Aylık Bülten (Gedik Yatırım)

Başlarken
Mart sonundan itibaren küresel risk iştahı ve piyasalardaki toparlanmaya bağlı olarak yukarı yönlü bir seyir izleyen ve mayıs ayı itibariyle alım iştahının güç kazandığı BIST-100 Endeksi'nde son haftalarda sıkışık bir fiyatlama dikkat çekmekteydi. Salgın kaynaklı artan endişeler ve yurt içindeki jeopolitik gelişmelerin etkisiyle dalgalı bir fiyatlamaya konu olan BIST-100 Endeksi'nde 1.180 ve 1.170 seviyeleri güçlü destek olarak çalışırken, 1.205 seviyesi de önemli bir direnç konumunda bulunmaktaydı. Temmuz ayının son haftasında 1.205 seviyeleri tekrar test edilmesine karşın bu seviyelerden etkili olan kâr satışları, kur cephesinde artan volatiliteye bağlı olarak hız kazandı. Mart sonundan itibaren devam eden ve 1.180'li seviyelerden geçen yükseliş trendinin kırılması panik satışlarını beraberinde getirdi.
Piyasalarda Son Durum
Ekonomileri desteklemeye yönelik atılan güçlü adımlar ve mayıs ayından itibaren tedbirlerin gevşetilmesine bağlı olarak ekonomilerde gözlenen toparlanma risk iştahını ve hisse piyasalarını destekleyen temel gelişmeler olarak karşımıza çıkmaktaydı. Ancak haziran ortalarından itibaren vaka sayılarında yaşanan artış, ikinci dalga endişelerini ve verilerdeki toparlanmanın devamlılığı konusundaki belirsizlikleri gündeme getiriyor. Salgın kaynaklı endişeler ve ABD - Çin arasındaki gerilim piyasalar ve alım iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. Küresel hisse piyasalarında dalgalı bir seyrin izlendiği temmuz ayını BIST-100 Endeksi %3,29'luk düşüşle 1.126,90 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru ise temmuz ayını %1,71'lik yükselişle 6,9720 seviyesinden tamamladı.
Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler
Yurt içinde yeni ayda; mayıs dönemi işsizlik rakamları, haziran ayı sanayi üretimi, cari işlemler dengesi, temmuz ayı bütçe dengesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı ve ayın son gününde yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH rakamları önemli olacak. TCMB, son iki toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, ağustos ayı toplantısında enflasyonda anlamlı bir iyileşme görünceye kadar temkinli duruşunu korumayı seçebilir. Yine ay içerisinde gelecek sanayi üretimi, cari işlemler dengesi ve bütçe dengesi gibi ikincil veriler Türkiye Ekonomisi'nin ilerleyen süreçteki performansı konusunda fikir verecektir. Asıl önemli veri akışı ise 31 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak 2020/2Ç'e ait GSYH rakamı olacaktır. Tüm dünyada olduğu gibi en sert daralmanın yaşanacağı çeyrek olan ikinci çeyrekte Türkiye Ekonomisi'nin ne ölçüde bir daralma kaydedeceği önemli olacaktır. Ayrıca 21 Ağustos Cuma günü Fitch'in Türkiye kredi ve not değerlendirmesi de piyasaların takibinde olacak. Küresel çapta da enflasyon ve büyüme gibi birincil veriler piyasalar açısından önemini korumayı sürdürmektedir. 6 Ağustos Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararı öne çıkacakken, diğer büyük merkez bankalarının toplantıları eylül ayında gerçekleşecektir. Salgın kaynaklı gelişmeler ve ekonomik veri akışları fiyatlamalar ve risk iştahı üzerinde beliryici olacaktır.


 
 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş