AVM yatırımcıları yönetmelik değişikliğinin iptali için dava açmaya hazırlanıyor - Dünya

Dünya gazetesinde yayınlanan habere göre; Markalarla AVM işleticileri arasındaki “ortak gider” sorunu, yönetmelikte yapılan değişiklikle markalar lehine karara bağlandı. Buna göre, markaların “şeffaflıktan uzak” bulduğu ortak alan giderleri AVM işleticilerine kaldı. Sözleşmelerde aksine hüküm bulunmaması halinde, markalardan reklam giderleri için de katkı payı alınamayacak. Markalar düzenlemeyi memnuniyetle karşılarken, AVM yatırımcıları değişikliğin iptali için dava açmaya hazırlanıyor. AYD Başkanı Hüseyin Altaş, “AVM’lerin, ortak gideri yüzde 25 sübvanse etmesi gerekecek. Bu da kontağı kapatmak anlamına geliyor” diye konuştu. 442 AVM ve 500’den fazla markayı ilgilendiren ve yıllık 10 milyar TL’yi bulan ortak gider düzenlemesi yürürlüğe girdi. Karar markalar tarafından memnuniyetle karşılanırken, AVM tarafında ise infiale yol açtı. AYD, yönetmelikteki değişikliklerin iptali için Danıştay’da dava açma hazırlığında.

Türkiye genelinde 442 AVM ve 500’e yakın marka arasında yıllardır devam eden genel-gider sorununa düzenleme geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre yıllardır tartışılan yönetim giderine son verilirken, reklam giderlerine ise standart getirildi. Konuya ilişkin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 2000’li yılların başından itibaren AVM sayılarının arttığı belirtilerek, bu durumun bir yandan ekonomiye katkı sağladığı, diğer yandan da kiracı ve kiraya veren ilişkilerinde sorunlar ortaya çıkardığı bildirildi. Özellikle muhtelif giderlerin karşılanmasında sorun yaşandığı vurgulanan açıklamada, sektörden gelen talepler doğrultusunda Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapıldığı ifade edildi.

Kararı değerlendiren perakende markalarının temsilcileri yönetmeliği memnuniyetler karşılarken, AVM tarafında ise moraller bozuldu. AVM yöneticilerinin bulunduğu whatsapp gruplarında karar ‘infial’ olarak değerlendirildi. AVM’lerin çatı kuruluşu Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nin konuyla ilgili atağa geçtiği bilgisi belirtildi. Son açıklanan rakamlara göre Türkiye’de 81 ilin 67’sinde AVM bulunuyor. Haziran 2021 itibarıyla ülke genelinde AVM sayısı 442’ye çıkarken, söz konusu AVM’lerin pazar değeri 59 milyar dolara toplam kiralanabilir alan ise 13 milyon 426 bin 898 metrekareye çıktı. Alınan bilgilere göre geçen yıl ortalamada metrekare başına 35 TL civarında olan metrekare başına ortak alan gideri, bu yıl 70 TL’yi aşmıştı. Kaba bir hesapla 14 milyon metrekare kiralanabilir alana sahip AVM’lerin yıllık genel gider faturası geçen yıl 5,8 milyar TL iken, bu yıl rakamın 10 milyar TL’yi aşması bekleniyordu. Markaya ve konuma göre ortak giderin kiraya oranı yüzde 7-8’den yüzde 25’e kadar çıkabiliyor. Düzenlemeye göre yönetim giderleri bu aydan itibaren son bulurken, reklam ve tanıtım giderleri ise sözleşme dönemi sonunda sona erecek.

BMD: Karar memnuniyet verici

190 üye firmaya ait 467 marka ve 59 bin yurt içi mağazayı temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, bazı AVM’lerde şeffaflıktan uzak ve adil olmayan ortak alan giderlerin organize perakende sektörünün en önemli sorunları arasında yer aldığını hatırlattı. Bu kapsamda açıklanan yönetmelik değişikliğini memnuniyetle karşıladıklarını ve yönetmeliğin beklentilerini büyük ölçüde karşılandığını belirten Öncel, “Bazı AVM’lerde ödenen ortak alan gideri ikinci bir kiraya dönüşmüştü. Yaptığımız anketlerde üyelerimizin yüzde 95’inin en büyük sorun olarak gördüğü şeffaflıktan uzak ortak alan konusu çözüme kavuştu. 100 bine yakın mağazayı yakından ilgilendiren yönetmelik, yeni haliyle organize perakende markalarımızın beklentilerini büyük ölçüde karşılıyor” dedi.



Facebookta Paylaş