Aylık Strateji Raporu (Gedik Yatırım)

Başlarken
 
Ocak ayını Çin’deki virüs salgına ilişkin endişeler ve zayıflama kaydeden risk iştahı ile tamamlıyoruz. Şubat ayında virüs salgına ilişkin gelişmeler ön planda bulunmaya ve fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Mevcut durumun küresel bir salgın haline dönüşmesi durumunda risk iştahındaki zayıflamanın ve satış baskısının devam edebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Salgın süreci mümkün olduğu kadar az bir hasarla atlatılacak olursa; piyasaların dikkati ABD - Çin arasında başlaması beklenen ikinci faz ticaret görüşmeleri ve Ortadoğu’daki gelişmeler üzerine çevrilecektir. Yurt dışındaki gelişmelerin etkisi altındaki yurt içi piyasalarda ise jeopolitik gelişmeler, İdlib ve Libya konusu yakından izlenecektir.
Piyasalarda Son Durum
Ocak ayı başında ABD - İran gerilimine bağlı olarak risk iştahı ve hisse piyasalarında dalgalı bir seyir izlense de bu endişelerin sindirilmesi, ABD - Çin arasında imzalanan birinci faz ticaret anlaşması ve Brexit’e ilişkin olumlu gelişmeler küresel risk iştahını desteklemeye devam etti. Bununla birlikte ocak ayının son bölümünde Çin’de gözlenen virüs salgını ve küresel ekonomiler üzerinde oluşan belirsizlik bir miktar risk iştahı ve hisse piyasalarını baskıladı. BIST-100 Endeksi ayın ilk yarısındaki alımlarla ocak ayını %4,12’lik bir yükselişle tamamlarken, Dolar/TL kuru ise ocak ayını %0,54’lük daha sınırlı bir yükselişle tamamladı.
Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler
Dünya Coronavirüs’ün korkusuyla şubat ayına başlıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) acil durum ilan etmesi de gözleri petrol fiyatlarına çevirdi. Üretime bağlı olarak talebin düşmesi bu konuda emtia talebi ve şirketlerin karlılıklarını da olumsuz etkileyecek. Bu nedenle şubat ayında makro veri takibinin yanı sıra mikro gelişmeler de takip listesinde üst sıralarda olacak. Diğer yanda şubat ayında önemli merkez bankalarının da toplantısı bulunmuyor. Fed’in oy kullanan komite üyeleri değişiyor. Kasım 2020’de gerçekleşecek ABD başkanlık seçimleri öncesinde şubat ayında ön seçimler başlıyor. Trump’ın azil süreci Senato’da Trump lehine sonuçlanırken, ABD’de siyasi gelişmeler izlenmeye devam edecek.
Aylık Piyasa Stratejisi
2019 Kasım başından bu yana üst üstte on iki hafta boyunca yükseliş kaydeden BIST-100 Endeksi ocak ayının son haftasını %2,24’lük bir düşüşle tamamlarken, haftalık bazda yükseliş serisini sonlandırmış oldu. Çin’deki virüs salgını nedeniyle küresel risk iştahındaki zayıflama ve yurt dışı piyasalarda artan satış baskısına bağlı olarak BIST-100 Endeksi’nde de zayıf bir seyir etkili oldu. Önümüzdeki süreçte virüs salgınına ilişkin gelişmeler, risk iştahındaki gelişmeler ve jeopolitik risklerdeki değişim TL varlıkların seyri üzerinde belirleyici olacaktır.


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD'DE İNŞAAT HARCAMALARI ARALIK'TA: % -0.2 (BEKLENTİ:%+0.5 ÖNCEKİ:%+0.6)
ABD'DE ISM-CHİCAGO İMALAT SEKTÖRÜ PMİ OCAK'TA :50,9 (BEKLENTİ:47.8 ÖNCEKİ:47.2)
ABD'DE ISM-CHİCAGO ÖDENEN FİYATLAR ENDEKSİ OCAK'TA: 53.3(ÖNCEKİ:51.7)
ABD'DE ISM-CHİCAGO İSTİHDAM ENDEKSİ OCAK'TA:46.6 (ÖNCEKİ:45.1)
ABD'DE ÖZEL SEKTÖR YENİ İNŞAAT HARCAMALARI ARALIK'TA: % -0.1
ABD'DE ISM-CHİCAGO YENİ SİPARİŞLER ENDEKSİ OCAK'TA:52,0 (ÖNCEKİ:46.8)
ABD'DE KAMUNUN YENİ İNŞAAT HARCAMALARI ARALIK'TA: %-0.4
ABD'DE İMALAT SEKTÖRÜNDE PMİ OCAK'TA:51.9 (BEKLENTİ: ÖNCEKİ:51.7)
Facebookta Paylaş