Avrupa’da geçtiğimiz yıl elektrik şebekesine yeni eklenen enerjinin yaklaşık %90’I yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edildi

Fosil yakıtlardan uzaklaşmakta olan Avrupa’da geçtiğimiz yıl elektrik şebekesine yeni eklenen enerjinin yaklaşık %90’I yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edildi. Yetkililer, AB’nin 2020 yılına ilişkin olarak belirledikleri ve bağlayıcı olan yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşıldıktan sonra, yenilenebilir enerjiye ilişkin teşvik edici siyasi desteğin ortadan kalkacağı hususunda endişeli olduklarını belirtmekte.

2016 yılında AB’deki 24,5 GW değerindeki kapasite artışının 21,1 GW’lık kısmının (%86) rüzgâr, güneş, biokütle ve hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilmiştir. 2014 yılında ise bu oran %79 olarak gerçekleşmişti. WindEurope tarafından açıklanan verilere göre, rüzgâr santralleri ilk defa kapasite artışının yarısından fazlasını oluşturmuş olup, rüzgâr enerjisi kömürü geride bırakarak AB’de ikinci en çok kullanılan enerji çeşidi olmuştur. 2016 yılında rüzgârdaki kapasite artışına en büyük katkıyı Almanya sağlarken; Fransa, Hollanda, Finlandiya, İrlanda ve Litvanya rüzgâr santrali kurulumunda yeni rekorlara imza atmışlardır.

Geçtiğimiz şubat ayında şebekeye bağlanan Hollanda’daki Gemini Rüzgâr Santrali projesi bu yıl içerisinde tamamlandığında dünyanın en büyük ikinci açık deniz rüzgâr santrali olma özelliğini taşıyacak. Söz konusu proje kadar dikkat çekici diğer projeler ise; Almanya’daki Gode Wind 1 ve 2 açık deniz rüzgâr santrali projesi ile Hollanda’daki Westermeerwind projesidir.

WindEurope Başkanı Giles Dickson konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, kurulum seviyelerinin şimdilik iyi göründüğünü, yatırım miktarının ise oldukça iyi olduğunu belirtti. Dickson konuyu daha uzun vadeli bir perspektiften ele aldığında ise, AB’deki 28 üye ülkeden yalnızca 7 tanesinin 2020 yılına kadar olan dönemin ötesine geçen rüzgâr enerjisine ilişkin somut politikaları olduğunu belirtti. Giles Dickson buna ek olarak, 3-5 yıl öncesi ile kıyaslandığında, mevcut durumda üye ülkelerde yenilenebilir enerjiye ilişkin siyasi düzeyde ciddi bir heves kaybı yyaşandığını ifade etti.

Her ne kadar mevcut durumda Avrupa’da Kurulu rüzgâr gücü 153,7 GW seviyesine kadar çıkmış olsa da, bölgenin 918,8 GW’lık toplam kapasitesinin oldukça küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Yetkililer söz konusu açığın, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında, hükümetlerin kömür ile çalışan eski santralleri, zorla kapatma kararı ile birlikte kapanabileceğini ümit etmektedir. Konuya ilişkin olarak verilebilecek bir örnek, İngiltere’nin 2025 yılına kadar kömür ile çalışan santralleri kapatma kararıdır.

 -Ekonomi Bakanlığı Bülteni-