçlü katkılarıyla dikkat çekiyor. Dayanıksız tüketim (%1,3, +0,3yp) momentum kaybediyor. Enerji (%-1,3, -0,1yp) ve dayanıklı tüketim (%-0,8, -0,0yp) ayın kaybettiren segmentleri olarak öne çıkıyor.

Düşük teknoloji (%1,6, +0,6yp), orta-düşük teknoloji (%1,6, +0,5yp), orta-yüksek teknoloji (%2,1, +0,5yp) aylık bazda hızlı büyürken, yüksek teknoloji (%-4,5, -0,2yp) gerileyerek sürpriz yapıyor. Ancak seri çok oynak bir seyir izlediği için iskonto ile okuyoruz.

Sektör bazında aylık olarak bakıldığında içecek (%5,9, +0,0yp), diğer ulaşım araçları (%5,1, +0,1yp), makine ekipman (%4,7, +0,2yp), fabrikasyon metal (%3,7, +0,3yp), gıda (%3,5, +0,4yp), ana metal (%3,1, +0,2yp) sektörlerindeki güçlü seyir dikkat çekiyor.

Aylık olarak ivme kaybeden ve küçülen sektörlerde bilgisayar ve elektronik ürünler (%-14,5, -0,3yp), eczacılık (%-7,8, -0,1yp), makine ve ekipman kurulumu (%-5,0, -0,1yp), giyim (%-1,9, -0,1yp) öne çıkıyor.

Öncü göstergeler Ocak ayında ekonomik büyümenin güç kazanacağına işaret ediyor. Ocak ayı PMI verisi 54,4 ile (Aralık 50,8, Kasım: 51,4, Ekim: 53,9) son 6 ayın en yüksek değerine yükseldi. Şirketlerle görüşmelerden aldığımız izlenim ilk çeyrekte büyümenin süreceğine ancak sektörel bazda ayrışmanın artacağına işaret ediyor.



İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JAPON HÜKÜMETİ PFİZER AŞISINI ONAYLADI -NHK
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV'UN YAPTIRIMLARA KARŞI YAPTIĞI AÇIKLAMASINI KAYGI VERİCİ BULDU
RUSYA MERKEZ BANKASI:UYGUN PARA POLİTİKASI EKONOMİYİ 2021 BOYUNCA DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK
RUSYA MERKEZ BANKASI: TÜKETİCİ ENFLASYONU GÖSTERGELERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR FİYAT HAREKETLERİNİN % 4'E YAKIN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR
RUSYA MERKEZ BANKASI: UYGUN PARA POLİKASI 2021 BOYUNCA EKONOMİYİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK
RUSYA MERKEZ BANKASI: PARA POLİTİKASI KOŞULLARI UYGUN KALMAYA DEVAM EDİYOR
RUSYA MERKEZ BANKASI: EKONOMİK BÜYÜMENİN TOPARLANMASI 2021'DE % 3-4 ARALIĞINDA BEKLENİYOR
RUSYA MERKEZ BANKASI: BİR ÖNCEKİ AY ARTMASINDAN SONRA İŞLETMELERİN ENFLASYON BEKLENTİLERİ SOMUT BAĞLAMDA DEĞİŞMEDİ
Facebookta Paylaş